Faeröer: een bezoek aan de mooiste plekken van de eilandengroep

door

De vlucht vanuit Kopenhagen is waarschijnlijk de mooiste die we ooit hebben gemaakt. We vliegen met redelijk unieke weersomstandigheden en kunnen kilometers ver kijken. De vlucht gaat over de Deense eilanden, de Noorse fjorden en de Shetland eilanden totdat we in een wolkendek komen. Voor even balen we, want we hoopten allemaal op een groot spektakelstuk toen we de Faeröer eilanden tegemoet vlogen. De daling werd ingezet en ineens zitten we onder de wolken en hebben een werkelijk episch uitzicht op de Faeröer eilanden. De ene na de andere ‘wauw’ en ‘moet je daar eens kijken’ horen we in het vliegtuig. Niet gek ook, want we zijn zelf ook helemaal perplex van de ongekende schoonheid. “Welcome on the Faroe Islands” zegt de gezagvoerder van het vliegtuig.

Faeröer wat?

Føroyar, Faeröer, de Faeröer eilanden, Faroe Islands en nog veel andere varianten zien we voorbij komen. Het is misschien ook niet de makkelijkste benaming om te Googlen. En menigeen heeft geen idee waar deze eilandengroep ligt. De eilandengroep behoort tot het Koninkrijk van Denemarken, maar is wel autonoom. De eilandengroep bestaat uit 18 eilanden en ligt in de driehoek IJsland-Schotland-Noorwegen. Kenmerkend aan Faeröer is voornamelijk de rust, de natuur, hoge kliffen, prachtige fjorden, papegaaiduikers en de eindscène van de No Time To Die James Bond film.

Het outdoor walhalla van Europa

Natuur- en outdoorliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de Faeröer. Je valt letterlijk van de ene in de andere verbazing. Gelukkig hebben we de eilanden bezocht, zodat we de mooiste plekken met jullie kunnen delen. Zo maak je een tripje naar Faeröer compleet en weet je precies welke hotspots jij moet bezoeken. Plan jouw reis naar de Faeröer eilanden overigens goed, want het klimaat kan niet altijd even optimaal zijn. Al ligt het er natuurlijk helemaal aan waar je voor komt.

Faeröer eilanden reis

Wat is het klimaat op de Faeröer eilanden?

De beste reistijd om naar Faeröer te reizen is erg afhankelijk van wat je precies wilt doen of zien op de eilanden. Dankzij de warme golfstroom is het een vrij mild klimaat, maar in de zomer is de maximum temperatuur veelal 12 graden. Op de eilanden spraken we een local die nog nooit het kwik boven de 17 graden heeft zien stijgen. Beeld je daarom dus zeker geen zonnige en warme reis in en zorg dat je zeker een regenoutfit bij je hebt. Het hoofdseizoen is dus vanzelfsprekend in de zomermaanden. Buiten de zomerperiode zijn er diverse accommodaties en activiteiten niet geopend. Gelukkig is de natuur altijd open en is er altijd wel iets te doen op de eilanden. Kies zeker een maand tussen mei en september. Hou er wel rekening mee dat het in de zomer lange dagen met daglicht zijn, terwijl je in de winter hele lange nachten hebt.

Hoe reis je op de Faeröer eilanden?

Er bestaan tot op heden geen rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar de Faeröer eilanden. Je kan wel vliegen via Kopenhagen en zit dan in totaal een ruime drie uur in het vliegtuig. Per boot is het overigens ook mogelijk, maar hou dan rekening met een lange vaartocht. Het is met de boot overigens wel makkelijker om jouw eigen auto of camper mee te nemen. Het openbaar vervoer is prima op de Faeröer eilanden. Met diverse bus-, boot- en helikopterverbindingen kan je makkelijk van de ene naar de andere plaats komen. Toch komt het openbaar vervoer niet overal, dus is een (huur)auto echt de uitkomst om jezelf te verplaatsen over de eilanden. Tussen sommige eilanden liggen er tunnels of bruggen, terwijl andere eilanden verbonden zijn via de boot.

