Foto Ronald Jansen

Alles over het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug

door

De Sallandse Heuvelrug is een natuurgebied gelegen in de provincie Overijssel, tussen de Hanzesteden Deventer en Zwolle aan de ene kant en Twente aan de andere kant. Het gebied heeft een oppervlakte van 35 km2 en omvat maarliefst 26 bergen, rivier de Regge en het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest Europa. Tijdens een tocht door het fascinerende landschap wisselen (naald)bossen, uitgestrekte heidevelden, landgoederen, vennen en akkers elkaar af. Daarnaast staat dit Nationale Park ook nog eens bekend als dé buitensport regio van Nederland. Er valt dus een hoop te bewonderen en te beleven.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug foto Ronald Jansen 6
Foto Ronald Jansen

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug is ontstaan in de ijstijd

Wat dit nationaal park zo uniek maakt is dat het afstamt uit de ijstijd. Ruim 150.000 jaar geleden, in de voorlaatste ijstijd, is de Sallandse Heuvelrug ontstaan. Grote stenen, van wel duizenden kilo’s, werden in de ijstijd door schuivend ijs met een gigantische kracht meegesleurd vanuit Scandinavië. Deze stenen duwden de grond omhoog, waardoor de bergen zijn ontstaan die je momenteel nog vindt in de Sallandse Heuvelrug. Sinds 2004 is het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug een officieel nationaal park in Nederland.

De Flora en Fauna in de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park Sallandse Heuvelrug staat bekend om een grote diversiteit aan vogels die verblijven in het gebied. Zo vind je op de heuvelrug de laatste populatie korhoenders van Nederland. Helaas wordt deze zeldzame vogel met uitsterven bedreigd. Hierdoor zul je ze, mede ook dankzij hun schuwe karakter, niet snel tegenkomen. Maar wie weet maakt hij een uitzondering en valt jouw blik op dit prachtbeestje. Een minder schuwe vogel is de boompieper, deze vliegt al fluitend omhoog en laat zichzelf vervolgens als een parachute naar beneden dwarrelen. Een schitterend gezicht dat je absoluut mee moet maken. In de avond en nacht is vooral de nachtzwaluw actief en in de winter komt de klapekster tevoorschijn. Naast vogels zijn ook dassen, vossen, reeën, kikkers, salamanders, hagedissen, schapen en schotse hooglanders vaak aanwezig. Qua Flora doet het gebied ook zeker niet onder, je kan genieten van de uitgestrekte heides, vennen, gemengde bossen en nog veel meer.

Flora Fauna Sallandse Heuvelrug
Foto: Ronald Jansen

Recreatie

Of je nu wilt vogel-spotten, wandelen of hardlopen, fietsen of mountainbiken of meedoen met één van de vele topsport evenementen. Er valt vanalles te beleven in de Sallandse Heuvelrug. Het gebied wordt ook wel dé buitensportregio van Nederland genoemd en staat bekend om haar prachtige Mountainbike routes. Bovendien biedt de Regge vele mogelijkheden voor (avontuurlijke) wateractiviteiten en het gebied beschikt over verrassende routes voor ruiters en menners. Kortom: je kunt je lijf inspannen en je hoofd leegmaken.

Foto Ellen van den Doel

Mountainbiken

De Sallandse Heuvelrug kan zich rijk rekenen als het gaat om Mountainbike routes. Je vindt er alles wat je nodig hebt: onverharde paden, grote hoogteverschillen en een gevarieerd landschap. De MTB-routes behoren dan ook tot de beste van Nederland. Met flowy singletracks, pittige kombochten, fikse klimmen en snelle afdalingen is dit een uitstekende plek om je grenzen te verkennen of te verleggen. Ondanks dat een groot gedeelte van het nationaal park stiltegebied is, en dus niet toegankelijk voor mountainbikers, zijn er afwisselende MTB-routes samengesteld. Deze goed onderhouden routes over verharde en onverharde paden nemen je mee door heidevelden, bossen en over zandheuvels. Je hebt de keuze uit de paarse, blauwe, groene, oranje en de Reggeland route. De Paarse route bij Hellendoorn heeft een lengte van 18 kilometer en is uitgeroepen tot de mooiste Mountainbike route van Nederland!

De Paarse Loper

Eind augustus verandert Nationaal Park Sallandse Heuvelrug elk jaar weer in een prachtige paarse zee van bloeiende heide. We kunnen je vertellen dat iedereen dit minimaal één keer in zijn leven gezien moet hebben. In deze periode worden er allerlei activiteiten georganiseerd om te kunnen genieten van dit kleurrijke spektakel. De Paarse Loper wordt als het ware voor je uitgerold. Zo wordt jaarlijks de Eindeloze Heuveltocht georganiseerd. Een 3-daagse wandeltocht waarbij een ervaren natuurgids je langs de mooiste plekjes van het gebied leidt.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug foto Ronald Jansen Paarse Heide
Foto: Ronald Jansen
EuropaNationale ParkenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.