De vijf mooiste, hoge bergen om te beklimmen

door

Al 25 jaar lang ga ik ieder jaar op vakantie naar de sneeuw in de Alpen. Vanwege zijn werk, kon mijn vader niet weg in de zomervakantie, dus gingen wij op wintersport. Als kind vond ik het vooral koud. Vanaf het moment dat ik niet meer verplicht op ski-les hoefde, vond ik het prachtig. De eindeloze witte vlaktes en de immensheid van de bergen om je heen. Ze laten je nietig voelen en tegelijkertijd geven ze een onbeschrijflijke rust. Ik denk dat mijn fascinatie voor bergen daar vandaan komt. Het mooie aan bergen is dat je er niet alleen kunt skieën. Je kunt ze ook beklimmen! Dit is mijn wishlist van mooiste, hoge bergen om te beklimmen. Van hoog naar ietsjes minder hoog:

Mount Everest, Nepal

Negen van de top tien hoogste bergen ter wereld liggen in de Himalaya’s. De hoogste van allemaal is de Mount Everest, ook wel ‘het dak van de wereld’ genoemd. De Mount Everest is maar lieft 8.848 meter hoog en ligt op de grens van Nepal en Tibet. Voor mij is het beklimmen van deze berg de absolute nummer 1 op mijn bucketlist. Maar een kleine research leert, dat het beklimmen van de berg, naast ontzettend zwaar, ook ontzettend duur is. De klim en bijbehorende vergunningen kosten al snel zo’n 25.000 euro. Nog even doorsparen dus. De Mount Everest blijft ondertussen nog even op de bucketlist staan.

K2, Pakistan

De tweede hoogste berg van de wereld is de K2, gelegen op de grens tussen Pakistan en China. Met een hoogte van 8611 meter is de K2 als een ‘heilige graal’ voor bergbeklimmers. Deze bergtop schijnt de aller moeilijkste bergtop om te beklimmen ter wereld. Het sterftecijfer is maar liefst 25%. Niet voor niets dus dat deze berg de bijnaam ‘Killer Mountain’ heeft. Maakt het avontuur natuurlijk wel meteen een stuk groter. Gelukkig zijn er nog genoeg bergen die iets minder heftig en ook hike-waardig zijn.

Mount Denali, Alaska

Nog iets dat op mijn bucketlist staat: Alaska ontdekken. In Alaska vind je de hoogste berg in Noord-Amerika, Mount Denali. Deze berg is 6.194 meter hoog. Ondanks dat Mount Denali een populaire berg is om te beklimmen, is ook deze tocht niet zonder gevaar. De berg kent vele stijle punten en rotswanden. Het is aan te raden om te zorgen dat je een ervaren klimmer bent voordat je de klim aangaat. Maar ook het hiken rondom de berg is zeker de moeite waard. Mount Denali wordt omringd door bossen, toendra, gletsjers en er leven een hoop verschillende dieren.

Alpamayo, Peru

Last but not least in deze top vijf mooiste, hoge bergen om te beklimmen, is de Alpamayo in het Cordillera Blanca gebergte in Peru. Onlangs schreef ik een artikel over mijn hike op de Huayna Picchu. Die berg is qua hoogte ongeveer de helft van de bijzondere Alpamayo. 50 jaar geleden is deze berg al verkozen tot ‘mooiste berg ter wereld’. Tekende je als klein kind een berg, dan is de kans groot dat je tekening op de Alpamayo leek. Deze verleidelijke, piramidevormige berg van bijzondere schoonheid kent een hoogte van 5.947 meter. Deze reputatie en unieke vorm maakt Alpamayo een populaire uitdaging voor bergbeklimmers. De trektocht die je kunt maken op de Alpamayo bestaat uit een mix van pittige wandelingen en bezoekjes aan authentieke Andesdorpjes. De spectaculaire bergmassieven maken deze tocht minder geschikt voor ongetrainde hikers.

Kilimanjaro, Tanzania

De beroemde Mount Kilimanjaro, wie kent hem niet?! Met een top van bijna 6 kilometer hoog, is de Kilimanjaro de hoogste vrijstaande berg ter wereld. De bergrug bestaat uit drie vulkanen. De jongste en hoogste vulkaan is de Kibo. Kibo heeft een top van 5.895 meter hoog. Maar ook de andere twee vulkanen, Mawenzi (5.148m) en de Shira (3.962m), kennen een aardige hoogte. Als amateur-klimmer is dit een van de avontuurlijkste hiken die je kunt maken. Je passeert vijf verschillende klimaatzones. Van vruchtbare grond aan de voet van de berg en tropisch regenwoud tot maanlandschappen die overgaan in alleen maar sneeuw en ijs. Een hike voor op de bucketlist dus.

hoge bergen om te beklimmen

Natuurlijk zijn er super veel mooie, hoge bergen om te beklimmen in de wereld. Te veel om in dit lijstje op te noemen. Daarom heb ik me beperkt tot een aantal prachtplaatjes van boven de 5.000 meter. Heb jij aanvullingen? Ik hoor ze graag.

BergenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.