Op micro-avontuur met Hike & Click in het Oeroude Drenthe

door

Welkom in Drenthe, waar wij recentelijk op micro-avontuur gingen met Hike & Click. Samen verkenden we de uitgestrekte heidevelden, mysterieuze bossen en eeuwenoude landschappen. Met een kampeerbus van Tralaluna is dit de perfecte getaway om te ontsnappen aan de waan van alledag en echt tot rust te komen. Geef jezelf de ruimte om te genieten van alles wat Drenthe te bieden heeft en dompel jezelf onder in de pure essentie van deze unieke provincie.

De eerste nacht verbleven we in Boutique Hotel de Drentse Liefde, een hotel dat smaakvol is ingericht door eigenaresse Agnes en haar man Thijs. Sinds 2020 runnen ze met veel liefde het hotel in Dwingeloo.

Tralaluna – Casita on wheels voor een ideaal micro-avontuur in Drenthe

Terwijl we genieten van het uitgebreide ontbijt in Hotel de Drentse Liefde, horen we het rommelende geluid van een oud voertuig op de achtergrond. Onze Casita on Wheels van Tralaluna is gearriveerd en trekt de nodige aandacht. Niet zo gek, want het is een prachtige oldtimer die vroeger als brandweerauto dienstdeed, maar nu een stoere, kleurrijke kampeerbus met een tof interieur is. De naam Columbus doet de bus eer aan: hij is ruim, comfortabel en heeft vier slaapplaatsen. Na een heldere uitleg van eigenaren Martin en Manilde kan het micro-avontuur in Drenthe nu echt beginnen.

Hike & Click – Fotograferen voor outdoor liefhebbers

Met de Columbus rijden we naar onze volgende bestemming, waar Matthijs Smilde van Hike & Click ons opwacht. Samen gaan we de komende dagen de wildernis van Drenthe verkennen – de oerprovincie van Nederland. Matthijs neemt ons mee door de uitgestrekte landschappen van Nationaal Park Drents-Friese Wold. Waar we niet alleen de magie van de natuur vastleggen met onze camera, maar ook bewust vertragen met behulp van allerlei andere micro-avonturen en aanvullende experts. Hierdoor ontstaat er ruimte voor diepgang en zelfontdekking.

Casita on wheels, de camper bus van Tralaluna klaar voor ons micro-avontuur in Drenthe
Credits: Linda Richter

Als ervaren fotograaf leert Matthijs je de basisbeginselen van de fotografie. Je hoeft dus niet per se een doorgewinterde fotograaf te zijn om mee te gaan op micro-avontuur in Drenthe. Ikzelf fotografeer al een aantal jaar en heb mijn eigen camera en lenzen mee, maar Looi heeft geen eigen camera en is nog niet helemaal thuis in de belichtingsdriehoek. Gelukkig heeft Matthijs een extra camera bij zich en met een duidelijke uitleg kan Looi ook lekker uit de voeten.

We zijn al een tijdje onderweg met onze camera’s als ik merk hoe Matthijs echt de tijd neemt om met de omgeving bezig te zijn. Hij observeert alles, zowel met als zonder camera. Wij volgen zijn tempo en al snel merk ik dat ik een innerlijke rust begin te ervaren. Het buiten zijn, ons gezamenlijke doel en het vertragen doen wonderen voor de creatieve geest. De kleinste details van de natuur lijken ineens meer op te vallen en er hangt een hele relaxte vibe. Dit, samen met de goede gesprekken die we onderweg voeren, zorgen voor een betekenisvolle ervaring deze ochtend.

Outdoor-fotograaf Matthijs Smilde neemt je met Hike & Click mee naar de tofste bestemmingen. Van micro-avonturen in Drenthe, tot zelfontdekkingsreizen in Noorwegen of bijzondere wildlife fotografiereizen in de Vogezen. Niet mee met de massa, maar van de gebaande paden af. Dit levert je rustige trails en hidden gems op. Klinkt goed, toch?