Schapenherder op de Faeröer eilanden

Dit zijn de mooiste plekken van de Faeröer eilanden

Genoeg over de eilandengroep, maar wat zijn nu echt de hotspots die niet mogen ontbreken op jouw trip? We zochten het voor je uit, zodat jij jouw route over de eilanden uit kan stippelen en zo maximaal van jouw Faeröer-ervaring kan genieten.

Eiland Vágar

Gásadalur en Múlafossur waterval

We beginnen met misschien wel de meest iconische plek van de Faeröer eilanden. Veel toeristen slaan vanaf het vliegveld linksaf om hier meteen naartoe te gaan. En terecht, want het is zeker een van de mooiste plekken van de eilanden. Neem er serieus even de tijd voor, want het natuurspektakel is adembenemend. Het is te jammer om hier te snel weg te gaan. De wandeling van de parkeerplaats naar het uitzichtpunt is zeer eenvoudig. Mocht je iets meer uitdaging willen, dan kan je vanuit hier diverse hikes maken en de waterval en het dorpje vanuit verschillende hoeken bewonderen. Op de terugweg richting het vliegveld is het meer dan de moeite om op de 45 (weg) te stoppen bij bijvoorbeeld Bøur. Je hebt hier een prachtig uitzicht over de zee en een indrukwekkende steenformatie, genaamd Drangarnir.

Slave Cliff, Trælanípa en Bøsdalafoss waterval

Ga je bij het vliegveld rechtsaf, dan rij je een tijdje langs het Leitisvatn meer. Als je niet weet dat het uitzicht, de wandeling en de natuurverschijnselen er werkelijk buitenaards zijn, rij je er zo aan voorbij. Parkeer je auto, betaal entree aan de boer en ga op een fantastische hike. In eerste instantie loop je langs het meer, totdat je pal boven de klif bij de oceaan staat. Vanuit hier gebeurt er iets heel bijzonders, want dan zie je pas dat het een meer boven de oceaan is. Trek ook hier voldoende tijd voor uit. De wandeling is niet heel lang, maar blijf ook hier even genieten van de plek en het moment. Ga daarna ook zeker even kijken bij de Bøsdalafoss waterval.

Eiland Streymoy

Sornfelli

Sorfelli is misschien niet de meest voor de hand liggende plek om te bezoeken als je naar de Faeröer eilanden gaat. Het bergplateau ligt op 749 meter hoogte en ligt op het Streymoy eiland. Op ruim 10 kilometer van de hoofdstad Tórshavn ligt deze berg waar ook een meteorologisch station te vinden is. Het is misschien niet de mooiste plek voor wat hikes, maar het grote voordeel is dat je er met de auto vrijwel helemaal omhoog kan rijden. Vervolgens kan je hier genieten van prachtige uitzichten. Check deze plek dan ook zeker voor een zonsopkomst of -ondergang.

Faeröer eilanden Sornfelli

Saksun

Het dorpje Saksen kent ruim 30 inwoners en alleen de weg (53) ernaartoe is al een traktatie. Parkeer jouw auto bij de Saksun’s beach parkeerplaats en wandel langs de adembenemende meren, het kerkje en kijk waar de naam Black Beach vandaan komt.

Fossá waterval

De Fossá waterval is een van de mooiste watervallen die de Faeröer eilanden kennen. Het is tevens een van de hoogste van de eilanden en zorgt voor fantastische foto’s. Ruim 140 meter valt het water naar beneden en afhankelijk van de hoeveelheid regen kan de Fossá waterval wel 30 meter breed zijn. Hoe droger de periode, hoe minder breed de waterval is. Uitgekeken op de waterval, rij dan zeker even door naar een van de mooiste dorpjes van de Faeröer eilanden: Tjørnuvík.

Tórshavn

De hoofdstad van de Faeröer eilanden mag zeker niet ontbreken aan jouw visit lijstje. Ongeveer 40 procent van de bevolking van de Faeröer eilanden woont in de hoofdstad. De kleurrijke stad is gaaf om te bezoeken en eveneens een perfecte uitvalsbasis voor jouw verblijf op de eilanden. Overnachten doe je bijvoorbeeld in Hotel Føroyar, waar je geniet van een centrale ligging, luxe, wellness, heerlijk eten en de hoofdstad op loopafstand.

