Maya Gabeira brak wereldrecord van surfen op de hoogste golf ooit

door

De Braziliaanse surfster Maya Gabeira schreef eerder dit jaar geschiedenis toen ze een golf van 22,4 meter hoog surfte, maar haar ongekende prestatie wordt nu pas erkend. Deze week werd ze bekroond met het officiële Guinness World Record voor Highest Wave Surfed – Unlimited (Female).

Maya Gabeira breekt wereldrecord

Gabeira surfde de enorme golf tijdens de allereerste Nazaré Tow Surfing Challenge, gehouden door de World Surf League (WSL). Dit vond plaats op het strand van Praia do Norte in Portugal, op 11 februari. Het voorgaande wereldrecord in deze categorie stond ook al op haar naam, nadat ze in 2018 op dezelfde locatie een golf van 20,7 meter had gesurft.

Een droom die werkelijkheid wordt – Maya Gabeira

“Het wereldrecord vestigen is al jaren een droom van mij”, vertelde Gabeira aan Guinness World Records. “Om een tweede te krijgen is een beetje gek, ik moet nog aan het idee wennen”. Deze prestatie leverde haar ook de XXL Biggest Wave Award voor vrouwen op van WSL 2020. Opmerkelijk is dat de winnaar van the Biggest Wave Award voor mannen, Kai Lenny, op een 21,3 meter hoge golf surfde; ruim een meter minder hoog dan die van Gabeira. Girlpower!

Een nek aan nek race

De vertraging in het officieel maken van Gabeira’s record was deels te wijten aan de Corona pandemie. Maar ook kwam dit door enige verwarring rond de criteria voor het meten van golven. Dit werd veroorzaakt door het feit dat Gabeira’s collega-finalist, Justine Dupont en Gabeira zo aan elkaar gewaagd waren dat er bijna geen winnaar gekozen kon worden.

Seksisme binnen de sport

Het feit dat de prestaties van Gabeira en Dupont aan zoveel onderzoek zijn onderworpen, in tegenstelling tot die van de mannen, is volgens The Atlantic’s Maggie Martens aangewezen als bewijs van seksisme binnen de sport. “Het is opmerkelijk dat de WSL nu gelijk prijzengeld betaalt aan zowel mannelijke als vrouwelijke sporters. Daarbij nodigden ze vrouwen uit om in dezelfde competitie als mannen deel te nemen aan de tow-in wedstrijd van februari. Toch leek de organisatie dit zeldzame moment, dat fans zelden kunnen vieren, te verdoezelen: een vrouw die de mannen in haar sport verslaat,” schreef ze.

Een vrouw aan de top

In 2013 raakte Gabeira geblesseerd toen haar board crashte, wat leidde tot opmerkingen van haar mannelijke collega’s dat ze niet de vereiste vaardigheid had om te surfen op de golven van Nazaré. Dit tweede wereldrecord is dus het bewijs dat ze het wel degelijk in zich heeft om de grootste golven ter wereld te kunnen berijden – en dat ze de mannen in haar sport daarbij overtreft.

NieuwsTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.