Adem- en ijstraining volgens de Wim Hof methode

We vervolgen ons micro-avontuur in Drenthe en gaan naar Natuurkampeerterrein Oude Willem. Op dit kampeerterrein van Staatsbosbeheer brengen we de nacht door in onze toffe bus, maar zo ver is het nog niet. We hebben nog maar net de bus geparkeerd op een prachtig plekje als we horen dat we worden verwacht op het trekkersveld. Van een afstand hoor ik het geknisper van de vuurplaats en we lopen erop af. Er liggen een aantal yoga matjes in cirkelvorm op het gras en op de achtergrond speelt zich een ontspannen melodie af. Temidden van de yoga matjes worden we verwelkomd door een vriendelijke man die zich voorstelt als Wiebe Otten.

Wiebe is al zeven jaar Wim Hof-instructeur. De Wim Hof Methode combineert de krachten van koude training, ademhaling en mindset. Je kunt zijn sessies bijwonen op Camping Buitenland in Drenthe.

Ademhalingskeuzes

We krijgen een korte uitleg over wat ademhaling doet en waarom we bepaalde ademhalingskeuzes maken. We hebben het over verschillende technieken, waaronder de verbonden ademhaling en de mondademhaling voor emotionele bevrijding, bijna tot het punt van hyperventilatie. Wij gaan een tussenvorm doen: inademen door de neus en uitademen door de mond. Dat heeft te maken met de achterliggende fysiologische doelen die we willen bereiken, wat is gebaseerd op de Wim-hof methode. Aan het eind van de sessie, wacht ons een ijsbad.

Wiebe begeleidt ons kundig door de ademhalingssessie. In totaal doen we vier rondes die qua intensiteit steeds verder oplopen. Tussen de rondes proberen we steeds langer onze adem in te houden, tot wel drie minuten aan het einde. Ik voel de energie door mijn lichaam stromen dankzij Wiebe’s ademhalingstechnieken. Soms tintelen mijn armen en handen, een vreemde ervaring, maar ik heb vertrouwen in het proces.

Het ijsbad

Na de vier rondes is het tijd voor het ijsbad. Na een belangrijke uitleg lopen we naar de zinken badkuipen. Nikita, de assistente van Wiebe, gooit er nog twee bakken ijs in voordat we erin stappen. En daar gaan we, totaal onverwacht liggen we plotseling in een ijsbad. Het lukt me te ontspannen, tot wel 1 minuut en 40 seconden. Ik sta versteld van mezelf – niet slecht voor een eerste ijsbad, dacht ik zo.

De Drentse keuken, een micro-avontuur op zichzelf

Tijdens de tweede avond van ons micro-avontuur in Drenthe komt chef-kok Rob Pijpstra naar Natuurkampeerterrein Oude Willem om midden in de natuur een heerlijk driegangendiner voor ons te bereiden. Wat een luxe. En na de intense sessie van Wiebe heb ik een flinke trek gekregen. Rob heeft prachtige producten meegenomen, allemaal afkomstig uit Drenthe. We genieten van onder andere vers gevangen regenboogforel, pulled pork burgers en gegrilde peer met geitenkaas en tijm.

Beleef de ruimte bij de Dwingeloo Radiotelescoop

Tijdens ons micro-avontuur in Drenthe worden we meegenomen naar het Nationaal Park Dwingelderveld om naar sterren te luisteren. Ja, je leest het goed – naar de sterren luisteren. Omdat het bewolkt is, kunnen we de sterren niet zien, maar met behulp van de radiotelescoop kunnen we de radiostraling, een soort onzichtbaar licht, van de sterren opvangen en beluisteren. Bij aankomst worden we begroet door Tammo-Jan, die ons opwacht in een paar ouderwetse houten klompen, een vreemd maar intrigerend contrast. Voordat we de immense radiotelescoop binnengaan, neemt hij ons eerst mee naar de heide. Terwijl we daar staan, vertelt Tammo-Jan ons over het gebied en vraagt hij ons om ons om te draaien, zodat we uitkijken op de gigantische telescoop.

De imposante telescoop

Via de portofoon vraagt Tammo-Jan aan Michel om de telescoop in een bepaalde richting te draaien. Het imposante apparaat met een diameter van 25 meter begint langzaam onze kant op te bewegen. Het is indrukwekkend om te zien hoe dit enorme instrument zo soepel in beweging komt.

“Kom, we gaan naar binnen,” zegt Tammo-Jan enthousiast, en we volgen hem richting de telescoop. Daar maken we verder kennis met Tammo-Jan en Michel, beiden vrijwilligers bij Camras. Hun professionele betrokkenheid bij dit vak is voelbaar in hun passie. Het is hun liefde voor de ruimte die hen drijft. Niet alleen in hun werk, maar ook in hun vrije tijd, waarin ze anderen graag meenemen op een micro-avontuur in de wonderen van de ruimte. Binnen horen we de radio-ruis van de sterren en zelfs een zonnestorm. Het luisteren naar de sterren, in plaats van ernaar te kijken, geeft een geheel nieuwe dimensie aan onze ervaring. Verrassend interessant!

Op micro-avontuur met Lysander: Jagers- en verzamelaarsstijl in Drenthe

De volgende dag gaan we vroeg op pad met Lysander van Oossanen – boswachter en bushcraft-specialist – met een focus op een jagers- en verzamelaarsstijl. Dit spreekt meteen tot de verbeelding. Drenthe is immers de provincie waar je de tijd van jagers en verzamelaars kunt herbeleven. Het is een eeuwenoud gebied waar, als je goed kijkt of iemand zoals Lysander meeneemt, de ijstijd nog zichtbaar is.

Lysander neemt ons mee naar het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Onder zijn begeleiding wordt al snel het pad verlaten en wordt een plek bezocht die als een ‘bomenkerkhof’ omschreven kan worden. In de jaren 70 zijn hier zware stormen geweest en men heeft toen besloten om de omgewaaide bomen te laten liggen. Dit was achteraf gezien misschien wel een voorloper van het moderne bosbeheer. Het is een prachtig mooie plek. Als er boswezens zoals elfen bestaan, dan zouden ze hier wonen. Sluit even je ogen, luister naar de geluiden van het bos en doe ze dan weer open. Kijk goed om je heen en neem in je op waar je bent. In werkelijkheid ligt het pad niet ver van ons vandaan, maar het voelt echt als een micro-avontuur.

Speuren naar sporen

We volgen Lysander verder terwijl hij rustig rondkijkt en ons naar de volgende locatie begeleidt. Je ziet hem speuren naar alles wat hij ons kan leren. Misschien iets eetbaars, de zang van een vogel die hij hoort of sporen van dieren. Op een aantal plekken komen we jonge, afgebroken boompjes tegen en hij vertelt ons dat dit waarschijnlijk het werk is van een Spaanse Sayaguesa-stier, die bomen breekt om zijn kracht aan de vrouwtjes te tonen.

Even later komen we aan bij een open vlakte in het bos. We gaan zitten op de stompen van afgezaagde bomen, die perfecte stoeltjes voor ons vormen. Lysander plukt wat jonge scheuten van de fijnspar om thee van te maken. Terwijl we genieten van ons theetje, de rust en de natuur om ons heen, cirkelen twee wespendieven boven ons. Deze prachtige roofvogels maken het plaatje compleet wanneer er laag over ons een sperwervrouwtje vliegt met een enorme woelrat die ze gevangen heeft. Wat is de natuur hier toch prachtig.

Afsluiten met een verse wildpluklunch

We lopen verder richting de Kampeerterrein Oude Willem, waar Lysander een verse wildpluklunch voor ons bereidt om het micro-avontuur in Drenthe compleet te maken. Het was een fantastische ervaring om met hem door het Nationaal Park Drents-Friese Wold te lopen. Hij heeft zoveel te vertellen over de natuur, cultuur en levenslessen. Wij willen zeker nog een keer terugkomen naar dit prachtige gebied, samen met de zeer enthousiaste Lysander.

Het micro-avontuur in Drenthe werd compleet begeleid door Hike & Click.

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.

In dit artikel kunnen affiliate links voorkomen of kan tot stand zijn gekomen door een betaalde samenwerking. Onze content wordt geschreven en samengesteld om jou te inspireren en te adviseren over de beste keuzes voor jouw volgende avontuur. Van uitrusting tot bestemmingen – alles is zorgvuldig geselecteerd door en voor outdoorliefhebbers.

Wil je ons steunen? Bezoek onze support ons-pagina om al onze partners te bekijken en via die links een aankoop te doen. Het kost jou niets extra en op deze manier kunnen wij onze content gratis blijven aanbieden.