Prachtige avonturen en persoonlijke records boven je 40e, inspirerende woorden van Tadesse Abraham

door

Tadesse Abraham wilde altijd wielrenner worden. Maar toen hij jong was en zijn fiets kapot ging en hij geen geld had om hem te laten repareren is hij gaan lopen. En daar bleek hij goed in te zijn. Hij won wedstrijden en kreeg tot zijn eigen verbazing prijzengeld. Hij zag een manier om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien en zo is hij in het hardlopen gerold. Op 13 oktober organiseerde On een evenement rondom de Amsterdam marathon waar we een zeer inspiratie-volle lezing van onder andere On atleet Tadesse Abraham bijwoonden.

Masters wereldrecord voor Tadesse Abraham

De 41-jarige Tadesse Abraham vertelde over zijn samenwerking met On. Een aantal weken voor het evenement liep hij de Berlijn Marathon en daar verbrak hij maar liefst drie records. Hij finishte als 11e in een tijd van 2:05;10, bijna anderhalve minuut onder zijn persoonlijk record, wat ook het Zwitsers record is. Maar gewichtiger is dat hij het Masters wereldrecord voor de leeftijdscategorie 40+ verbrak een topprestatie. De tijd van 2:05 brengt hem naar de Olympische spelen van Parijs in 2024. Tadesse was terug in Amsterdam waar hij in 2016 de Europese titel op de marathon veroverde. Dat laat toch op een fantastisch manier zien dat je zeker als hardloper nog prachtige avonturen en persoonlijke records kunt vestigen boven je 40e.

Waarom Tadesse het liefst op ON schoenen loopt

Als hardlopers leven we in een tijdperk waar momenteel veel geïnnoveerd wordt. En dan vooral op het gebied van schoenen. Vanuit de zaal werd Tadesse gevraagd hoe hij het ervaart dat hij op langzamer geachtte schoenen van On loopt, en niet op bijvoorbeeld Nike of Adidas. Tadesse’s antwoord op de vraag spreekt boekdelen. Hij is dolenthousiast dat hij als atleet direct betrokken is bij de ontwikkeling van de schoenen van On. Hij heeft daarmee het gevoel bevoorrecht te zijn, dat hij als enige atleet uit het marathonpeloton op ‘zijn eigen’ schoenen loopt. Hij helpt de schoenen te ontwikkelen en dat geeft hem het gevoel dat het ‘zijn’ schoenen zijn, daadwerkelijk speciaal voor hem gemaakt. Tadesse denkt er niet aan of de schoenen langzamer of sneller zijn dan bijvoorbeeld die van concurrenten. Hij wilt zich daar niet door laten beïnvloeden. Het gaat om de atleet, die moet het werk verzetten en de schoenen zijn daar ondergeschikt aan. Het begint bij ‘geloof’. Als atleet en mens moet je geloven in je doelen, in je kunnen. Dan creëer je de voedingsbodem om succes te behalen.

Geloof in jezelf en in je plan

Tegenwoordig maken recreanten, waaronder ook ik mezelf schaar, materiaal soms té belangrijk. Beginnende hardlopers denken vaak eerst aan de schoenen waar ze het best op kunnen lopen. Welke hardloopsokken ze nodig hebben, welk sporthorloge het beste is en ga zo maar door. Ze vergeten dat spullen maar zoveel doen. Schoenen, zo tonen sportmerken aan, maken je maximaal rond de 3% sneller. Tuurlijk is dat makkelijk gewonnen en ook ik doe soms mee aan de gekte rondom de schoenen. Juist daarom is de reactie van een topatleet als Tadesse zo mooi. Hij benadrukt dat het om de atleet gaat, vergeet die schoenen. De atleet moet de prestatie leveren. Op Cruijffiaanse wijze vertelde hij dat hij nog nooit een paar schoenen een marathon heeft zien lopen.

‘Geloof in jezelf en in je plan om je doelen te bereiken.

Tadesse inspireerde die avond. Hij ging verder, door aan te geven dat de atleet in zijn doelen moet geloven. Hij moet daar in trainingen naar leveren en zijn volledige leven er op inrichten. En dan kunnen de doelen gerealiseerd worden. ‘Geloof in jezelf en in je plan om je doelen te bereiken. De prestatie zit grotendeels in je ‘mind’.’ Inspirerende woorden van Tadesse.

Nog een laatste tip van Tadesse Abraham

Als Atleet is Tadesse’s bron van inspiratie Paul Tergat. Dat komt door de manier waarop de Keniaanse atleet omging met tegenslagen in zijn strijd met Haile Gebrselassie. En hoe Paul Tergat iedere keer sterker terug kwam na een tegenslag en zich vooral niet liet ontmoedigen. Hij bleef zichzelf verbeteren om wereldrecords te lopen. De man die Tadesse liet zien dat je ook ondanks tegenslag in jezelf moet blijven geloven: het thema van de avond.

Geloof in jezelf, als je goed voorbereid bent, dan ben je klaar voor je prestatie.

Tot slot had Tadesse voor de mensen in de zaal die de marathon van Amsterdam zouden gaan lopen nog een tip, geheel in het thema. Geloof in jezelf, als je goed voorbereid bent, dan ben je klaar voor je prestatie. Als je je goed voelt in de periode voorafgaand aan de marathon. Dan ligt alles binnen je bereik om je doel te behalen en een topprestatie neer te zetten. Het helpt hem om zijn zenuwen onder bedwang te houden op de dag van de wedstrijd. De trainingen zijn volbracht, het is tijd voor die prestatie.

GearOn RunningTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.