Langlaufen in Tirol: je moet het echt eens proberen

door

Cross-country skiing, nordic skiing oftewel langlaufen: de eerste twee klinken misschien wel wat hipper dan het langlaufen hoe wij het kennen. En het is ook echt veel hipper aan het worden dan wij denken. Het is een sport waarbij je onwijs kan genieten van de prachtige natuur waar je doorheen glijdt, die ook nog eens ontzettend gezond en intensief is en waar je helemaal van tot rust komt. Langlaufen wordt steeds populairder. Je moet het dan ook echt eens proberen. Ga bijvoorbeeld eens langlaufen in het prachtige Tirol.

Langlaufen in Tirol

Langlaufen is niet stoffig

Langlaufen is een sport die vaak in de schaduw staat van zijn grotere broer: skiën. Het imago van langlaufen is ook wat stoffig. Als je 10 jaar geleden zei dat je aan langlaufen deed, werd er vrijwel direct gevraagd of je misschien ergens last van had. Langlaufen stond echt wel bekend als een sport voor mensen die niet meer konden skiën. Toch is dit aan het veranderen. Je ziet steeds meer jonge mensen die les nemen in het langlaufen nadat ze jonge, snelle, fitte mensen op bijvoorbeeld de Olympische Spelen hebben gezien. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mensen overstappen van het skiën of het snowboarden naar het langlaufen. Een combinatie tussen alle sporten is natuurlijk ook een hele goede mogelijkheid. Langlaufen is al lang niet meer stoffig.

Langlaufen in Tirol met 4.000 kilometer aan routes

Langlaufen is niet alleen een van de gezondste sporten ter wereld, het is ook een geweldige manier om het prachtige Tiroolse landschap te ontdekken. Tien Tiroolse regio’s zijn aangesloten bij het ‘Tirolean cross-country skiing network’. Je vindt er meer dan 4.000 kilometer goed onderhouden en geprepareerde trails voor beginners tot gevorderden. Dat is natuurlijk niet niks en er is dus voor ieder wat wils. Langlaufen is een sport waar je extreem kan genieten van de omgeving en als je dus bezig bent in het landschap van Tirol, dan wil je bijna niet meer anders.

Langlaufen kan in Tirol overal

Het fijne van langlaufen is dat je het eigenlijk bijna overal kan doen, omdat er maar weinig ingrediënten nodig zijn. Er moet voldoende sneeuw liggen, je kan heerlijk de natuur in en het materiaal is goedkoper dan voor skiën. Dit betekent dus dat als je naar Tirol gaat en jij of je familie wil liever wel gaan skiën, snowboarden of hiken: dat dit ook gewoon kan. In veel wintersportgebieden in Tirol kan je een fijne combinatie maken tussen bijvoorbeeld een paar dagen alpine skiën en een paar dagen langlaufen. Voornamelijk als je echt even de rust op wilt zoeken en wilt genieten van de natuur, de witte sneeuw en de stilte: bind dan vooral de langlauflatten onder en ga ervoor. Een ander voordeel is dat het seizoen veel langer loopt. Vanaf eind november tot eind april heb je op veel plekken bijna de zekerheid dat je nog over de sneeuw kan glijden.  

Bewegen is gezond

Na een paar uur les, heb je de beginselen van het langlaufen al onder de knie. Zo kregen wij twee dagen les van ervaren langlaufers. Ook zij zijn overgestapt van het skiën of snowboarden naar het langlaufen of ze combineren het. Een van de instructeurs vertelde zelfs dat hij altijd last had van zijn onderrug totdat zijn fysiotherapeut hem langlaufen had aanbevolen. Hij langlauft nu in de winter bijna dagelijks, naast dat hij ook snowboardles geeft. Sindsdien is zijn rugpijn verdwenen. Het klinkt nu wellicht dat langlaufen toch niet zo intensief is: maar dat is het dus wel. Langlaufen is een hele goede vorm van duurtraining, waar je dynamisch al je grote been- en armspieren voor gebruikt. We weten allemaal dat bewegen gezond is, maar langlaufen is echt gezond.

Achensee

Een van de beste plekken om het langlaufen onder de knie te krijgen en er vervolgens nog vele mooie tochten te maken is de Achensee. In totaal heeft de Achensee 211,5 kilometer aan trails te bieden. De Achensee regio in Tirol is gespecialiseerd in langlaufen en de dorpen eromheen zijn er dan ook op ingericht. Daarnaast is de regio ook perfect voor de hele familie en is het zelfs rolstoeltoegankelijk. Ze hebben er ook gespecialiseerde instructeurs. Na een dag langlaufen, kom je met je latten nog onder terug bij je hotel en geniet je van de heerlijke wellness die de hotels te bieden hebben. Meer ontspannen kan je het niet krijgen.

Langlaufen in Tirol

Kom allemaal samen in Galtür

Een andere perfecte regio om te langlaufen is de Paznaun vallei. Iedereen kent het bekende wintersportparadijs Ischgl wel maar het dorpje Galtür dat 15 kilometer verderop ligt, is wat onbekender. Galtür en Ischgl zijn allebei onderdeel van de Silvretta Arena. Maar waar Ischgl overspoeld wordt door skiërs, snowboarders en après-skiers, is Galtür het gemoedelijke, authentieke en prachtige kleine zusje. Galtür biedt vele voordelen als gebied, want naast de 40 kilometer aan rustige pistes, in het midden tussen de bergtoppen en de bossen, beschikt Galtür ook over 73 kilometer aan langlauf routes en 40 verschillende winterhike routes. Wat je ook besluit te doen op een dag: je komt allemaal samen op dezelfde plek tijdens de lunch. Wat één van de grote voordelen van Galtür is. Meerdere hutten op de pistes van Galtür zijn te bereiken via een langlaufroute, tijdens een hike of met je ski’s. Zo kan iedereen van de familie genieten van zijn favoriete bezigheid, maar kom je toch fijn samen tijdens bijvoorbeeld de lunch. Voor ieder wat wils en kan je dus ook dagelijks beslissen of je wilt gaan skiën, hiken óf langlaufen. Een gevarieerdere wintersport ga je bijna niet krijgen.

Langlaufen in Tirol

AlpenBergenEuropaOostenrijkReisverhalenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel