Milford Sound, het mooiste fjord van Nieuw Zeeland

door


Vorige keer schreven we over Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland. Nu nemen we je mee naar het zuidwesten van het Zuidereiland, naar de regio Fiordland. Een ruig, ondoordringbaar en daarom ook onaangetast natuurgebied. Het is ondoordringbaar door de stijle bergwanden en de hoeveelheid regen die daar per jaar valt, waardoor alles dichtbegroeid is. In Milford Sound en omgeving valt jaarlijks 8000 millimeter(!) regen. Dat is ruim 10 keer zoveel dan in Nederland, waar jaarlijks gemiddeld zo’n 700 millimeter valt. Kun je je voorstellen hoe bizar veel het daar moet regenen? Maar ondanks het weer trekken jaarlijks toch meer dan een miljoen mensen naar Fiordland. De naam Fiord, dat is afgeleid van het Noorse woord voor fjord, zegt het al, het gebied is bekend om zijn fjorden. En eigenlijk eentje in het bijzonder: Milford Sound

Wat is precies een fjord

Bij een fjord moet je denken aan enorm stijle rotswanden, zoals in Noorwegen, die vanuit het water bijna recht omhoog steken. De vallei tussen de bergen, die onder water staat, is uitgesleten door een terugtrekkende gletsjer. Fjorden zijn een inham vanaf de zee het land in, maar zijn niet verbonden met andere rivieren en/of meren in het land. Je kunt ze dus het makkelijkst bereiken via zee, al is de ingang vaak moeilijk te zien en nauwer dan de rest van het fjord. Leuk feitje, Captain Cook, die ene kapitein die wél aan land was gegaan, is twee keer de ingang van de fjord voorbijgevaren, simpelweg omdat ze de ingang niet zagen.

 

Milford Sound

Als je goed kijkt zie je op de rand van het water en de berg een cruise schip varen, dat is redelijk groot schip!

Milford Sound

Waarom Milford Sound de bekendste is

Ondanks dat Milford Sound een ‘Sound’ wordt genoemd, is het toch een fjord. Een Sound lijkt erg veel op een fjord, maar technisch gezien zijn er net wat dingetjes anders. Zo is een Sound vaak breder dan een fjord. Maar waarom is Milford Sound, samen met Doubtful Sound, de bekendste van de twaalf fjorden van Nieuw Zeeland? Eigenlijk best simpel. Milford Sound is de enige fjord die je via een aangelegde weg kunt bereiken. Speciaal voor dit natuurlijk fenomeen is een gigantisch lange weg dwars door het Fiordland National Park aangelegd. Deze hele weg is met de hand aangelegd, hier is in het begin van de 20e eeuw tientallen jaren aan gewerkt. Pas veel later, rond 1980, zijn ze deze weg gaan asfalteren. Het is wel de moeite waard geweest, want het is een van de meest ‘scenic routes’ in Nieuw Zeeland. Dat betekent puur genieten als je uit het raam kijkt, of het nu regent of niet.

Beter bij slecht weer

Tenzij je van plan bent te gaan kamperen, heb je juist geluk als het regent wanneer jij Milford Sound bezoekt. Tijdens de auto- of busrit naar het fjord toe is het dan extra genieten geblazen, want juist waneer het regent ontstaan honderden watervallen die langs de rotswanden naar beneden vallen. Ook de mist en de wolken die dan deels tussen de bergen blijven hangen maken het landschap nóg mysterieuzer.

De waterval op de foto lijkt klein, door de omliggende bergen, maar is in werkelijkheid 155 meter hoog.

Milford Sound

Achtste wereldwonder

We kennen allemaal de zeven wereldwonderen, maar voor sommige mensen is dat niet genoeg. Die zouden de lijst graag nog iets langer zien. Daarom zwerven er op het wereldwijde web allemaal lijstjes rond met aardse fenomenen die op die felbegeerde achtste plek zouden moeten komen. Als het over natuurverschijnselen gaat, dan staat Milford Sound er vaak bij als kanshebber. En terecht. Het mysterieuze fjord met zijn gigantische bergwanden, torenhoge watervallen en de adembenemende route ernaartoe zijn de titel van ‘Achtste Wereldwonder’ meer dan waard.

Milford Sound bezoeken?

Je kunt een cruise doen door het fjord. Je vaart dan via een zijkant helemaal naar de ingang van het fjord, waar het fjord uitkomt op zee. Daar maak je een grote bocht en ga je weer terug, maar nu langs de andere zijde. Tijdens de tocht krijg je pas echt door hoe immens groot de bergen zijn. Er zijn meerdere boten die door het fjord cruisen en die zijn zeker niet klein, maar als je er dan eentje in de verte ziet dan lijkt het wel een miniatuurbootje. De tocht duurt ongeveer anderhalf uur. Grote kans dat je zeehonden op de rotsen ziet zonnebaden, maar als je echt geluk hebt zie je dolfijnen en soms zijn er zelfs pinguïns te zien! Je kunt de cruise los boeken, maar er gaan ook veel daytrips vanaf Queenstown. Dan boek je vaak een pakket, waar het vervoer en de boottocht bij inbegrepen zit. Het duurt met de bus ongeveer 4 uur voor je er bent, waarvan de laatste twee echt heel mooi zijn. Vervelen ga je je zeker niet tijdens dit avontuur.

Meer zien

Check deze beelden voor een impressie van de boottocht:

 

NatuurgebiedenOceaniëTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.