Een huis kopen in Oostenrijk, deel 3: het aankoopproces

door

De rust, de ruimte en het heerlijke gevoel van de groene valleien en majestueuze toppen om je heen. Het is een gevoel dat veel bergliefhebbers direct herkennen. Een gevoel dat voor de meeste mensen direct geassocieerd wordt met vakantie. Maar hoe fijn zou het zijn als dat gevoel voortaan ook gekoppeld is aan een eigen leven in de bergen? En wat nou als die droom werkelijkheid kan worden? Dan overheerst waarschijnlijk euforie aan de ene kant, maar wellicht ook een hoop praktische vragen aan de andere kant. Gelukkig hebben wij inmiddels eigen ervaring met een huis kopen in Oostenrijk en delen we graag onze tips met jou, zodat jij niet opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.

huis kopen Oostenrijk

Een huis kopen in Oostenrijk

Zoals je wellicht inmiddels hebt gelezen wordt onze droom werkelijkheid, want we kopen een huis in Oostenrijk. We hebben gemerkt dat er veel onduidelijkheid bestaat over wat er wel en niet mogelijk is als het gaat om het kopen van een woning met toeristische bestemming. Daarom delen we hier onze ervaringen. In het vorige artikel beschreven we hoe je je kunt oriënteren op een geschikt pareltje. In dit deel gaan we dieper in op het aankoopproces en wat daar allemaal bij komt kijken. We kunnen alvast verklappen dat dat een hoop is.

huis kopen Oostenrijk

Laat je goed begeleiden

Deze tip staat met stip bovenaan het lijstje van must do’s als je een huis gaat kopen in Oostenrijk. Het aankoopproces kun je namelijk niet vergelijken met dat in Nederland. Bovendien heb je te maken met een andere taal en een andere cultuur. Goede begeleiding is dus key. Wij hebben Alpendreams ingeschakeld voor dat proces. Het Oostenrijkse makelaarstarief is standaard 3% van de aankoopprijs, maar daar krijg je bij Alpendreams een hoop service voor terug. Omdat ze gevestigd zijn in zowel Oostenrijk als Nederland en België hebben ze kennis van zaken in alledrie de landen.

huis kopen Oostenrijk

Twee landen = dubbel zo ingewikkeld

Voordat je tot aankoop overgaat is het essentieel om te weten hoe het zit met de wet- en regelgeving. Natuurlijk vooral in het land van aankoop, maar ook in Nederland is het goed om grondig uit te zoeken of er iets voor je verandert. In ons geval werd dit onderdeel nog een stukje complexer, omdat we het huis in Oostenrijk met familie kopen. Je kunt je wellicht voorstellen dat dit een ingewikkelde puzzel tot gevolg heeft, waarbij allerlei experts om de hoek komen kijken. Van belastingadviseurs tot accountants tot advocaten en een notaris. En dat dan in zowel Nederland als Oostenrijk. Een belangrijke vraag is dus of je de aankoop in privé of als bedrijf wilt regelen. Denk daar goed over na en weeg de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Wat het aankoopproces nog verwarrender maakt, is dat de wetgeving in Oostenrijk in iedere deelstaat verschillend is. Sterker nog: het kan zelfs per gemeente of burgemeester anders zijn. Alpendreams is een Nederlandstalige specialist op het gebied van aan- en verkoop van vakantiewoningen in Oostenrijk. Zij hebben diverse experts in dienst, ook op het gebied van fiscaal en juridisch advies, die zowel vanuit Oostenrijk, Nederland als België opereren. Zo weet je zeker dat deze ingewikkelde zaken begrijpelijk worden.

huis kopen Oostenrijk

Regel je bankzaken goed

Tijdens het oriëntatieproces heb je ontdekt dat het mogelijk is om een hypotheek aan te vragen in Oostenrijk. Helaas lukt dat niet voor het volle pond. Houd rekening met een hypotheek van max. 50% van het totale aankoopbedrag (inclusief bijkomende kosten). De financieringsaanvraag verloopt via een bank in Oostenrijk. Je kunt bij die bank het beste meteen een bankrekening openen. Dan heb je alles bij één partij liggen en kun je bij één contactpersoon terecht voor vragen. Het organisatorisch inregelen van deze zaken is ook een service die bij Alpendreams inbegrepen zit, dus dat is top.

