Nendaz; de (verborgen) trailrun parel van Zwitserland

door

Bij Zwitserland denk je ongetwijfeld aan bergen, hiken en raclette. Maar wist je dat het ook voor trailrunners een topbestemming is? Zo vind je alleen al in de Nendaz regio 14 trailrunroutes voor zowel beginners als de ervaren ultra runner. In dit artikel lees je meer over trailrunnen in Nendaz, dat in het kanton Valais / Wallis ligt.

Trailrunroutes voor beginners en ultra runners

Trailrunning is de afgelopen jaren sterk in populariteit gestegen. Niet gek, want wat is er nou geweldiger dan over onverharde paden rennen met de natuur om je heen? In Nederland moeten we het helaas doen met bossen en duinen en hier en daar een heuvel. In Zwitserland ligt dat anders en krijgt trailrunning door de bergen een hele andere dimensie.

Zo ook in de regio van Nendaz waar je je letterlijk en figuurlijk in de wolken kunt voelen tijdens je runs. De 14 trailrunroutes hier variëren van van 5,9 kilometer tot 70 kilometer in lengte en van 472 tot maar liefst 3.590 hoogtemeters. Voor ieder wat wils dus. Van de trails in dit gebied zijn er drie gemarkeerd en de rest beschikbaar als GPX en via de Nendaz Veysonnaz Outdoor app. Wel zo handig om vooraf te weten.

Nendaz Zwitserland trailrun

Dent de Nendaz trail

Wij zelf duiken het avontuur in met de zeven kilometer lange Dent de Nendaz trail. Vanaf ons hotel Nendaz 4 Vallées & Spa pakken we de Tracouet kabelbaan naar het startpunt op 2.200 meter hoogte. Een mooie plek om even te genieten van de berguitzichten en het kleine en idyllische Lac de Tracouet, dat ook wel Lac Noir wordt genoemd vanwege de donkere kleur van het water.

Veel tijd om de benen te laten wennen aan de bergen blijkt er niet te zijn, want al snel denderen we de Dent de Nendaz op. Of nou ja ‘denderen’. Rennen afgewisseld met flink doorstappen, want de hellingsgraad schiet meteen omhoog. Binnen één kilometer bereiken we al het hoogste punt van 2.460 meter. Hoe iemand hier het record van 12 minuten heeft gevestigd is het grootste mysterie sinds Paaseiland. Het uitzicht mag er in ieder geval zeker zijn.

Speeltuin voor trailrunners

Na die stevige start wisselen klimmen en dalen elkaar af en is de trailrun-speeltuin geopend. Het ene moment ren je over bergpaden, het volgende moment klim en klauter je over rotsen heen. Precies het terrein waar ik als trailrunner razend enthousiast van word. 

Even later rennen we door de bossen heen, waarna de horizon zich weer opent met fraaie uitzichten over de bergen. Inmiddels dalen we ook weer en zit het tempo er lekker in. Die trailruns van Nendaz zijn zo gek nog niet. Daarom pakken we ook regelmatig even een momentje om van de omgeving te genieten.

We plakken er nog een andere trail achteraan

In Siviez lunchen we even om vervolgens via een andere trail weer terug naar Haute-Nendaz te rennen. Hier trakteren we onszelf, met 14 kilometer in de benen, op een uurtje spa in het hotel. Nog even het lichaam in de watten leggen, want we weten dat ons twee dagen later een trailrun te wachten staat die onze trailrun skills serieus gaat testen. Over dit avontuur lees je alles in ons artikel De Unesco-waardige Aletsch Halbmarathon

Tip: een andere prachtige route om te rennen is de 12,8 kilometer lange Bisse de Chervé trailrun, die je met 690 hoogtemeters onder andere langs het azuurblauwe Cleuson stuwmeer voert.

Valais als trailrun Walhalla 

Deze omgeving biedt dus meer dan genoeg keuze voor trailrunners van ieder niveau. Sterker nog: trailrunnen in de hele regio Valais is een paradijs. Zowel qua trailrunmogelijkheden als uitzichten. Wist je dat 44 van de 48 Zwitserse vierduizenders in dit gebied liggen? Net als de Aletsch gletsjer, die met 22 kilometer ook meteen de langste gletsjer van de Alpen is. En een uitzicht dat je niet wilt missen.

Ook vind je in deze regio beruchte wedstrijden, zoals de Eiger Ultra Trail, Jungfrau Marathon, Sierre Zinal en diverse UTMB events. En hadden we de Swiss Alps Trail Running Grand Tour van 225 km met 14.000 hoogtemeters al genoemd?

Maar laat je hierdoor inspireren en vooral niet afschrikken. Want met 65.000 kilometer gemarkeerde hike routes in Zwitserland, weet je dat er als trailrunner van elk niveau heel veel te halen valt. En met het betrouwbare OV en de talloze kabelbanen kom je eenvoudig op je gewenste bestemming. Kortom, nog op zoek naar een nieuwe trailrunning bestemming? Dan heb je hem bij deze gevonden.

AlpenBergenEuropaReisverhalenTheOutdoors.nlTrailrunningZwitserland

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel