Foto: Stuibenfall - Vincent Croce

Welkom in Ötztal, het outdoor-paradijs van Oostenrijk

door

De echte wandelaar, fietser en outdoorliefhebber kan hier zijn hart ophalen. Het 67 kilometer lange dal genaamd Ötztal kent namelijk zo’n 1.600 km aan bewegwijzerde paden en trekking routes van verschillende disciplines. En mede daardoor zijn er verschillende alpine-verenigingen die in het Ötztal tal van alpine-cursussen aanbieden. Maar ook voor andere outdoor fanaten biedt het Ötztal een tal van activiteiten voor jong en oud.

Foto: Rotmooswasserfall (Ronald Jansen)

Gletsjers en bergtoppen van het Ötztal

Wij beginnen de dag helemaal achterin het dal in het plaatsje Obergurgl, waar we de lift nemen richting de Hohe Mut Alm. Ondanks het wisselvallige weer deze ochtend worden we getrakteerd op een adembenemend uitzicht over een aantal indrukwekkende, meer dan 3.000 meter hoge bergtoppen en gletsjers. Op mooie dagen zie je naast de Oostenrijkse bergen, ook de Italiaanse én Zwitserse. En mocht je jezelf een uitdaging aanmeten, dan behoort de Wildspitze echt op jouw lijstje. De tweede hoogste berg van Oostenrijk en de hoogste van Tirol is absoluut een aanrader.

Foto: Hohe Mut Alm (Vincent Croce) Ötztal
Foto: Hohe Mut Alm (Vincent Croce)

Ötztal pur sang

Maar vandaag hebben we een ander doel. Tussen de schapen door lopen we over deze richel richting de Liebenerspitze, welke op de grens ligt met Italië. Terwijl de wolken voorbijtrekken en de zon steeds meer van zich laat zien, onthullen zich de prachtige details van dit gebied. Aan onze linkerzijde loopt het Gaisbergtal en aan de rechterzijde het Rotmoostal. Beide dalen worden gekenmerkt door de diverse waterstromen die uit de hooggelegen gletsjers ontstaan en zich een weg naar beneden banen. Aan het einde van onze trail over de Hohe Mut volgen wij de route naar beneden en lopen langs de diverse stroompjes van het Rotmoostal.

De rust in het Rotmoostal

Vlak voordat we bij onze lunchlocatie, de Schönwieshütte, arriveren worden we opgewacht door een kudde Haflinger paarden, die zo kenmerkend zijn voor dit dal. Voor sommigen gaat onze aanwezigheid volledig aan ze voorbij, ze liggen heerlijk te genieten van het inmiddels doorgebroken zonnetje. Wat een rust gaat er van deze dieren uit, de één komt nieuwsgierig even kijken, terwijl anderen gewoon door grazen of slapen. Als we de kudde achter ons laten is het nog een stukje tot de Schönwieshütte. Eenmaal aangekomen kunnen we heerlijk aanschuiven op het terras en genieten van een heerlijke lunch.

Foto: Haflinger paarden in het Rotmoostal (Ronald Jansen) Ötztal
Foto: Haflinger paarden in het Rotmoostal (Ronald Jansen)

Het ‘Zirbenwald’

Na genoten te hebben van een heerlijke Oostenrijkse lunch vervolgen wij onze weg naar beneden en kiezen ervoor om de Zirbenweg te volgen. Deze ‘themaweg’ loopt langs het Rotmoos ravijn en -waterval en leid je door een ruim 300 jaar oud dennenbos terug naar Obergurgl. Op verschillende plekken langs de route word je middels informatieborden geïnformeerd over interessante feiten van de lokale flora en fauna, maar kun je ook anekdotes lezen van de lokale bevolking. Een afsluiting van jouw wandeling met een zirbenschnaps is dan absoluut een must-do.

Foto: Rotmoosschlucht (Ronald Jansen) Ötztal
Foto: Rotmoosschlucht (Ronald Jansen)

Zonsondergang aan de Piburger See

Als afsluiting van deze fantastische dag kiezen we ervoor om richting de Piburger See te rijden. Dit meer ligt tegen de stad Oetz aan en is met zijn 24 graden tevens het warmste meer  van Tirol. Daarmee is het meer uitermate geschikt om een verfrissende duik in te nemen. Rondom het meer kun je ook heerlijk wandelen en eenmaal hongerig geworden zoek je het aan het meer gelegen restaurant op voor een heerlijk diner. Wij genieten aan de waterkant nog even na van een topdag in het Ötztal! Meer weten over de regio Ötztal, check de website hier.

Foto: Piburger See (Ronald Jansen)
ActiviteitAlpenBergenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.