Zwitserland

Duurzaam reizen is een steeds belangrijker punt voor reizigers. En bij duurzaam reizen, komen verschillende vragen naar boven, want wat is de definitie van duurzaam reizen en hoe reis je duurzamer? Gelukkig hoef je niet veel verder te zoeken, want voor een duurzame reis ga je naar Zwitserland. Het Alpenland is de wereldwijde leider op het gebied van ‘environmental sustainability’. En wij zochten de tofste, mooiste en leukste duurzame en outdoor reisbestemmingen binnen Zwitserland voor je uit. Zo weet je zeker dat je groen bezig bent en volop kan genieten van jouw reis.

In Zwitserland is outdoor duurzaam de standaard

Hoewel je misschien niet meteen aan Zwitserland denkt als meest duurzame bestemming, is het toch echt het duurzame land bij uitstek. Duurzaamheid zit diep geworteld in het DNA van Zwitserland. De Zwitsers staan namelijk heel dicht bij de natuur en willen graag gebruik maken van natuurlijke elementen en iets terug doen voor de natuur. Zo is elektriciteit uit water de standaard en is het niet meer dan normaal om lokaal eten te consumeren. En het mooie is dat jij er snel, voor een goede prijs en duurzaam naartoe kan. Laat jouw duurzame outdoor hart sneller kloppen in Zwitserland.

Panoramatrail rondom de Oeschinensee – Foto ©:Tourismus Adelboden – Lenk – Kandersteg / David Birri

Duurzaam reizen in en naar Zwitserland

Een reis begint en eindigt bij de daadwerkelijke reis naar en van een bestemming. Voor de Zwitserland-gangers is een reis naar het land al zeer duurzaam mogelijk. Zo kan je heel snel, goedkoop en duurzaam met de trein vanuit Nederland. Wist je dat je in zes uur vanuit Amsterdam in Basel staat, zonder dat je hoeft over te stappen? En dankzij het naadloze Swiss Travel System in Zwitserland is het een genot om er met het openbaar vervoer te reizen. Met de Swiss Travel Pass heb je één kaartje nodig om door heel Zwitserland met het openbaar vervoer te reizen. Zo ga je heel relaxed van de ene naar de andere outdoor activiteit in Zwitserland.

Geniet van de puurheid van de natuur in Zwitserland

Zwitserland, outdoor en natuur gaan hand-in-hand. Niet gek ook, want het is het land van de bergen, meren, bossen, wandelen, fietsen, wintersporten en noem het maar op. Wist je dat Zwitserland ruim 65.000 kilometer aan gemarkeerde wandelpaden heeft? Daarnaast heeft Zwitserland ook ruim 9.000 kilometer aan gemarkeerde mtb-routes en 12.000 kilometer aan gemarkeerde fietsroutes. Op Switzerland Mobility kan je eenvoudig alle trails checken. Zelfs kano-, sneeuwschoenwandel-, slee- en langlaufroutes kan je hier vinden.

Grand Train Tour of Switzerland

Dat Zwitserland het natuur-walhalla van Europa is, hoeven we je niet te vertellen. Maar om te kunnen blijven genieten van het stukje puur natuur in Zwitserland, moeten we er iets voor terug doen. Reis bijvoorbeeld met het openbaar vervoer door het land. Met de Grand Train Tour of Switzerland ontdek je het land door ruim 1280 kilometer met de trein te reizen. De meest fantastische uitzichten, bezienswaardigheden en hoogtepunten komen aan bod. Sit back and relax.

Rhaetische Bahn trein over het Landwasser Viaduct – Foto ©: Rhaetische Bahn / Andrea Badrutt

Liever met de auto

We snappen dat de ultieme vrijheid vaak gepaard gaat met een auto. Je kan hem pakken waar en wanneer je maar wilt. Een trip naar Zwitserland is dan ook binnen een dag prima te rijden. Ga je met de elektrische auto, dan kan je onderweg en in Zwitserland op ontelbaar plekken eenvoudig opladen. De elektrische rijders moeten absoluut de eGrand Tour of Switzerland doen. In ruim 1600 kilometer ontdek je Zwitserland op een zoevende manier en je hoeft geen enkel moment bang te zijn voor range anxiety, want je kan op gigantisch veel punten even stekkeren.

Meet and support the locals

De Zwitsers zijn trots op hun land. En terecht. Gelukkig laten ze met liefde ook het hele land aan de toeristen zien. Zo maak je kennis met de typische Zwitserse cultuur, natuur en belevenissen. Wil je écht kennis maken met top food and drinks in Zwitserland, dan moet je Taste my Swiss City raadplegen. Locals geven jou de beste off the beaten track tips. Ga je voor een Zwitsers-platteland avontuur, dan koken de countrywomen van SwissTavolata de sterren uit de hemel. Verser dan dit wordt het niet. Blijf meteen een nachtje op het Zwitserse platteland overnachten via Farmhouse Stays.

Leven en beleven van Zwitserse cultuur

Zwitserland is volledig ingericht op een duurzame maatschappij. Van de mooiste lokale initiatieven met lokaal geproduceerde producten, tot energie die uit een waterkrachtcentrale komt. Zo weet je dus zeker dat je optimaal kan genieten van de prachtige natuur en cultuur, terwijl je jouw impact op de natuur minimaliseert.

Zwitserland zet dus de toon met duurzaam reizen op een zeer unieke manier. Na het lezen van deze tips, hebben we ook heel veel reisinspiratie voor je opgesomd per regio. Geen enkele hotspot in de Bern Regio, Luzern, Wallis, Ticino, Meer van Genève en Graubünden is ons ontgaan. Check daarom ook zeker al onze andere Zwitserland artikelen. Doe inspiratie op, maak een toffe lijst en ga het allemaal zelf ervaren. We wensen je heel veel plezier en geven je met heel veel liefde en plezier nog veel meer tips. Laat ze achter in de comments onder de artikelen.

Grüezi,

Mechteld en Kaz

Mountainbiken in de Jungfrau Region – Foto © : Jungfrau Region / Mattias Nutt