Foto Friday: Interview met reisfotograaf Jurrien Veenstra

door

Vrijdag kan maar een ding betekenen. Foto friday! In de vorige edities maakten we kennis met Ronald, Jean Paul en Chris. En in maart editie hebben we weer een hele bijzondere, namelijk Jurrien Veenstra. Deze reisfotograaf komt op de mooiste plekken en maakt daar de mooiste foto’s van. Onze collega Roel was met hem in Malawi en de foto’s vragen erom om het land ook een keer te bezoeken. Maak kennis met Jurrien Veentra en zijn prachtige foto’s!

Jurrien Veenstra; stel jezelf even voor. Wie ben je, waar kunnen we je volgen?

Hi! Ik ben Jurrien Veenstra, 27 jaar en ik woon in het mooie Groningen. Na mijn studie ruimtelijke vormgeving aan de kunstacademie ben ik freelance fotograaf geworden, met de focus op reisfotografie. Samen met mijn vriendin Sara, die reisjournalist is, reis ik de wereld over om reportages te maken voor tijdschriften als Lonely Planet magazine. Je kunt me volgen via Instagram @jurrienveenstra.

Hoe ziet jouw werkweek er ongeveer uit?

De mooiste weken zijn natuurlijk als ik op reis ben, wanneer ik de hele dag op pad ga om te fotograferen. Thuis ben ik bezig met de post-production, het bewerken en de uiteindelijke selectie voor de opdrachtgever. Ik ben nu 1,5 jaar bezig en kan nog niet helemaal leven van mijn werk als fotograaf. Daarom werk ik ernaast nog een aantal uren in een supermarkt en doe ik wat grafische klussen.

Wanneer is je liefde voor fotografie begonnen?

Fotograferen is iets wat ik al vanaf jongs af aan heel interessant vond. Ik ben een echte beelddenker en met foto’s kan ik niet alleen mijn eigen ervaringen vastleggen in beeld, maar andere mensen ook echt laten zien wat ik zie. Bij reisfotografie komt alles langs: landschapsfotografie, portretfotografie, etc. De uitdaging om dit allemaal te leren sprak me enorm aan. In fotografie is alles elke keer weer anders: het licht verandert, de landschappen veranderen, er gebeuren altijd onverwachte dingen. Dat is wat ik er zo mooi aan vind.

Wanneer besloot je dat je zelf fotograaf wilde worden?

Toen ik afstudeerde wist ik dat ik sowieso voor mezelf wilde beginnen. En het voelde eigenlijk alsof ik twee keuzes had: of ik zou een werkplaats zoeken en in materiaal gaan investeren om als productontwerper aan de slag te gaan.Of ik zou mijn hobby’s van fotografie en reizen combineren, investeren in fotografie gear en als reisfotograaf gaan werken. Ik koos voor fotografie omdat het me de meeste vrijheid zou geven; nu is de wereld mijn kantoor.

Wat zijn kenmerkende elementen van jouw foto’s?

Ik probeer altijd de sfeer van een moment vast te leggen, de kijker als het ware mee te nemen op reis. Maar ik ben nog steeds bezig mezelf te ontwikkelen. Als reisfotograaf moet je portetten, landschappen, stadsgezichten en interieur allemaal kunnen. Als ik terugkijk naar onze reisreportages die het afgelopen jaar gepubliceerd zijn, dan vind ik dat ik zelf nu nog iets te veel focus op overviews, typische landschapsfotografie. Ik wil mijn foto’s graag nog dynamischer maken.

Jurrien Veenstra Athabasca Falls, Canada ©2019JURRIENVEENSTRA

Wat zoek je in een foto?

Ik houd niet van gemaakte foto’s, dus ik ben altijd op zoek naar authentieke ontmoetingen op reis, bijzondere interacties.

Wat is je favoriete foto? / Wat was de meest bijzondere shoot die je ooit deed?

Onze reis naar Malawi in september 2018 was fantastisch en één moment zal me altijd bij blijven. We reden vlak voor zonsondergang langs een dorp waar een gigantisch feest aan de gang was. Onze gids sprong uit de auto om te vragen of we even konden komen kijken en we werden ontzettend warm onthaald. Het dorp vierde dat een aantal jongens de initiatie had afgerond om mannen te worden. Verklede figuren die de voorouderlijke geesten voorstelden, liepen op stelten om de feestgangers schrik aan te jagen. Met het licht van de ondergaande zon, het opzwepende stof en de kleuren van de kostuums was het echt een onvergetelijke ervaring én een waanzinnig fotomoment.

Welke andere fotografen inspireren je?

Ik vind Jimmy Nelson fantastisch, hij laat zien wat de kracht van fotografie kan doen. National Geographic-fotograaf Cory Richards is ook zo verhalend; elk beeld neemt je mee in zijn beleving en hij gaat echt helemaal tot het gaatje voor zijn foto’s. Op YouTube kijk ik veel naar Peter McKinnon, hij is ontzettend goed en zijn energie is heel inspirerend.

Wat is de mooiste plek waar je ooit foto’s maakte?

Dat was Jasper National Park in de Canadese Rocky Mountains. Wát een wilde plek, volledig afgesneden van de beschaving. Ik was er in de winter en ik heb nog nooit zulke epische sneeuwlandschappen gezien. Die plek is echt een paradijs voor outdoorliefhebbers. Ik heb er geskied op verlaten hellingen en een bevroren waterval beklommen. Het was echt fantastisch – ik wil zeker nog eens terug.

Waar zou je graag nog eens heen willen om foto’s te maken?

Patagonië staat al heel lang hoog op mijn wensenlijst en in oktober dit jaar mag ik ‘m aftikken! De berglandschappen zijn spectaculair daar, zó ruig. En er komen zoveel verschillende dieren voor, van condors en pinguïns tot poema’s. Samen met Sara ga ik er voor een reportage ook een expeditiecruise maken naar Kaap Hoorn, in de voetsporen van Darwin en Nederlandse ontdekkingsreizigers. Ook zou ik graag nog de hagelwitte stranden en turquoise zee van de Malediven willen vastleggen, voordat het stijgende zeeniveau dit wellicht onmogelijk zal maken.

Met welk type camera fotografeer je?

Ik fotografeer met de Canon 6D Mark II en er zitten standaard vier lenzen in mijn cameratas: 24-70 f/4, 70-200 f/4, 14mm fisheye f/2.8 en de “nifty fifty” 50 f/1.8. Ook gebruik ik sinds kort de Canon Extender 2.0x om de brandpuntsafstand van mijn lenzen te verdubbelen. Verder neem ik altijd de DJI Mavic Pro mee voor mijn droneshots.

Welke fotografie tip wil je anderen meegeven?

Fotografeer voor jezelf. Ga niet te veel doen wat je denkt dat iemand anders wilt zien; blijf dicht bij jezelf. Uiteindelijk levert dat altijd het mooiste beeld op, als je achter je foto’s staat.

FotografieReisverhalenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.