Inside tip: typisch Faeröers eten bij Anna en Óli

De Faeröerse keuken is niet voor iedereen weggelegd. Van oudsher lagen de eilanden afgelegen en moest de bevolking het doen van de visserij en de schapen. Groentes en andere planten hebben het immers ook lastig in het ruige klimaat. Een manier om vis en vlees langer goed te houden is door middel van fermenteren en drogen. Een smaak die we niet echt gewend zijn, maar zeker de moeite waard zijn om te proberen. Bij locals Anna en Óli kan je aan de keukentafel aanschuiven en typisch Faeröers eten proeven. Je maakt kennis met de lokale gebruiken, keuken en de cultuur. Maar allemaal op een manier dat het niet te heftig is qua smaken en met een van de mooiste uitzichten die je jezelf voor kan stellen. Iets voor jou? Je boekt het op de website van Anna en Óli: Heimablídni.

Eiland Eysturoy

Eiði en het iconische voetbalveld

Eiði ligt op het eiland Eysturoy en is een prachtig dorpje. De ruim 600 inwoners hebben op een mooie avond wellicht een van de mooiste zonsondergang plekken van de eilanden. Kamperen doe je op Eiði Camping. Eiði Camping is een voormalig voetbalveld en misschien wel een van de mooiste voetbalvelden ter wereld. Niet gek ook dat er veel foto’s van gemaakt worden.

Eidi meest iconische voetbalveld ter wereld

Gjógv

Gjógv is een prachtig Faeröers dorp, met veel kleurrijke huizen. De naam dankt het dorpje echter aan een honderden meters lange spectaculaire rotskloof die vanaf het dorp naar de oceaan loopt. Ga op ontdekking in de kloof of maak een fantastische hike met uitzichten boven de kloof langs. Overnachten en heerlijk eten doe je in Gjaargardur Guesthouse Gjogv.

Risin og Kellingin

De reus en zijn vrouw in de vrije vertaling. Deze rotsformatie is er een met een verhaal. Los van dat het een fantastisch natuurfenomeen is, die perfect ligt voor een zonsondergang-foto. De legende is dat de reus en zijn vrouw de Faeröer eilanden wilden ontvoeren naar IJsland, maar dat ze werden verrast en versteend door de zon. Hike vanaf Eiði naar de kliffen voor een fantastisch uitzicht. Ook vanaf Gjógv heb je een mooie hike naar boven voor een fantastische blik op deze rotsformatie. Heb je een verrekijker of telelens mee? Dan kan je ze ook zien vanaf Kaler Lighthouse. Liever geen wandeling, dan is de weg tussen Eiði en Gjógv een uitkomst. Er zijn namelijk diverse parkeerplaatsen waar je een prachtige blik kan werpen op Risin og Kellingin.

Faeröer eilanden Risin og Kellingin

Eiland Kalsoy

Vanaf eiland Klaksvík neem je de veerboot naar het eiland Kalsoy. Kalsoy is meer dan een bezoekje waard, maar zorg dat je de veerboot tijden in de gaten houdt. Alleen de veerboottocht is al een feestje. Vanaf het water neem je afscheid van de wal en zie je Klaksvík kleiner worden. Vervolgens heb je – wederom een adembenemend – uitzicht op het eiland Kunoy en meer je aan op het eiland Kalsoy.

Kallur Lighthouse

James Bond fans kennen deze plek misschien maar al te goed. Hier is namelijk de eindscène van No Time To Die opgenomen. Maar iedereen moet deze plek bezoeken, want dit is misschien wel de mooiste plek van de Faeröer eilanden. De gigantische kliffen, de idyllische vuurtoren en de papegaaiduikers maken het plaatje echt compleet. Boek een tour van de eigenaar van het land en krijg werkelijk alle ins-and-outs van het eiland, de James Bond film en het leven op de Faeröer eilanden. Ga je voor de full-experience dan kan je zomaar een lokale food proeverij doen.

