Tips voor het fotograferen met een drone

door

Fotograferen met een drone is de laatste jaren enorm gegroeid. Voor fotografie-enthousiastelingen biedt het de mogelijkheid om geweldige foto’s te maken die met de hand vrijwel onmogelijk zijn. Het vergt een hoop oefening en tijd om je drone niet te laten neer storten en tegelijkertijd mooie plaatjes te schieten. Om je op weg te helpen, hebben wij een aantal fotograferen met een drone tips voor je op een rijtje gezet.

Tips voor het fotograferen met een drone

Voorbereiding

Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent voordat je erop uit gaat om te fotograferen met een drone. Het eerste dat je kunt doen is het controleren van de UAV-forecast. Het geeft aan in welke gebieden het verboden is om te vliegen, hoe het weer zal zijn voor die dag, hoeveel GPS-satellieten actief zijn in een bepaald gebied en nog veel meer. Dit kan namelijk erg bepalend zijn in het maken van goede foto’s en het waarborgen van de veiligheid tijdens het vliegen van de drone. Aangezien de accuduur van de meeste drones rond de 25 tot 30 minuten ligt is het ook verstandig om een extra accu mee te nemen.

Fotograferen met een drone doe je in RAW

Beelden schieten in RAW geeft je meer mogelijkheden in het nabewerken van de gemaakte foto’s. Door in RAW te fotograferen behoud je een aanzienlijke hoeveelheid aan details en resolutie. Hierdoor kun je grotere belichting en kleuraanpassingen maken, zonder dat de foto er onnatuurlijk uitziet. De meeste high-end drones worden geleverd met een ingebouwde camera die het RAW format ondersteund. Als je een drone aanschaft, zorg er dan voor dat je hiermee rekening houdt.

Foto: Kasuma

Compositie

Compositie is het belangrijkste aspect van een afbeelding. Hiermee bepaal je waar de focus ligt in een foto door een balans te vinden in het schikken van ruimte, belichting en kleur. Om ervoor te zorgen dat de compositie correct is samengesteld, bieden drone camera’s vaak de mogelijkheid om een derde lasterlaag in te stellen. Dit helpt je niet alleen om de compositie meteen goed te krijgen, maar ook bij het voorkomen van onnodig bijsnijden in de nabewerkingsfase.

Foto: Denys Nevozhai

Lage ISO waarde

Drone camera’s hebben meestal kleinere sensoren, die niet zo goed werken bij een hoge ISO waarde. Om ruis te voorkomen is het belangrijk om een laagst mogelijke ISO in te stellen. Wanneer je fotografeert op winderige of schaduwrijke plaatsen, overweeg dan om het diafragma te openen of een langzamere sluitertijd te gebruiken. Dit om meer licht binnen te laten en de laagste ISO te behouden voor scherpe beelden.

Lensfilters

Net als bij traditionele fotografie, zijn lensfilters cruciaal bij het werken in moeilijke lichtomstandigheden. Ze helpen je bij het regelen van het licht dat de sensor bereikt, onderdrukt reflecties of schittering en verbetert kleuren. Hou er rekening mee dat er vele soorten filters zijn en dat elke filter een specifiek doel heeft. Het tijdstip en de omgeving waarin je fotografeert zijn bepalende factoren bij het beslissen van welke filter je gaat gebruiken.

Overheadshot

Foto’s die direct boven je worden genomen, zullen waarschijnlijk intrigerend zijn als je voor het eerst start met een drone. Je zult waarschijnlijk snel groeien en betere foto’s maken, maar als een beginner is het directe overheadshot leuk omdat het een compleet nieuwe manier is om dingen te zien. En sluit ze niet uit, zelfs als je beter wordt. Je zult nog steeds scènes vinden waarin de directe foto boven het hoofd het beste verhaal vertelt.

fotograferen met een drone bomen
Foto: Fabio Comparelli

Licht en schaduw

Als hoofdelement in elke foto speelt licht een grote rol bij het bepalen van de stemming en sfeer die je wilt overbrengen.  Fotograferen met een drone geeft je de kans om licht en schaduw op een creatieve manier te gebruiken, vooral als de zon laag is. Leg mooie beelden vast bij zonsopgang en zonsondergang om de scène volledig te veranderen.

Foto: Alex Powell

Vogelperspectief

Met een drone kun je beelden vastleggen die alleen te zien zijn vanuit een vogelperspectief.  Maak gebruik van deze mogelijkheid om te zoeken naar unieke patronen, lijnen of symmetrie om je beelden interessanter te maken. Het opnemen van dit soort elementen kan je compositie aanzienlijk verbeteren.

fotograferen met een drone brug
Foto: sergio souza

 

Sta je te popelen om nu zelf een drone aan te schaffen? Check snel alle drones van Droneland.nl of ren naar jouw lokale elektronica winkel. En wie weet featuren we jouw foto binnenkort op onze Instagram feed!

AccessoiresFotografieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.