Moien! Vijf ‘grootse’ redenen om het Groothertogdom Luxemburg te bezoeken

door

Moien! Dat betekent goedendag in het Luxemburgs. Vandaag geven wij je 5 goede redenen om Groothertogdom Luxemburg te bezoeken. Het is een klein landje dat vaak overgeslagen wordt en waarschijnlijk niet op je bucketlist staat. Waar je hooguit wel eens geweest bent als kind, of tijdens een autotankstop op weg naar het verdere zuiden. Maar het Groothertogdom Luxemburg is verrassend ‘groots’ voor hikers en andere outdoorliefhebbers. Een prima bestemming voor een korte vakantie. 

1. Supermooie hikes in het Groothertogdom Luxemburg

Natuurlijk met stip op 1: je kunt er geweldige hikes maken. Vooral in Eislek, ofwel de Luxemburgse Ardennen. Hier vind je dichte donkere bossen, riviertjes, diepe dalen en weidse uitzichten. Er is een uitgebreid wandelnetwerk, met veel afwisseling en voor ieder wat wils. Je kunt kiezen uit korte of lange wandelingen, rond- of lijnwandelingen, makkelijk of moeilijk, meer of minder hoogtemeters, station-naar-station wandelingen, of meerdaagse routes. Twee toppers verdienen speciale vermelding.

Mullerthal

Het Mullerthal ligt in de regio die klein Zwitserland wordt genoemd. Je wandelt er langs, tussen, over en zelfs door spectaculaire rotsformaties. Spannend is de Kuelscheier, waar je door een stikdonkere en supersmalle rotsspleet schuifelt. Bezint eer ge begint, je kunt niet meer terug want het is eenrichtingsverkeer en het is zo smal dat omdraaien niet eens lukt zonder je rugzak af te doen. Bijzonder mooi is de Gorges du Loup (wolfskloof) waar The Hike al eerder was. Ook leuk is de Perekop: 100 treden steil omhoog door een nauwe rotsspleet. Je kunt in Mullerthal de 6daagse Mullerthal Trail lopen, maar je kunt er ook makkelijk kleinere rondwandelingen maken. Plan vooral niet te veel kilometers want er is veel moois te bewonderen en het vele op en neer over rotsen en trappen is een behoorlijke belasting voor je knieen. 

Lee trail

De Lee trail is een 3-daagse route, die met 2000 hoogtemeters behoorlijk zwaar is. “Lee” betekent bergrug of rotskam in het Luxemburgs. Je bent hier weliswaar niet in de Alpen maar je zou het wel een goede voorbereiding kunnen noemen. Lees verder in onze eerdere blog over deze trail. En kun je er geen genoeg van krijgen, dan kun je doorwandelen op de 5-daagse Eislektrail, die verder naar België gaat. Of knoop er de Escapardenne Trail aan vast.

Eislek Lee Trail Bourscheid

2. Het Groothertogdom Luxemburg is lekker dichtbij

Slechts 2 uur voorbij de Nederlandse grens. Ideaal voor een korte vakantie of weekendje weg. Ook goed bereikbaar met de trein. De treinreis gaat rechtstreeks van Luik (in België) tot Luxemburg-stad. Dit duurt uiteraard wel langer dan met de auto, maar het is geen onaardige rit, dwars door de Belgische en Luxemburgse Ardennen. De trein stopt op elk stationnetje, en daar stap je vervolgens zo de natuur in. 

Groothertogdom Luxemburg Julie Staals waterval

3. Gratis OV

Alle bussen en treinen in Luxemburg zijn gratis en het OV-netwerk is ook nog eens goed ontwikkeld. Dat betekent dat je het hele land makkelijk eco-friendly kunt ontdekken. Uitstapjes naar leuke stadjes zoals Vianden (must-do: met de kabelbaan/stoeltjeslift naar het kasteel), of een dagje Luxemburg-stad, of gewoon terug naar het begin als je een dag gewandeld hebt: supermakkelijk en je zoekt het eenvoudig op met de app mobiliteit.lu.

4. Movewecarry: bagegevervoer

Dit is misschien wel de beste geheimtip als je naar Luxemburg gaat: je kunt gebruik maken van bagagevervoer. Je wandelt of fietst naar de volgende camping of hotel, zonder je tent of koffer mee te hoeven slepen. Ideaal als je een trail wandelt, of een fietstrekking doet. Eenvoudig te boeken tot een dag vantevoren via Movewecarry.

Mooiste wandelingen Luxemburg Ellergronn

5. En nog veel meer

Er zijn veel meer dan 5 goede redenen om Luxemburg te bezoeken. Zo kun je er ook prima fietsen en zijn er uitdagende mountainbike routes. Op Geoportal.lu kun je alle wandel- en fietsroutes vinden, de lengte- en hoogteprofielen zien, en de gpx-route downloaden. Of ga zwemmen, kanoën of suppen op het meer van de Boven-Sure. Ook de minder bekende gebieden van Luxemburg zijn het ontdekken waard: bijvoorbeeld de Moezel wijnstreek, of het dal van de zeven kastelen. Zo wordt het al gauw toch nog een lange vakantie in Luxemburg!

ActiviteitEuropaLuxemburgTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.