Oradour Sur Glane om stil, heel stil van te worden

door


Zicht is misschien wel het woord dat het meest bij vakantie hoort. Hoe geweldig is het om, waar je ook op vakantie bent, te kunnen genieten van het meest spectaculaire uitzicht. Door het landschap cruisen en dan opeens, net om de hoek bovenop de heuvel, een ongekend stadsgezicht ziet. Wat te denken van het fantastische vergezicht? Alleen al het vooruitzicht. De plek die mij het meest is bijgebleven de afgelopen jaren had echter niets van bovenstaande. Het gaf iets heel anders; Oradour Sur Glane weerspiegelde op een genadeloze manier het verleden en gaf daardoor inzicht.

Oradour Sur Glane 4

Oradour Sur Glane

De plek waar ik het hier over heb is het Franse Oradour sur Glane in het departement Haut-Vienne, zo’n 25 kilometer ten noordwesten van Limoges. Oradour sur Glane zou eigenlijk gewoon een slaperig dorpje moeten zijn. Een dorp waar het leven zich rustig, mediterraan zou moeten voortslepen. Zou, want hoe anders is het hier gelopen. Oradour sur Glane is nu bekend als martelaarsdorp en het bloedbad van Oradour Sur Glane.

10 juni 1944

Op 10 juni 1944 nemen de Duitsers wraak op de inwoners van dit dorp. Het verzet had een aantal dagen daarvoor een brug opgeblazen, waarbij 2 Duitsers omkwamen. Op 10 juni sloot de SS-divisie alle wegen naar en van het dorp af en verzamelde alle bewoners op het dorpsplein, met een identiteitscontrole als reden.

Gesplitst

Na enige tijd worden de mannen afgescheiden van de vrouwen en kinderen. De vrouwen en kinderen worden in de kerk ondergebracht. De mannen worden in kleine groepjes gesplitst en op verschillende plekken in het dorp doodgeschoten. Hierna wordt er in de afgesloten kerk dynamiet ter ontploffing gebracht. Degenen die dit overleven en proberen te ontsnappen worden in koele bloede neergeschoten. In de loop van de volgende dagen komt de divisie terug in het dorp en steekt alles in de brand om op deze manier alle sporen te willen wissen. In totaal hebben van de oorspronkelijke 650 bewoners slechts 6 bewoners dit drama overleefd.

Herdenkingsmonument

In alle wijsheid heeft de Franse regering, onder leiding van president Charles de Gaulle, na de tweede wereldoorlog besloten om van Oradour sur Glane een martelaarsdorp te maken; een indrukwekkend herdenkingsmonument. Lopend door de straten van Oradour word je vanzelf stil. Hier kan geen woord nog meer betekenis hebben dan de beelden die diep binnenkomen. Het laat je zien waartoe de mensheid in staat is. Een inzicht wat hopelijk nooit wordt vergeten. Beelden zeggen meer dan 1000 woorden kunnen zeggen; ook dat is inzicht!

Oradour Sur Glane 2

EuropaFrankrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.