Vallen klimmen en bergwandelen wel onder jouw reisverzekering?

door

Niets is lekkerder dan een vakantie naar de bergen. En of je nu gaat wandelen, klimmen of op wintersport, het is allemaal even lekker. Maar wist je dat bergwandelen en andere bergactiviteiten niet standaard vallen onder een reisverzekering? Het is daarom dus essentieel om vooraf te checken wat er wel en niet in jouw reisverzekering gedekt wordt. Want een ongeluk zit misschien in een klein hoekje, maar de kosten voor een eventuele reddingsactie kunnen aardig in de papieren lopen.

Zout fotografie

Een reisverzekering voor bergwandelen

Je kan nog zo’n goede en ervaren wandelaar of klimmer zijn, er zitten altijd risico’s aan het verplaatsen in de bergen. En vanwege deze – soms minimale – risico’s, is bergwandelen niet altijd gedekt in een reisverzekering. Soms zijn bergpaden niet altijd even betrouwbaar en goed onderhouden. Zo kan een passage vervallen zijn of juist spekglad worden na een flinke regenbui. Het maakt in dat geval niet echt uit hoe goed je bent in bergwandelen, want de risico’s zijn er dan altijd.

De reisverzekering bewandelt de begaanbare paden

Een reisverzekering sluit je natuurlijk af om zoveel mogelijk risico’s af te dekken. Mocht je iets breken of je enkels verzwikken, dan kan je opgehaald worden door de bergredding om vervolgens naar het ziekenhuis gebracht te worden. Je snapt dat hoe moeilijker jouw tocht is, hoe moeilijker het kan zijn om jou ergens te redden. Daarom maken veel verzekeraars bij een reisverzekering onderscheid in wandelen, bergwandelen en klimmen. In de regel ben je meestal verzekerd als je over goed begaanbare paden wandelt.

Uitzonderingen van een reisverzekering, zoals bergwandelen

Bergsporten, waaronder dus ook bergwandelen, worden vaak uitgesloten in een reisverzekering. Volgens de Bond van Verzekeraars geven verzekeraars vaak zelf een invulling aan de begrippen ‘bergsporten’ en ‘bergwandelen’. Het kan dus zijn dat jouw reisverzekering bergwandelen niet dekt, terwijl jouw wandelmaatje – die bij een andere verzekeraar zit – juist wel weer verzekerd is. Let dus voordat je op vakantie gaat goed op, want de kosten in de bergen kunnen heel erg in de papieren lopen.

klimmen bergwandelen reisverzekering bergredding Defender

Keuzes en vinkjes

We snappen dat je er misschien niet teveel aan wil denken, want als je op vakantie gaat, wil je gewoon zorgeloos kunnen genieten. Daarom is het belangrijk dat je vooraf goed je werk doet met een reisverzekering, zodat je geen gedoe tijdens of achteraf krijgt. Check daarom ook altijd even de voorwaarden, welke keuzes je kan maken en welke vinkjes je selecteert. Mocht je nooit buiten Europa komen, dan is een werelddekking overbodig. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld wintersport, een ongevallendekking, annuleringsverzekering of watersport.

Standaard wél meeverzekerd

Mocht je helemaal zeker van jouw zaak willen zijn, dan is de verzekering van de NKBV iets voor jou! Voor nog geen € 40 per jaar ben je standaard verzekerd voor alle bergsporten en hoef je je vervolgens dus geen zorgen meer te maken. Je bent dan op reis gedekt voor 60 aaneengesloten dagen. En naast de ‘normale’ dekking, ben je dus gedekt voor bergsportrisico’s. Overal ter wereld wordt opsporing, redding en repatriëring gedekt. En het maakt dus niet uit of dat het op stedentrip is, in de zomer op een berg of in een regenwoud is, in de winter op of off-piste of tijdens een trailrun. Nadat je lid wordt van de NKBV heb je – naast een goede reisverzekering – ook nog heel veel andere voordelen, zoals kortingen, informatie en cursussen.

Rogier van Rijn fotografie

BergenHikingKlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.