Ontdek de onbekende kant van het avontuurlijke Wit-Rusland

door


Van 21 tot en met 30 juni 2019 vonden de European Games plaats in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Om deze reden, en omdat wij eigenlijk vrij weinig weten over het avontuurlijke Wit-Rusland, leek het ons een goed moment om eens in dit land te duiken en te ontdekken wat het zoal te bieden heeft. Al snel kwamen wij erachter dat Belarus – ook wel bekend als het land van de vele meren – een fantastische outdoor bestemming is die je als echté avonturier niet mag missen.

Treed in de voetstappen van de laatste Europese Bizons

De Pushcha Robinsons is een hiking trail die zich bevindt in het natuurpark Belovezhskaya Pushcha; dit park ligt op de grens met Polen en is één van de weinige plekken waar de Europese bizon nog steeds in het wild te vinden zijn. Het pad in kwestie dient als brandgang en bedekt zo’n 21 kilometer van het park. Tijdens deze hike wandel je door verschillende soorten gebieden: laagland moeras, dennenbos, eikenbos met eeuwen oude bomen en overblijfselen van gletsjers. Het is mogelijk deze hike met een gids te doen, de tocht duurt dan ongeveer twee dagen en de groep bestaat uit minimaal vier en maximaal tien personen.

Europese bizon

Kom op adem in de longen van Europa

Ongeveer 250 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, Minsk, vind je het Pripyatsky National Park – ook wel de Amazone van Wit-Rusland of de longen van Europa genoemd. In het hart van dit park ligt het grootste bos van het avontuurlijke Wit-Rusland dat doorkruist wordt door de Pripyat rivier. Dit prachtige gebied, is rijk aan water, uitgestrekte weiden en dichtbegroeide bossen en is daarmee een waar paradijs voor vogels. Met meer dan 250 verschillende vogelsoorten – 79% van alle vogelsoorten in Wit-Rusland – kijk je als birder je ogen uit. Vergeet niet je verrekijker in te pakken!

Spot de Big-Five van Europa

Ben je wel in voor een uitdaging? Dan is het mogelijk om een hike te boeken bij Travel to Belarus. Wandel in een paar dagen tijd zo’n 170 kilometer over uitgestrekte vlaktes en door ruige moerassen. Deze trip begint in Belovezhskaya Pushcha en eindigt een aantal dagen later in Minsk. Wie denkt dat je naar Afrika af moet reizen om de Big-Five te spotten heeft het mis. Tijdens deze hike heb je de mogelijkheid om onze eigen Europese Big-Five tegen te komen; de Europese bizon, de eland, de bruine beer, de wolf en de lynx. Met een gids duurt deze hike zeven dagen: drie dagen wandelen en vier dagen rusten in het gebied. De groepen bestaan uit maximaal tien personen waardoor de dieren niet te snel worden afgeschrikt.

bruine beer

Dobber in de Braslav meren

Eerder vertelden we al dat het avontuurlijke Wit-Rusland ook wel bekend staat als het land van de vele meren en dat is niet voor niets. Je vindt hier namelijk de “Blauwe Ketting” van Wit-Rusland, dit is een overblijfsel van de gletsjers die zich hier ooit bevonden. Het is een groep van ruim 300 afzonderlijke meren die samen een groot deel van Braslav Lakes National Park bekleden. Behalve bij wandelaars, is dit gebied erg populair onder de vele vissers in het land. Het park heeft een rijke flora en fauna. Zo vind je er ongeveer 30 verschillende vissoorten waaronder de snoek, brasem, snoekbaars en karpers. Ook huist het gebied zo’n 216 vogelsoorten, waarvan 50 zeldzaam of bedreigd zijn.

vissen

Wat ons betreft beschikt Wit-Rusland over alle ingrediënten voor een onvergetelijke, actieve outdoor vakantie. Voeg jij hem toe aan je bucketlist? Hij staat bij ons hoog op de lijst!

EuropaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.