Foto: Greg Rakozy

IJsklimmen: wat is het eigenlijk?

door

De watervallen die in de lente en zomer het landschap aanvullen als prachtig stukje moeder natuur, veranderen in de winter in enorme ijsmuren. Dit is ook de reden dat ijsklimmen hoofdzakelijk in de winter wordt beoefend. Maar wat is het nu eigenlijk precies, dat ijsklemmen? Bij ijsklimmen maak je gebruik van ijsbijlen en stijgijzer om je houvast te geven op het gladde ijs. IJsklimmen lijkt veel op traditioneel klimmen, omdat je ook in moeilijk terrein je eigen zekering aanbrengt. In dit artikelen vertellen we je meer over hoe het werkt.

Dit is ijsklimmen

IJsklimmen is geweldig mooi. Op een bevroren waterval of gletsjer klim je naar boven. Behalve een goede conditie, veiligheidsuitrusting en ervaring, heb je ook voldoende kennis van winterse risico’s nodig. Je moet weten hoe je deze risico’s verkleind en zo veilig mogelijk te werk gaat. Bevroren ijsvallen en verticale ijswanden zijn onvoorspelbaar. De juiste voorbereiding, gear en instelling zijn een must.

Uitrusting

Voor het ijsklimmen heb je stijgijzers en ijsbijlen nodig. Verder heb je een uitrusting bij je om je te kunnen zekeren. Met de stijgijzers en ijsbijlen hak en schop je je vast in het ijs. Wanneer het ijs stevig genoeg is, kun je je zekeren door ijsboren in het ijs te draaien. Hieraan maak je vervolgens jouw touw vast door deze in te klippen. Deze ijsboren zijn holle, stalen buizen met een schroefdraad en een vertanding. De boren zijn zo scherp dat je ze met de hand in het ijs kunt draaien.

Wanneer het ijs minder solide is, wordt ook het beklimmen ervan een stuk moeilijker. Op moeilijke en lastig te zekeren routes moet je mentaal behoorlijk sterk in je schoenen staan. De punten je jouw stijgijzers in combinatie met luchtbellen in het ijs en de lange afstand tussen zekeringspunten, brengt extra risico’s op vallen met zich mee.

Moeilijkheidsgraad

IJsklimroutes worden ingedeeld op moeilijkheidsgraad. Deze lopen van WI1 tot en met WI12. WI staat hier voor Waterfall Ice. Er zijn echter maar weinig routes die zwaarder worden gewaardeerd dan WI6. De steilte van de ijsmuur bepaalt voor een groot deel de moeilijkheidsgraad. Bij WI6 is deze al 85/90 graden en kan dus niet veel steiler worden. De ijskwalititeit kan steeds slechter worden, of de muur wordt meer dan 90 graden, waardoor je ondersteboven moeten hangen om te klimmen. Dit is bij ijsklimmen bijna niet mogelijk.

Naast een waardering voor moeilijkheid krijgt een route ook vaak een overall waardering. Deze varieert van 1 tot en met 5. Vijf is hierbij een erg zware tocht, in hoog alpien terrein, Eén is een relatief lichte tocht. Voor zover ijsklimmen licht kan zijn. Vergeet niet dat de route naar de ijswand meestal te voet of op ski’s gemaakt moet worden.

IJsklimmen in het buitenland

Nou is Nederland niet het meest geschikte land om te gaan ijsklimmen. Bij ons zul je niet zo snel een geschikt meer vinden. Toch zijn ze er wel, maar daarover zometeen meer.

In Europa zijn er heel wat landen die lange tijd extreem lage temperaturen hebben tijdens de winter. Het ijsklimmen is in deze landen dan ook erg populair. In de hoger gelegen Alpen zijn er veel bevroren watervallen te vinden die makkelijk te bereiken zijn. Daarbij zijn dan geen toerski’s nodig. Maar ook in Noorwegen is ijsklimmen populair. In Rjukan wordt bijvoorbeeld  veel ijsgeklommen.

Terug naar Nederland

Ben je al terug of moet je nog gaan? Ook in Nederland zijn er plaatsen waar je jouw ijsklimtechniek kunt bijspijkeren. Maar dan niet door ijs te klimmen, maar door het zogenaamde drytoolen. Bij het drytoolen wordt enkel geklommen over ‘droge’ stukken, maar wel met stijgijzer en ijsbijlen. Het is dus een soort van boulderen, maar dan mét touwen, stijgijzers en pickels. In Nederland kun je dit doen bij Kalymnos en Monte Cervino.

Wil jij leren ijsklimmen? NKBV biedt allerlei leuke en handige cursussen en workshops aan.

 

BergenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.