Credits: Maria Moresco - Unsplash

Grand Canyon; het mooiste dieptepunt van Amerika

door

We steken even over de Atlantische Oceaan over naar het prachtige Amerika. Dit land heeft zoveel te bieden, dat je er aan een vakantie écht niet genoeg hebt. De Nationale Parken, steden zoals Los Angeles en New York en de gigantische porties eten. Het zijn allemaal dingen die typerend zijn voor Amerika. Vandaag gaan wij wat verder in op misschien wel één van de bekendste trekpleisters van de staat Arizona. De Grand Canyon, of zoals de Amerikanen (en de Spanjaarden) zeggen; ‘Gran Canyon’. Wij vertellen je er álles over.

‘Gran Canyon’

Het lijkt misschien een spelfout, maar niets is minder waar. Gran Canyon is namelijk een verkapte versie van Grand Canyon en komt voort uit het Spaans. Van de woorden Gran Cañón, wat grote kloof betekent.

Gran(d) Canyon, back in time

In 1540 verkende Spanjaard García López de Cárdenas het gebied bij de Grand Canyon. Dit was de eerste Europeaan die de canyon zag. Ondanks dat de naam hier zijn oorsprong vindt, was dit niet de allereerste mens die dit gebied bezocht. Indianen woonden een aantal jaar ervoor al in de gebergten. Ook nu wonen er nog zo’n 500 indianen.

De Grand Canyon was één van de eerste Amerikaanse nationale parken. President Roosevelt was een groot voorvechter voor het behoud van het gebied. Sinds 1979 staat het park dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gran Canyon
Photo by Alan Carrillo on Unsplash

Wat is de Grand Canyon?

De Grand Canyon is een brede en diepe kloof in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. Deze plek is erg geliefd bij toeristen die in deze staat op reis zijn. De Grand Canyon is enorm. De totale lengte is ongeveer 435 kilometer lang. De breedte varieert tussen de 15 en de 29 kilometer. De kloof is op sommige plekken wel 2 kilometer diep. Een aardig dieptepunt dus. Het water van de Colorado, dat hier al miljoenen jaren doorheen loopt, heeft de kloof in het landschap veroorzaakt. Dit kwam doordat het gebied waarin dit gebeurde, steeds verder omhoog kwam.

Gran Canyon op z’n best

De Grand Canyon is natuurlijk zo populair vanwege de enorme, spectaculaire kloof. Een natuurfenomeen dat je nergens anders ter wereld op deze schaal vindt. Maar daarnaast is het ook een machtig mooie plek. De wanden van de Grand Canyon zijn van roodachtig gestreept gesteente. Dit is veroorzaakt door de opeenstapelingen van verschillende levensfases van het gesteente. Je ziet dus meteen dat deze plek al even bestaat en dat het leven er zijn sporen heeft achtergelaten. Wil je nog net even een extra adembenemende blik op de Gran Canyon werpen? Uit eigen ervaring kunnen we verklappen dat de Grand Canyon op z’n allermooist is net na zonsopkomst en net voor zonsondergang.

Noord Amerika USA Canada tips

Wanneer kan ik hier het beste heen?

Het is handig om van tevoren te bedenken in welke tijd je de Grand Canyon wilt gaan bezoeken. In het hoogseizoen kan het hier namelijk héél druk zijn en in de zomer is het soms te warm om de canyon echt in te gaan. Wij raden aan om rond de lente of herfst de Grand Canyon te bezoeken. Wij waren er bijvoorbeeld in april. Het weer is hier dan meestal al prima en de drukte valt enigszins mee.

De North Rim

Dit is de noordelijke rand van de Gran Canyon. Uitzichtpunten die je hier kan vinden zijn: Bright Angel Point, Point Imperial, Vista Encantada, Roosevelt Point, Cape Final en Cape Royal. In de winter wordt het lastig om hier te komen. De weg die naar deze Rim toe leidt, is dan namelijk gesloten. Gelukkig hebben we ook het zuiden nog.

Gran Canyon North Rim
Photo by Stephen Walker on Unsplash

De South Rim

Dit is (verrassend) het zuidelijke deel van de Grand Canyon. Doordat deze kant het hele jaar door is geopend, is dit het meest toeristische deel. Je kan vanuit hier bustochten en outdoor activiteiten boeken. Ze zeggen dat de uitzichten hier spectaculairder zijn dan aan het noordelijke deel, maar dat moet je zelf ervaren natuurlijk. In het zuidelijke deel zijn er meer faciliteiten zoals restaurants en kampeerplaatsen dan bij de North Rim. Voor toeristen is dit dan ook de reden waarom ze hier sneller heengaan.

De uitzichtpunten die je hier vind zijn Hermit’s Rest, Hopi Point, Pima Point, Powell Point, Mather Point, Yaki Point, Shoshone Point, Grandview Point, Moran Point, Zuni Point, Lipan Point en Navajo Point. Daarbij vind je hier het Tusayan Museum en de Desert View Watchtower.

South Rim
Photo by Francis Nie on Unsplash
NatuurverschijnselenNoord-AmerikaTheOutdoors.nlVerenigde Staten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.