Zo onderhoud je je regenjas en houd je hem waterdicht

door

Heb jij je jas al eens gewassen? Mocht je nou denken dat een jas niet gewassen hoeft te worden, dan ben je lang niet de enige. Toch is het belangrijk om ook je waterdichte jas goed te onderhouden. Want ook als de jas niet vies lijkt is deze vaak viezer dan je denkt. Met goed onderhoud heb je langer plezier van je regenjas en voorkom je een nat pak. Hieronder leggen we uit waarom, hoe vaak, en waarmee jij je waterdichte jas het beste kan onderhouden.

Waarom onderhoud van je regenjas belangrijk is

Hoe regelmatig een regenjas precies gewassen moet worden hangt onder andere af van hoe vaak en intensief je de jas gebruikt. Een goede vuistregel is om de jas ongeveer 3 à 4 keer per jaar te wassen. De meeste jassen hebben een ademend vermogen. Dit wil zeggen dat er in de jas een membraan/coating zit met minuscule gaatjes. Deze zijn klein genoeg om waterdruppels van buiten naar binnen tegen te houden, maar groot genoeg om zweetdamp van binnen naar buiten door te laten. Deze gaatjes kunnen door gebruik verstopt raken met zweet/ huidschilfers en al dat soort lekkere dingen. Op deze manier verliest de jas zijn vermogen om vocht af te voeren en word je van binnen net zo nat als van buiten. Met regelmatig onderhoud en wassen voorkom je dit en behoudt de regenjas – en eigenlijk elke andere jas – het ademend vermogen. Gebruik bij het wassen altijd een technisch wasmiddel zoals je de Nikwax Tech Wash.

De waterafstotende laag onderhouden

Naast het wassen is het ook goed om je jas af en toe opnieuw te impregneren. Met impregneren vernieuw je de waterafstotende laag op de buitenkant van de jas. Dit hoeft minder vaak dan het wassen van de jas en is pas nodig wanneer regendruppels niet meer afparelen. Afparelen is de term die gebruikt wordt om aan te geven dat water mooi van de jas afloopt. Als een jas niet meer afparelt betekent dit dat de buitenstof het water opzuigt. De jas is dan nog steeds waterdicht, maar voelt vaak klam aan omdat het minder goed kan ademen als de buitenstof verzadigd is met water. In de praktijk betekent dit dat je de jas eens per 3 à 4 wasbeurten opnieuw moet impregneren. Hiervoor kun je de Nikwax TX.Direct Wash-in gebruiken. Zorg er wel voor dat de jas eerst gewassen en schoon is voordat je gaat impregneren.

Impregneren en onderhoud van een regenjas: wassen of sprayen?

Is het tijd om je regenjas opnieuw te impregneren? Dan heb je 3 keuzes; een 2-in-1 wasmiddel, een impregneer wasmiddel, of een spray. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen. De 2-in-1 producten combineren het schoonmaken en impregneren in één wasmiddel. Dit is gemakkelijk in gebruik en vereist slechts één wasbeurt. Het nadeel is dat 2-in-1 opties vaak minder goed werken dan aparte producten. Een impregneer wasmiddel is eenvoudig in gebruik en met de wasmachine weet je zeker dat ieder deel van de jas evenredig is behandeld. Dit vereist echter wel 2 wasbeurten, eerst met het wasmiddel en dan met het impregneermiddel. De laatste optie is een spray. Voordeel hiervan is dat je het lokaal kan toepassen en bijvoorbeeld zwaarbelaste plekken extra kunt behandelen. Nadeel is wel dat het iets meer werk en precisie vereist en dat het een vlekkerig resultaat kan opleveren als je het niet netjes doet.

Regenjas wassen

Het onderhoud zelf is eigenlijk vrij simpel. Zorg dat je het juiste wasmiddel in huis hebt en volg de instructies op de verpakking. Gebruik hiervoor altijd een wasmiddel dat geschikt is voor technische materialen. Om er zeker van te zijn dat jouw jas in de wasmachine kan is het goed om even het was label te checken. Daarnaast is het goed om te zorgen dat er geen oude zeepresten meer in de wasmachine zitten (spoel deze bijvoorbeeld even kort op 90 graden) en zorg ervoor dat het zeepbakje schoon is. Wassen maar, en daarna weer lekker de regen in met je hernieuwde jas!

Onderhoud aan een regenjas Gore-Tex

KledingOnderhoud & reparatieTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.