Kópakonan

Als je naar het Kópakonan (zeemeermin / The Seal Woman) standbeeld rijdt, ontdek je het echte Kalsoy eiland. Prachtige dorpjes, uitzichten, watervallen en bergen geven je een mooi beeld van Faeröer. Het Kópakonan standbeeld mag je uiteraard niet overslaan. Het verhaal over Kópakonan is namelijk een van de bekendste verhalen van de eilanden.

Faeröer eilanden Kopakonan

Activiteiten op de Faeröer eilanden

Wil je iets meer avontuur? Huur dan eens mountainbikes bij rent a bike, of ga met de eigenaar op mountainbiketocht. Fietsen wordt steeds populairder op de Faeröer eilanden en voegt echt een nieuwe dimensie toe aan jouw bezoek. Mocht je echt iets spectaculairs willen doen, dan is zeekajakken een must-do. Gewapend met een drysuit blijf je warm en droog en ontdek je de eilanden echt op een andere manier. Je kajakt met een gids langs de stijle kliffen en gaat in kloven en grotten. Kajaktours boek je bij Kajakk.fo

Overige praktische zaken

Het is vaak handig om te weten waar je aantoe bent voordat je op reis gaat. Daarom hebben we wat veelgestelde vragen en praktische informatie voor je opgesomd. Zo wordt jouw reis naar de Faeröer eilanden echt episch.

Wat zijn de leukste plekken op de Faeröer eilanden?

Check ons artikel met hotspots en bezienswaardigheden op de eilanden.

Met welke munt betalen ze?

Er zijn diverse munteenheden zie ze op de Faeröer eilanden hanteren. Allereerst is de lokale munt de Faringse Króna (Faeröerse Kroon). Deze lokale munteenheid is gelijk aan de Deense Kroon, welke ook overal worden geaccepteerd. De Faeröerse Kroon geldt overigens alleen voor bankbiljetten, want de munten zijn altijd Deens. Bij enkele winkels kan je ook betalen met Euro’s of soms zelfs Dollars. Wijzelf hebben overigens geen contant geld opgenomen, maar alles met de pinpas betaald. De eilanden zijn vrijwel af van muntgeld, waardoor je vrijwel overal kan pinnen.

Tijdsverschil met Nederland

Op de Faeröer eilanden is het één uur vroeger dan in Nederland.

Hoe spreek je Faeröer eilanden uit?

Eigenlijk heel eenvoudig: Fareur.

Hoe groot zijn de Faeröer eilanden en hoeveel mensen wonen er?

De eilandengroep is 1.393 vierkante kilometer. In verhouding: Nederland is 41.543 vierkante kilometer. De Faeröer eilanden gaan dus bijna 30 keer in Nederland en is dus kleiner dan de provincie Utrecht. Toch kan je met de auto soms ruim 1,5 uur onderweg zijn, maar de landschappen en de uitzichten zullen je zeker elk moment weer verbazen. En met een inwonersaantal van ruim 50.000 mensen voelt het vaak verlaten. Kilometers lang kan je rijden zonder iemand tegen te komen. Dat geldt overigens ook voor hikes en andere activiteiten. Geregeld ben je op plekken waar je werkelijk even alleen met de natuur bent. Waar vind je dat nog meer in Europa?

Waar staat de naam Faeröer voor?

Er gaan verschillende verhalen de rondte. Zo zegt het ene verhaal dat het ‘Schapeneilanden’ betekent. In het Deens is Far namelijk schaap en oer betekent eilanden. Ook wordt er gezegd dat het groene eilanden betekent, als een verbastering uit de Gallische taal.

Faeröer eilanden schapen

Waar leven de mensen op de Faeröer eilanden van?

De economie draait grotendeels op de visserij. Vervolgens is er nog een stukje schapen, voor zowel vlees als wol. Toerisme is overigens maar een heel klein gedeelte van de inkomsten.

Faeröer visserij
DenemarkenEuropaNatuurgebiedenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.