De handtekening onder het kaufanbot

En dan het leuke gedeelte van het aankoopproces: de handtekening. Die zet je, net zoals in Nederland, op twee momenten. Allereerst onder het kaufanbot. Dit kun je vergelijken met het voorlopig koopcontract in Nederland. Je kunt je voorstellen dat dit een document is dat je heel uitgebreid wilt doorlezen. Alles wat hierin staat is namelijk bindend. Twijfel je ergens over? Schroom dan niet om het eerst goed uit te zoeken voordat je tekent. Als het kaufanbot eenmaal de deur uit is, dan kan de champagne een eerste keer worden ontkurkt. Gefeliciteerd, je gaat nu echt een huis kopen in Oostenrijk! Maar wacht nog even met teveel proosten, want daar krijg je nog een tweede en zelfs derde keer gelegenheid voor.

Naar Oostenrijk om je huis te kopen

Achter de schermen gebeurt er nu van alles voor je. Een hoop voorbereidingen worden getroffen voor tekenmoment twee. Dat moment vindt plaats tijdens de zogenaamde ‘afrondingsreis’. Een naam die niet helemaal klopt met de inhoud, want eigenlijk wordt het aankooptraject niet afgerond tijdens deze reis. Maar daarover verderop meer. Tijdens de reis zet je wel een hoop handtekeningen. Je gaat naar de bank voor de hypotheek en bankrekening, naar de verzekeringsmakelaar om de juiste dekkingen te regelen en naar de Oostenrijkse belastingadviseur, mits je die nodig hebt natuurlijk. Uiteraard ga je ook naar de advocaat en notaris om het kaufvertrag te tekenen. Proostmoment nummer zwei.

huis kopen Oostenrijk

Een paar zaken ter verduidelijking

Het is allereerst goed om te weten dat het tekenen van het kaufvertrag niet het officiële overdrachtsmoment is. Je krijgt op dit moment meestal wel de sleutel, maar het duurt nog enkele weken voordat alles daadwerkelijk geregeld is en je aankoop is ingeschreven in het Grundbuch (Kadaster). Daardoor werkt de verzekering ook iets anders dan bij ons. Waar je in Nederland direct na tekenen van het koopcontract verantwoordelijk bent voor je verzekeringen, blijf je in Oostenrijk nog een aantal weken verzekerd via de verkoper. Tijdens de afrondingsreis laat je je informeren over de mogelijkheden. In de weken daarna kun je dat dan in orde maken. Kennismaken met een Oostenrijkse belastingadviseur is niet noodzakelijk, maar wel heel handig. Vooral als je het huis toeristisch gaat verhuren en je dus te maken hebt met allerlei belastingen.

huis kopen Oostenrijk

De officiële overdracht

Het bezoek aan de notaris was in ons geval een formaliteit aan de balie, want voor de inhoud bezochten we de advocaat. De advocaat spreekt alle documenten uitgebreid door met zowel koper als verkoper en gaat mee naar de notaris voor het tekenmoment. Vervolgens gaat de notaris aan de slag met het verzamelen van de juiste toestemming en documenten van de verschillende betrokken instanties. Er wordt een Treuhandkonto (derdengeldrekening) geopend waarop het aankoopbedrag wordt gestort. Ook zorgt deze persoon ervoor dat de inschrijving in het Grundbuch plaatsvindt. Pas als dat na een paar weken allemaal geregeld is, maakt de advocaat het geld over naar de verkoper. Vanaf dat moment is de woning officieel van jou. Proostmoment nummer 3.

Wil je alvast een verblijf boeken in ons huis – Haus Alpensteinbock, dan kan dat. Je kunt het volledige huis reserveren. Of een los appartement boeken. Dit is de link naar appartement A, appartement B, appartement C en appartement D.
AccommodatiesAlpenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Ik kan mij voorstellen dat het kopen van een huis in een ander land wat ingewikkelder is. Ook heeft elk land zijn eigen regels en voorwaarden. Mij lijkt het ook belangrijk om met experts in gesprek te gaan zodat je weet waar je aan toe bent.

    Beantwoorden
    • Zeker weten Vincent. Erg belangrijk, want zoals je zegt; de regels zijn vaak erg anders. Gelukkig hebben we een goede partij gevonden en loopt de verhuur ondertussen ook erg voorspoedig 🙂

      Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.