Ontdek Nationaal Park Lauwersmeer overdag én in het donker

door


Op de fiets of vanaf het water, overdag of in het donker: bij Nationaal Park Lauwersmeer ben je altijd welkom. Het Nationale Park in het noorden van ons land is een ontzettend mooi gebied. Misschien wel één van de mooiste Nationale Parken van ons land. Nationaal Park Lauwersmeer heeft een bijzondere mix van flora en fauna. Nederland telt 21 Nationale Parken en Lauwersmeer moet je dus gezien hebben. Er valt namelijk ontzettend veel te ontdekken hier, op iedere manier die je maar wilt, op ieder moment dat je maar wilt en dat wil je dus meemaken.

Nationaal Park Lauwersmeer

Schotse Hooglanders Nationaal Park Lauwersmeer

Pak de fiets

Als startpunt voor je avontuur van Nationaal Park Lauwersmeer kan je beginnen bij Activiteitencentrum Lauwersnest (let op; het Lauwersnest is in ieder geval tot en met 18 november gesloten in verband met de coronamaatregelen). Zij hebben alle informatie over het gebied die je wilt weten. Met de fiets kan je er verschillende mooie routes fietsen. Je fietst van uitkijktoren naar het volgende prachtige vergezicht: je zult niet snel genoeg krijgen van al het moois dat dit Nationale Park te bieden heeft. Je komt er konikpaarden tegen maar ook Schotse hooglanders en een grote diversiteit aan vogels. Zo kan je bij het startpunt Activiteitencentrum Lauwersnest een gratis vogelkijkkaart ophalen en onderweg alle vogels die je ziet wegstrepen. Fiets langs een van de vele uitkijktorens of ga naar een vogelkijkhut. Voor vogelliefhebbers is dit een waar vogelparadijs. Zo trekt jong en oud naar Lauwersmeer om de bijzondere zeearend te spotten.

Fietsen Nationaal Park Lauwersmeer en uitkijktoren

Vanaf het water

Waar vroeger zoet en zout water in elkaar over stroomden, is er na het bouwen van een dam een waar vogelparadijs ontstaan. Vanaf het water kan je Nationaal Park Lauwersmeer dus ontzettend goed ontdekken. Het Lauwersmeer is namelijk een perfecte plek voor waterratten en watersportliefhebbers. Kanoën, zwemmen, zeilen, varen: bedenk het maar! Er zijn ontzettend veel strandjes en kleine jachthavens waar je dus zo het water in of op kan. Je kan een boot of een kano huren en zelf het Lauwersmeer ontdekken of je gaat mee één van de rondvaarten die worden aangeboden. Vanaf het water heb je een compleet ander beeld dan vanaf de wal waar je nog veel meer bijzondere vogels ontdekt.

Dark Sky Park

Zoals gezegd kan je Nationaal Park Lauwersmeer ook in het donker ontdekken. Nationaal Park Lauwersmeer heeft namelijk één van de twee officiële Dark Sky Parken van ons land. Het andere Dark Sky Park vind je op de Boschplaat op Terschelling. Wereldwijd zijn er 41 Dark Sky Parken waarvan de meeste zich in Amerika bevinden. In Nationaal Park Lauwersmeer kan je op meerdere plekken genieten van de bijzondere sterrenhemel en van de duisternis. In het park staan op verschillende plekken uitkijktorens ofwel hemelplatforms. Overdag worden deze gebruikt om te kunnen turen naar al het leven op het land. In het donker kan je gaan liggen en je hoofd op de speciaal gemaakte hoofdsteunen leggen en staren naar de sterren in de lucht. Het is vrij uniek dat het Lauwersmeer benoemd is tot Dark Sky Park, aangezien Nederland één van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld.

Ga eropuit!

Nederland heeft zo ontzettend veel moois te bieden. We hoeven niet altijd ver te reizen om nieuwe plekken te ontdekken. Dichtbij huis of iets verder weg, trek je schoenen aan en ontdek. Overdag of in het donker, Nationaal Park Lauwersmeer is ruim, bijzonder en gevarieerd. Voor ieder wat wils!

BikingEuropaNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.