Tien fouten die je wilt vermijden bij het hardlopen

door

Bijna iedereen heeft het wel eens gedaan. Hardlopen. Niet voor iedereen is dit een favorietje, maar toch is het erg populair. De één loopt voor de ontspanning en om het hoofd leeg te maken, de ander loopt om records te verbreken en doelen te behalen. We weten allemaal dat het bij sporten belangrijk is dat je denkt aan je lichaam. Een goede voorbereiding, hardloopschema, genoeg drinken en geen grenzen over gaan. Maar toch maken we, als we gaan hardlopen, vaak een aantal fouten die negatieve invloed kunnen hebben. En dat wil je natuurlijk niet. Daar vertellen wij je waar je op moet letten.

Fouten bij het hardlopen

Als je begint met hardlopen is de kans groot dat deze gedachtes bij je opkomen. We leggen je uit waarom je die vooral moet negeren en wat je dus wel moet doen:

#1 Hee hoo let’s go

We willen het liefst gelijk beginnen met rennen en kilometers maken. Maar dit is misschien wel fout nummer één. Zonder warming-up is de kans op blessures erg groot. En dit willen we het liefste voorkomen. Zorg dus, voordat je begint met hardlopen, dat je een warming-up hebt gedaan. Denk aan bijvoorbeeld rekken, hakken-billen of knieheffen.

#2 Een halve marathon moet lukken

Deze is waarschijnlijk herkenbaar voor degene die het hoogst haalbare willen halen. Gelijk vanaf het eerste rondje alles willen geven. Maar ook dit is voor je lichaam niet goed. Het lichaam is niet gewend om vanaf moment één de halve marathon te lopen. Hardlopen is opbouwen. Zorg voordat je begint met hardlopen, dat je een soort schema voor jezelf hebt. In dit schema kan je bepalen hoeveel je per keer gaat lopen en hoelang je hierover gaat doet. Goede toevoeging: beloon jezelf ook als je het hebt gehaald, maar wees niet te streng als het niet lukt.

Hardlopen vrouw
Photo by Andrew Tanglao on Unsplash

#3 Pijn? Ach stel je niet zo aan, gaat wel weer over

Nooit je pijn negeren. Het kan er juist voor zorgen dat, hoe langer je het negeert, hoe langer je eruit ligt. Heb je ergens last van, geef je lichaam de tijd om te herstellen. Niks is zo vervelend als er net lekker in zitten en vanwege die pijn die je negeerde er weer drie weken uit liggen. Twijfel je of er iets aan de hand is? Ga langs de huisarts om te overleggen, wie weet heeft hij hele goede tips om je te helpen.

#4 Hé, dat paar sneakers draag ik nooit, dus kan ik er wel op hardlopen

Helaas pindakaas. Mocht je dat willen doen, dan kan je jezelf na een paar hardloopsessies melden bij de fysio. Het is ó zo belangrijk om je voeten de juiste stabiliteit en comfort te geven met hardlopen. Het moment dat je voet namelijk de grond raakt, draagt het drie keer het totale lichaamsgewicht. Dat wil je je voeten toch niet aandoen met die afgetrapte sneakers? Voor hardlopen heb je niet veel nodig, maar het aanschaffen van goede hardloopschoenen is een serieuze go.

Hardlopen hardloopschoenen
Photo by Malik Skydsgaard on Unsplash

#5 Dit rondje bevalt me wel

Je weet dat als je dit rondje loopt, dat je de tien kilometer makkelijk haalt. Door steeds hetzelfde rondje te lopen, herkent je lichaam de weg en gaat het zichzelf niet meer activeren. Als je andere rondjes gaat lopen, blijf je jezelf uitdagen. Zowel fysiek als mentaal.

#6 Vanaf nu ga ik iedere dag trainen

We snappen dat hardlopen een verslavende werking kan hebben. Helemaal als je er lekker in zit, je records aan het verbreken bent of het weer buiten steeds beter wordt. Maar pas op voor te veel trainen. Door te weinig rust te nemen, krijgt je lichaam geen tijd om te herstellen. Hierdoor blijf je meer last houden van kleine pijntjes of geeft je lichaam na een tijdje aan niet meer te kunnen. Velen denken namelijk dat als je veel traint, dat dat het beste is. Maar juist de rust is ook een essentieel onderdeel van je training.

Hardlopen rust
Photo by Emma Simpson on Unsplash

#7 Ik moet goed kijken waar ik loop

Niemand wil in de poep staan of struikelen over een losse stoeptegel. Maar hiervoor hoef je niet telkens naar beneden te kijken. Zo mis je de mooie omgeving, kan je niet genieten van de natuur en leer je jezelf de verkeerde houding aan. Probeer dus met je hoofd recht te lopen. Dit scheelt je nekpijn na het rennen.

#8 Gewoon blijven ademen, dan komt het goed

Ademhaling? Als ik gewoon in en uit adem is het toch goed. Ja klopt, maar dat niet alleen. Zodra je goed adem haalt, ga je beter lopen. Je krijgt meer zuurstof binnen, meer lucht en daardoor meer uithoudingsvermogen. Betrap je jezelf erop dat je vaak hijgt tijdens het hardlopen? Dan kan het voor jou een goede tip zijn om hier eens op te letten. Haal adem vanuit je buik en gebruik daarbij je mond en neus. Probeer zodra je hijgt even terug te gaan naar een lager tempo, om je ademhaling weer onder controle te krijgen.

Hardlopen houding
Photo by Emma Simpson on Unsplash

#9 Water komt later

Maar ik wil toch geen bidon mee sjouwen in mijn handen? Toch zijn hier zijn genoeg oplossingen voor. Zorg dat je in ieder geval voor het lopen al een glas water hebt gedronken, zodat je het eerste half uur doorkomt. Daarna begin je met drinken. Dit doe je vóórdat je dorst krijgt. Heb je namelijk al dorst? Dan ben je te laat. De flesjes kan je bijvoorbeeld meenemen in van die banden om je middel, dus je hoeft er niet mee te gaan sjouwen.

#10 Vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje

Deze heeft misschien niet zoveel met hardlopen zelf te maken, maar wel met je gezondheid. Smeer je in voordat je gaat hardlopen. Als je in de zon loopt, heb je soms niet door hoe sterk die kan zijn. Verbranden lijkt misschien niet zo erg, omdat de rode kleur daarna vaak bruin wordt. Toch is verbranden ontzettend slecht voor je huid en dus je gezondheid. Door je in te smeren, houd je de eerste felle zonnestralen van je huid. Al loop je in de lente met beginnende stralen, ook dan moet je smeren.

Hardlopen water drinken
Photo by Maria Di Lorenzo on Unsplash

GezondheidTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.