Credits: Jorg Angeli

Dit zijn de ongeschreven wintersport regels

door

Wij vinden wintersporten misschien wel de leukste activiteit van het jaar. En zo zijn er velen met ons. Een tijdje knallen op de pistes en helemaal onthaasten. Er zijn een boel regels die alle wintersporters in goede banen leiden en dat iedereen het maximale uit zijn reis haalt. Toch zijn er ook een hoop ongeschreven wintersport regels. Ze staan niet op papier, maar je wordt er wel raar op aangekeken als je ze niet volgt. Daarom hebben we de ongeschreven wintersport regels maar even voor je op een rijtje gezet.

De ongeschreven wintersport regels

Skileraar

Iedereen heeft wel een les genomen om het skiën of snowboarden onder de knie te krijgen. Misschien neem je elk jaar wel een lesje of een gids die je het gebied helemaal leert kennen. Dat laatste is overigens erg verstandig als je wilt freeriden in een gebied dat je niet goed kent. Voor een skileraar of -lerares betaal je over het algemeen aan een skischool. Dat geld gaat natuurlijk niet direct naar de leraar of lerares. Geef ze daarom aan het eind van jouw periode altijd wat drinkgeld. Die minimale €10 kunnen er nog wel vanaf en alle nationaliteiten doen dit al, behalve de Nederlanders.

Ga je een hapje eten tijdens de lunch en heb je een skileraar? Laat dan de leraar het restaurant boeken. De leraar mag dan namelijk op kosten van het restaurant mee eten. Je moet dan niet alleen een klein soepje bestellen. Als de bestelling goed genoeg is, eet de leraar dus gratis met je mee. Uiteraard kan de leraar ook boeken voor mensen die niet met jou op les zijn.

de beste backpack

Liften

Iedereen heeft er een hekel aan, dringen bij de liften. Niet gek dus dat ze een belangrijke rol bij de ongeschreven wintersport regels vervullen. Het wachten is misschien niet leuk, maar met dringen maak je het nog minder leuk voor de rest. Pak je rust, je komt vanzelf weer boven. Maar voordat je boven bent, is het goed om nog wat dingen in je achterhoofd te houden. Gooi niet zomaar de beugel dicht als iedereen net zit. Uiteraard geldt het ook dat je de beugel niet zomaar open moet gooien als je bijna bij het einde bent.

Gooi geen afval zomaar weg en hou dat even bij je, tot je een vuilnisbak ziet. Ben je eenmaal boven op de berg? Begroet de mensen van de lift nog even en ga dan niet direct bij de uitgang van de lift wachten. Ga net iets verder weg staan en blokkeer niet de hele toegang tot de piste.

skigebied-buiten-de-alpen-erik-odiin-527657-unsplash

Op de piste

Op de piste is het belangrijk dat veiligheid bovenaan staat. Zorg er dus altijd voor dat je een veilig plekje aan de zijkant van de piste zoekt om te wachten. En ga niet direct achter een heuveltje staan, want dan zien de mede wintersporters je niet. Heb je een ongeluk gehad of gezien, geef dan altijd eerste hulp. Dat is overigens zelfs verplicht. Om ongelukken te voorkomen is het essentieel dat je jouw ski’s of snowboard onder controle hebt. Ga dus niet als een ongeleid projectiel van de piste af, maar neem gewoon een paar lessen.

Fashion is belangrijk, maar maak geen modeblunder. Al die apenpakken kan je beter bewaren voor carnaval. Kleed je met goede kleding aan, die eveneens goed zichtbaar zijn. Volledig zwart of grijs is misschien meer jouw stijl, maar je bent stukken minder zichtbaar. Daarnaast maakt goede wintersportkleding jouw wintersport een stuk aangenamer. Zoals de Oostenrijkers zeggen; “Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding”. En als laatste speel je geen muziek via speakers. Een koptelefoon is al niet heel veilig, maar dan hou je jouw muziek voor jezelf. De meeste wintersporters komen om van de natuur en de rust te genieten, voor luide muziek kan je naar de après-ski.

Ischgl-96

Freeriden

Er is niets mooier dan freeriden. Heerlijk jouw sporen zetten in de verse sneeuw. Toch is freeriden niet geheel zonder risico. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid aan jouw tocht begint. Een lawinepieper, schep en telefoon zijn de eerste essentiële benodigdheden die je bij je moet hebben. Ken je het gebied niet zo goed, ga dan samen met een gids.

Eten en drinken

Na een dagje hard inspannen, moet er ook aan de innerlijke mens gedacht worden. Koop je een hapje of drankje aan de bar of bij de zelfbediening, dan is een fooi niet nodig. Word je geserveerd, dan is een fooi wel zo netjes. En dat hoeft echt geen 5 a 10 procent te zijn, maar even afronden naar boven. Kom je vaker bij een restaurant en heb je voor jouw gevoel wel een band met de eigenaar of medewerker opgebouwd, trakteer jezelf en hem dan op een rondje.

Ongeschreven wintersport regels

TheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.