Een klimtouw is essentieel bij klimmen, gletsjertochten, zekeren en tal van andere activiteiten. Maar omdat er zoveel verschillende activiteiten zijn, zijn er ook tal van verschillende klimtouwen. Zie jij door de touwen het klimbos nog? Daarom helpen we je in deze guide met welke klimtouwen er zijn en welk klimtouw voor jou geschikt is.
Wat is een klimtouw en wanneer gebruik je er een?
Een klimtouw, de naam zegt het al. Het is een touw dat je gebruikt als je gaat klimmen. Toch dekt de naam niet altijd geheel de lading. Uiteraard past de benaming klimtouw heel goed als je gaat rots-, sport- of ijsklimmen. Indien je een gletsjertocht maakt en aan elkaar gezekerd bent, wordt dat vaak ook gedaan met (klim)touwen. Een klimtouw koop je niet zomaar, want jouw leven hangt soms letterlijk aan dit touwtje. Zorg daarom dat je een goed kwalitatief touw hebt, dat gemaakt is voor de activiteiten die je onderneemt.
Welk klimtouw voor welke activiteiten?
Voor ijsklimmen gebruik je andere touwen dan voor sportklimmen op een klimmuur. Laat je dus goed voorlichten en koop niet zomaar zonder ervaring een klimtouw online. Een millimeter dikker of dunner lijkt misschien niet veel, maar kan essentieel zijn. Bedenk dus vooraf goed wat voor activiteiten je gaat doen en hoe die activiteiten eruit zien. Bij een alpinetocht met gletsjers en klimmen wil je niet teveel gewicht meenemen, maar zeker geen onveilige situaties creรซren. Bestudeer jouw route goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Voor ijsklimmen is het bijvoorbeeld belangrijk dat je een geรฏmpregneerd klimtouw gebruikt, zodat hij niet zomaar vocht op kan nemen en kan bevriezen.
Soorten touw
In essentie is er maar รฉรฉn soort klimtouw en dat is een elastisch / dynamisch touw. Er zijn ook statische touwen, maar die zijn niet bedoeld om mee te klimmen. Een statisch touw rekt niet mee en is daarom wel uitermate geschikt voor ziplinen, abseilen en om dingen mee te tillen.
Elastische / dynamische touwen
Bij klimmen wil je graag een dynamisch touw dat meeveert, mocht je vallen. Uiteraard zijn er in deze categorie ook weer subcategorieรซn. Zo kennen we een enkeltouw, dubbeltouw en tweelingtouw. Het enkeltouw wordt het meeste gebruikt. Een dubbeltouw – de naam zegt het al – zijn twee touwen die je aan beide zijden hebt. Mocht er een klimtouw kapot gaan, dan heb je altijd nog een ander. Een dubbeltouw kan gebruikt worden bij beklimmingen zonder haken. Dan is er ook nog een tweelingtouw, dat ook twee touwen gebruikt, maar net iets anders werkt dan een dubbeltouw.
Size does matter
Het is misschien een open deur, maar hoe dikker het touw is, hoe zwaarder. Toch heb je niet het allerdikste touw nodig om boven te komen. Een dik klimtouw betekent overigens niet dat die het zwaarste is. En niet iedereen vindt een dun touw even fijn klimmen, want je hebt iets minder grip. Een statisch- of prusiktouwtje kan variรซren van enkele millimeters tot wel 13 millimeter, maar ook dynamische touwen zijn er in verschillende soorten en maten. Een lichtgewicht touw is tot 9,5 millimeter dik. Tussen 9,5 en 10 millimeter is gemiddeld en dikker dan 10 millimeter is een dik touw. Als beginnende klimmer kan je bijvoorbeeld beter beginnen met een dik touw. Die heeft meer grip en slijt een stuk minder snel.
Hoe lang moet een klimtouw zijn?
Klimtouwen zijn er naast verschillende diktes, ook in verschillende lengtes. Over het algemeen kan je een touw op maat kopen. Ergens tussen de 70 en 80 meter lang klimtouw is het meest gebruikelijke. Over het algemeen geldt de volgende vuistregel: hoogte beklimming x2 + 10 meter. Dus als je een beklimming van 10 meter hoogte maakt, heb je 10 x2 + 10 = 30 meter touw nodig. Maar laat je dus nog even goed voorlichten in een winkel en check hier alle klimtouwen alvast.