Waarom klimmen kan helpen bij het verbeteren van je gezondheid

door

Klimmen is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je aan het verbeteren van je gezondheid denkt. Toch kan het voor lichamelijke of geestelijke klachten een helende factor zijn. Over de hele wereld is er steeds meer aandacht voor klimtherapie. Momenteel wordt er onderzocht hoe het klimmen in therapiesessies geΓ―ntegreerd kan worden om nog meer uit de sessies te halen. In dit artikel zetten we op een rij welke positieve effecten het klimmen teweegbrengt en op welke manieren er onderzoeken worden gedaan naar de therapeutische werking van het klimmen.

leren klimmen bij Neoliet
Credits: Linda Richter – Neoliet

Geestelijke voordelen van klimmen

Eén van de dingen waar klimmen goed voor kan zijn, is mindfulness. Tijdens het klimmen leef je namelijk in het moment en houd je je niet bezig met de alledaagse dingen. Het biedt afleiding. Op dat moment heb je slechts één ding in je hoofd en dat is het klimmen zelf. Voor veel mensen is het op een therapeutische wijze onwijs stimulerend. Dit kan volgens onderzoekers aan de Erlangen Universiteit in Duitsland de sleutel zijn tot het behandelen van geestelijke klachten als depressie.

Bovendien doet het klimmen of boulderen veel voor je zelfvertrouwen. Tijdens het klimmen begin je vaak met de makkelijkere klimroutes. Gaandeweg kom je voor steeds meer uitdagingen te staan en komen er passages in de routes waarbij je in eerste instantie denkt dat je ze niet kunt passeren. Op het moment dat je er dan toch voor gaat en erin slaagt de moeilijkere routes af te leggen, krijgt het zelfvertrouwen een boost. Het geeft een gevoel van trots en positiviteit.

Onderzoek naar boulderen als psychotherapie

Klimmen heeft als sport dus veel te bieden voor de mentale gesteldheid. Bij onder meer depressies, angst, posttraumatische stresssyndromen en verslavingen doet het veel goeds. Het is dan ook niet gek dat β€˜boulderpsychotherapie’ in Duitsland en Oostenrijk een begrip aan het worden is. Ook wereldwijd is dit een vorm van therapie die steeds populairder wordt. Tijdens boulderpsychotherapie worden praatsessies afgewisseld met het klimmen.

Er wordt veel onderzoek naar gedaan en er komen al veelbelovende resultaten naar voren. Deskundigen en psychologen zijn ervan overtuigd dat de vorm van therapie super waardevol is, al helemaal als afwisseling op de traditionele praatsessies. Het blijkt in veel gevallen zelfs een effectiever middel te zijn om geestelijke ziektes als depressie te helen.

teruggestoken achtknoop leren voor het klimmen

Lichamelijk fit

Tijdens de onderzoeken naar klimtherapie wordt het positieve effect dat lichamelijke beweging heeft op de mentale gesteldheid meegenomen als variabele. Waar klimmen namelijk ook goed voor is, is natuurlijk je lichaam. Het is een sport waarbij je veel spiergroepen gebruikt. Als je het met enige regelmaat beoefent ga je dat aan je lichaam terugzien.

Het is over het algemeen bekend dat lichaamsbeweging een positief effect heeft op de mentale gesteldheid van mensen. Door middel van een goede controlegroep wordt het uitgesloten dat de positieve resultaten worden veroorzaakt door lichamelijke beweging op zichzelf en wordt duidelijk dat de therapievorm op zichzelf effectief blijkt.

Emoties koppelen aan klimroutes

Een bekende psychotherapeut in Oostenrijk, Alexis Konstantin Zajetz, doet al jaren onderzoek naar klimtherapie. Zelf is hij een klimmer in hart en nieren en ziet hij mogelijkheden om de sport aan therapie te koppelen. Als sport kan klimmen sterke emoties oproepen. Er zijn klimroutes met uiteenlopende moeilijkheidsgraden, waardoor het op sommige momenten vrij uitdagend en spannend kan worden. Door de moeilijkheidsgraad van het klimmen te koppelen aan persoonlijke doelen kan het klimmen op therapeutische wijze worden ingezet.

Om een voorbeeld te geven integreerde hij het klimmen op de volgende wijze bij een therapiesessie. Alexis Konstantin Zajetz vroeg een cliΓ«nt een eenvoudige klimroute te beklimmen. Echter weigerde de cliΓ«nt dat omdat hij/zij zichzelf zoveel mogelijk wilde uitdagen. Daarmee kwam een veeleisend karakter naar voren. Het gaf inzicht in gedachtepatronen, waardoor het voor die cliΓ«nt juist een uitdaging bleek om er akkoord mee te gaan om een klimroute te kiezen met een makkelijk niveau.

Angsten overwinnen

Waar klimmen zich als therapievorm uitstekend voor leent, is het overwinnen van angst. Dit kan van alles zijn. Er worden zelfsklim sessies georganiseerd die worden afgetrapt met een meditatiesessie. Vanuit die sessie worden angsten bij cursisten bepaald en daarop worden klimoefeningen geΓ―nspireerd. Met het klimmen blijk je namelijk situaties goed na te kunnen bootsen. De manier waarop mensen een probleem bij het klimmen benaderen komt vaak overeen met de manier waarop ze dat in het dagelijks leven doen. Het maakt gedragspatronen inzichtelijk en biedt meteen een mogelijkheid om er iets aan te doen.

Met de juiste oefening krijg je een kans om patronen te doorbreken. Om een voorbeeld te geven: als een cursist angst heeft om mensen te vertrouwen kan er een oefening worden bedacht waarbij er met een blinddoek op wordt geklommen. Zo wordt ervaren hoe het is om patronen te doorbreken en worden tegelijkertijd nieuwe vaardigheden opgedaan die in de rest van het leven ook van pas komen.

Een toegankelijke sport

Het mooie van klimmen als sport vindt onderzoeker Alexis Konstantin Zajetz dat het voor een breed publiek toegankelijk is. Iedereen kan het leren en het is al snel mogelijk om vooruitgang te boeken. Daardoor kun je er ook al snel voldoening uit halen. Toch blijft er op het gebied van techniek bijna altijd wel iets te verbeteren, waardoor de sport ook niet snel zal vervelen.

GezondheidKlimmenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

  • Klimmen is echt een dure sport. Je hebt een cursus nodig om te beginnen, entree tot de hallen en materiaal om mee te klimmen wat ook nog verslijt. Het is een prachtige sport, maar ook een investering.

    Beantwoorden
    • Het is zeker een prachtige sport. En een investering komt er inderdaad ook bij kijken. Net als bij vele andere (outdoor) sporten. We zullen dat nog wat beter nuanceren in de tekst. Hopelijk weegt het plezier en de bijdrage aan je gezondheid + veiligheid op tegen de investering die je maakt. We wensen je in ieder geval veel plezier met klimmen

      Beantwoorden
  • Alles wat je volledige aandacht nodig heeft kan je als therapie bestempelen. Het haalt je weg van sombere gedachten. Bijkomend voordeel van klimmen is de krachtontwikkeling want dat werkt op zich ook al goed voor de gezondheid.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.