De 7 mooiste stranden van het Verenigd Koninkrijk

door

Als je denkt aan de stranden van het Verenigd Koninkrijk zie je al snel kletsnatte kiezelstranden voor je. Maar niets is minder waar, want de meer dan duizend kilometer lange kustlijn zit vol met verrassingen. Je hoeft niet eens helemaal naar de Filipijnen te reizen om je handdoek neer te kunnen leggen op een wit zandstrand met kristalhelder water. Laat je verrassen door de zeven mooiste stranden van het Verenigd Koninkrijk die wij voor je op een rijtje hebben gezet.

Camber Sands | Sussex

Camber Sands is een strand in East-Sussex, in de buurt van Rye. Het is het enige strand in de provincie met zandduinen, waardoor je er perfect met heel het gezin een dag kunt verblijven. Daarnaast is het de ideale plek voor surfers, kitesurfers en paragliders, omdat er vrijwel constant een windje staat. Een prachtig lang strand dat door velen wordt gezien als één van de mooiste stranden in het Verenigd Koninkrijk.

Foto: Chris Mitchell

Porthcurno Beach | Cornwall

De kust van de regio Cornwall is uitgestrekt en prachtig. Je kunt je haast niet voorstellen dat je op een strand in het Verenigd Koninkrijk loopt. Het witte zandstrand loopt over in een helderblauwe zee, waardoor het lijkt alsof je op de Malediven bent. De baai is dan ook uitgeroepen tot één van de mooiste baaien ter wereld. Mede door de warme golfstroom en het milde klimaat is er een enorme diversiteit in planten wat prachtige plaatjes oplevert. Porthcurno Beach ligt in een kleine inham tussen twee rotsformaties in de baai. Bij eb kun je zelfs peddelen in het ondiepe water of over de zandbanken naar andere strandjes rondom de baai lopen.

mooiste stranden verenigd koninkrijk
Foto: Benjamin Elliott

Rhossili Bay | Wales

Vergeet de stranden in Ibiza of Bali, voor het mooiste strand van Europa – dat werd gekozen in 2017 – moet je naar de Rhossili Bay in Wales. Het vijf kilometer lange zandstrand ligt op het puntje van het schiereiland Gower. Bij eb kun je op het strand de overblijfselen van de Helvetia zien, een schip dat in 1887 is vergaan.

mooiste stranden verenigd koninkrijk

Seven Sisters | East-Sussex

De Seven Sisters zijn zeven tegen elkaar aanstaande krijtrotsen in het Nationaal Park South Downs tussen Eastbourne en Seaford. Voor de rotsen bevindt zich een kiezelstrand waar je een goede indruk krijgt van hoe overweldigend mooi de Seven Sisters zijn. Het is dus niet echt een strand om met je handdoek te gaan liggen, maar je kan er wel prachtige wandelingen maken in de omgeving. De witte kliffen zijn ook beroemd van de vele films die hier de afgelopen jaren zijn gefilmd. Zo werd Harry Potter en de Vuurbeker ook voor een deel hier opgenomen.

mooiste stranden verenigd koninkrijk
Foto: Joseph Pearson

Saunton Sands | Devon

Saunton Sands is een strand in de buurt van het dorp Saunton aan de kust van Noord-Devon. Dit strand is populair bij families en hondeneigenaren aangezien het een erg lang zandstrand is. In de omgeving wordt veel georganiseerd wat de band van de gemeenschap versterkt. Zo zijn er beach cleans en worden er strand barbecues gehouden.

mooiste stranden verenigd koninkrijk

Achmelvich | Schotland

Achmelvich is een kustdorp dat ongeveer vijf kilometer ten noordwesten van Lochinver ligt. De afgelegen en rustige plek in de Schotse Hooglanden heeft een breed, perfect halvemaanvormig strand. Dat door de parelwitte kleur en het helderblauwe water doet denken aan de Filipijnen. Vooral in de zomermaanden is het heerlijk om op dit strand tot rust te komen, maar ook bij slechter weer kan je op dit strand genieten van de omgeving. Bij een dreigende grijze lucht springen namelijk de bruinvissen hoog uit het water.

Foto: Steve Bittinger

Man O’War Beach | Dorset

Man O’War beach is de lokale benaming voor de Lulworth Cove. Deze natuurlijke baai ligt bij het plaatsje West Lulworth aan de Zuid-Engelse Jurassic Coast. De mediterraans ogende baai is omgeven met steile heuvels en scherpe rotsen waarover je een prachtige wandeling kunt maken. In de branding zijn vaak mensen aan het snorkelen. Ze doen dit veelal rond de rotsen waar het water bijna turquoise van kleur is.

Foto: Nick Fewings

EuropaNatuurverschijnselenTheOutdoors.nlVerenigd Koninkrijk

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel