4 handige tips om k-k-k-k koude voeten te voorkomen

door

Stel je voor, je bent kei hard aan het genieten van een strakblauwe lucht, laaghangend zonnetje en van de heerlijk frisse lucht waarmee je wolkjes ademt. Mentaal gezien is de kou nog wel te verdragen, maar lichamelijk gezien is dat een ander verhaal. De combinatie van kou en voeten is al niet fijn bij temperaturen rond het vriespunt. Laat staan als het -20 is en je bovenop een berg staat of in een tentje ligt, zonder verwarming. In dit artikel geven wij jou vier handige tips waarmee je koude voeten kan voorkomen.

Goed en slecht nieuws

Er is goed nieuws en er is slecht nieuws. Het slechte nieuws is dat er helaas geen oplossing bestaat waarbij je nooit meer koude voeten krijgt. Dat vinden wij ook heel jammer. Koude voeten worden namelijk veroorzaakt door de bloedsomloop. Wanneer de temperatuur daalt, trekken de bloedvaten in de huid samen. Met andere woorden, het warmteverlies wordt beperkt. Hoewel dit natuurlijk een uitstekende reactie van het lichaam is, is bij sommige mensen is deze samentrekking zo sterk, dat de bloedtoevoer in de voeten afneemt en ze daardoor nog sneller koude voeten krijgen. Het goede nieuws is dat er zijn wel methodes en middelen bestaan waarmee je zo lang mogelijk je voeten warm kan houden.

Credtis: Gabriela Palai – Pexels

Tip #1: Pak de oorzaak aan

Om koude voeten te voorkomen die je de bloedsomloop te stimuleren. Dit doe je door te bewegen. Blijf dus niet binnen omdat je het koud hebt. Ga juist lekker naar buiten een blokje om of maak een uitgebreide hike. Daarnaast kan water ook de bloedsomloop stimuleren. Zet je voeten bijvoorbeeld in een koud bad en daarna in een warm bad, of juist andersom.

Credtis: Simon Migaj – Unsplash

Tip #2: Draag de juiste gear

Uiteraard zijn de juiste sokken en schoenen essentieel. Stevige schoenen met eventueel een wollen voering en goede zolen werken het beste. Loszittende kleding in meerdere lagen isoleert beter dan dat je één dikke trui aantrekt. Wollen sokken geven extra warmte. Bekijk dit artikel eens voor wat warme winter essentials. Je schoenen en kleding mogen overigens niet te strak zijn. Alles dat knelt, houdt de bloedsomloop tegen. Zorg er dus voor dat je je tenen nog kan bewegen als je je schoenen aan hebt. Ook hiermee stimuleer je weer de bloedsomloop. En let erop hoe je je schoenveter strikt. Ook dat kan helpen.

Credits: Ravec – Pexels

Tip #3: Smeer je voeten in

Zie je weleens dames buiten lopen met blote benen, terwijl het hartstikke koud is buiten? Het dragen van een huidkleurige panty helpt tegen de, maar meestal gebruiken ze ,ook nog, een andere truc, Vaseline! Want Vaseline isoleert. Een klein laagje over de voeten houdt ze warm én ze worden er ook nog eens zachter van. Trek na het insmeren goede katoenen sokken aan. Die zorgen ervoor dat de Vaseline goed intrekt en warm houdt.

Tip #4: Geniet van een voetmassage

Ook een voetmassage stimuleert de bloedsomloop. Alles wat je hiervoor nodig hebt, is een stel welwillende handen. Idealiter natuurlijk die van iemand anders. Is er geen andere persoon beschikbaar om de massage voor je te doen, dan kun je het natuurlijk ook makkelijk zelf doen. Maak je voeten even los, schud ze uit, draai je enkels rond, ga in een comfortabele houding zitten en masseren maar. Bijkomend voordeel van een voetenmassage is dat je er ook nog eens ontspannend van raakt.

Credits: Conscious Design – Unsplash

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.