Onze tips om optimaal te ontstressen in de natuur

door

Het voelt voor velen tegenwoordig als thuiskomen in een warm bad, de frisse lucht, geluiden van vogels en je een weg banen door paden met bloemen, planten en bomen. Heerlijk, want naast ons drukke FOMO bestaan waarin we continu ‘aan’ moeten staan en waarbij we voldoening halen uit de woorden “ja, gaat goed, lekker druk” heb je soms ook gewoon écht even behoefte aan ontspanning en rust, weg van het geping van je mobiel en je laptop. Heb je daarvoor al eens gehoord van Shinrin-Yoku? Ook geven we je een aantal tips om optimaal te ontstressen.

Back to nature

Een ultieme vorm van rust kunnen we vinden in de natuur. Als The Hike lezer heb jij dit waarschijnlijk ook al vele keren ervaren, maar de echte koplopers op het gebied van rust en natuur vind je in Japan. Sinds de jaren ’80 bestaat hier de term Shinrin-Yoku een enorm succesvolle mindfulness oefening die veel wordt gebruikt bij mensen met burn-out en vermoeidheidsklachten door een drukke levensstijl.

Shinrin-Yokuu

Shinrin’ betekent bos en ‘Yoku’ staat voor baden. Letterlijk vertaald baden in de natuur. Shinrin Yoku ofwel ‘Forest Bathing’ geeft een diep gevoel van ontspanning, het zorgt dat positieve hormonen vrij komen en negatieve gedachten en gevoelens verminderen waardoor je je minder angstig, depressief, vermoeid of boos voelt. Je bloeddruk verlaagt en immuniteit verhoogt waardoor je minder snel ziek wordt en sneller herstelt na een blessure of operatie. Kortom Shinrin Yoku helpt je gezonder te leven. Het is zelfs bekend dat het de focus, concentratie en je geheugen verbetert. Dus het helpt je ook nog eens beter te presteren op je werk (ja laat dat je baas maar even lezen!)

Een duik in het diepe

Als je denkt dat je nu met je blote billen een duik in de dichtstbijzijnde bossen moet nemen, of het zweet uit je naad moet lopen om Shinrin – Yoku te ervaren, dan heb je het mis. Forest Bathing is niets meer of minder dan een mindful wandeling maken door de natuur waarbij je met al je zintuigen de omgeving om je heen gaat waarnemen. Door heel bewust te voelen, ruiken en kijken. Probeer het eens uit tijdens je eerstvolgende hike en ervaar wat het met je doet.

Ontstressen natuur
Credits: Kevin Wolf – Unsplash

Tips om te ontstressen in de natuur

We willen natuurlijk niets liever dan deze ontspannende en heerlijk relaxte vibes meenemen naar huis, je tent of omgebouwde camper #vanlife. Wij van Nourished hebben onze 6 tips & tricks om optimaal te ontstressen in en om de natuur voor je op een rijtje gezet:

  1. Begin je dag met een massage, dit is een heerlijk ontspannende manier om stress te verlichten, je bloedsomloop te verbeteren en je lichaam te ontgiften. Het prettigste is wanneer je dit doet met een warme (niet hete) olie. Werk hierbij je lichaam van boven naar beneden af in circulerende bewegingen en gebruik lange vegende bewegingen voor je ledematen naar het midden van je lichaam. Eindig deze heerlijke treatment met een warme douche.
  1. Let op je ademhaling en ga voor Yin Yoga tijdens je pauze of lunch break. Een goede Yoga Mat Spray zoals de ‘Tasmanian Pepper & Lavender’ van het Australische label Bondi Wash, houd je mat niet alleen schoon maar zorgt ook voor een heerlijke kalmerende geur om je heen.
BW016
  1. Geef je voeten en hielen wat extra liefde na een lange wandeling en voel je weer als herboren met de Foot & Heel Balm van PURE Papaya Care, een geweldige crème voor droge, zware en vermoeide voeten. Deze crème is speciaal voorzien van de heerlijk geuren Lavendel en Kaneel, een wellness momentje voor lichaam en geest.
  1. Blijven de avonturen van de dag nog in je hoofd spoken terwijl je eigenlijk wil slapen? Dan gaat dit je zeker helpen: essentiële oliën, ze helpen je zintuigen te kalmeren. Druppel simpelweg een paar druppels van je favoriete essentiële olie op je kussen voor ultieme ontspanning voor het slapengaan, en of dat nu in een tent, tipi, camper, boot of boomhut is, dit werkt altijd.
  1. Slaap met een Zijdezacht Lichtgewicht Slaapmasker, zodat je van je nachtrust kunt genieten waar je ook bent, en na een diepe ongestoorde slaap klaar bent voor jouw volgende avontuur.
  1. Tot slot, niks is zo stressvol als een bos vol plastic troep en afval, maak het jezelf gemakkelijk en ga voor duurzame en schone alternatieven te vinden bij Nourished

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.