Groen, groener, groenst Slovenië

door

Slovenië is prachtig groen. Letterlijk en figuurlijk. Het land kent een gigantische diversiteit aan flora en fauna. Bijna 60% van het land bestaat bijvoorbeeld uit bos. Maar daarnaast is het land ook duurzaam groen. Zo werd de hoofdstad, Ljubliana, in 2017 al uitgeroepen tot Green Capital. Die groene vibes hebben zich inmiddels over het hele land verspreid. Dat resulteerde onlangs in de heuse Sustainable Destination Award 2020, Best of Europe. Wij leggen je graag uit waarom ons groene hart sneller gaat kloppen van deze mooie bestemming.

mooiste hike in Bohinj

Slovenië bekent kleur

Groen

Kenmerkend voor Slovenië is de fantastische natuur die het land rijk is. De rivieren zijn er fel blauw, de meren kraakhelder en de bergtoppen wit besneeuwd, maar het meest herkenbare van Slovenië zijn de 50 tinten natuur-groen die je door heel het land tegenkomt. Waar je ook bent, er is altijd wel een bos, rivier, meer of berg in de buurt waar je uitgebreid je hike-hart kunt ophalen. Denk aan hiken over de Soča Trail, de Julian Alps Trail of tussen de gorges van Tolminska Korita. Maar ook bij de meren van Bohinj en Bled kun je jezelf uitleven in de groene natuur. Wil je het combineren met cultuur snuiven en lekker eten, dan is de Trappisten Trail in Krško iets voor jou. Door al dat hiken ben je zelf meteen ook lekker groen bezig. Hiken is immers een van de meest duurzame manieren van reizen.

Soča trail - Slovenië

Groener

Wat betreft duurzame accommodaties is Slovenië erg vooruitstrevend. Denk aan de vele eco-campings in het land. Deze wekken bijvoorbeeld zelf zonne-energie op, hergebruiken (regen)water en kennen strikte regels wat betreft het scheiden van afval. In de campingswinkels zijn lokale producten van de nabijgelegen boerderijen te koop. Denk aan seizoensfruit en -groenten, maar ook aan andere lokale specialiteiten, zoals kaas, lokale Sloveense honing, gedroogde vleesproducten, kruiden, aromatische planten en nog veel meer. Ook kun je op veel plekken overnachten bij de boer op het land. Op die manier leef je een soort van samen met de locals. Je leert zo het echte Sloveense leven kennen en support meteen ‘on spot’ de welvaart van die plek.

Julian Alps trail

Groenst

De Sustainable Top 100 Destination Awards zijn gerenommeerde, internationale prijzen voor duurzame bestemmingen. Als je wordt uitgeroepen tot Best of Europe 2020 is dat niet niets. Als land word je geselecteerd door een 12-koppige jury, afkomstig uit diverse landen in de wereld. Er wordt gekeken naar goede praktijkvoorbeelden. En dan met name hoe innovatief en efficiënt deze cases omgaan met het duurzaamheidsaspect. Maar liefst 40 Sloveense cases scoorden erg goed op de diverse criteria, wat uiteindelijk in de eerste prijs resulteerde.

Julian Alps trail-Slovenië

AccommodatiesDuurzaam levenEuropaHikingNieuwsSloveniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.