Credits: Vlada Karpovich - Pexels

Recyclen is geen uitdaging meer met deze 10 tips

door

Het liefste genieten we iedere dag van al het moois dat de wereld te bieden heeft. Of het nou een mooie wandeling in de bergen is, we ons in het zweet werken met een intensieve sportactiviteit of dat we gewoon een luchtje scheppen in de buurt. We gaan graag naar buiten, op reis en de natuur in. Helaas word je er tijdens deze activiteiten bijna altijd wel mee geconfronteerd; milieuvervuiling. Het is dan ook geen geheim meer dat we met z’n allen toch echt wat duurzamer mogen gaan leven. Sommige mensen doen dat al lang, anderen vinden het moeilijk om ermee te beginnen. Want wat moet je nou bijvoorbeeld wel recyclen en wat niet? En wat is nou wel goed om te kopen en wat kun je beter laten liggen? Wij geven je 10 tips om de stap naar recyclen te zetten en het allemaal net even wat duidelijker te maken. Succes!

Recyclen, zo doe je dat

Tip #1 Gebruik een katoenen tas voor de boodschappen

Deze zul je vast wel kennen. Steeds meer mensen nemen zelf een katoenen tas mee naar de winkel om hun boodschappen in te doen. Geloof het of niet, dit draagt zeker bij aan het verbeteren van de natuur. Tegenwoordig betalen we al voor onze plastic tasjes bij de supermarkt en ze worden ook niet meer automatisch aangeboden. Toch is het heel verleidelijk om die 30 cent toch nog uit te geven, omdat je geen tasje bij je hebt. Daarom is het slim om een stevige, katoenen tas te kopen die je altijd mee kunt nemen wanneer je boodschappen doet. Deze gaan lang mee en zo hoef je niet steeds een nieuw tasje te kopen en hoeven er dus steeds minder plastic tasjes te worden geproduceerd.

Tip #2 Spoel flesjes, potjes en blikken af

Wat ook niet zoveel moeite kost en toch heel waardevol is, is het afspoelen van flesjes, potjes en blikken voordat je ze weggooit. Het is namelijk zo dat wanneer verpakkingen té vies zijn, ze niet worden gerecycled en dus worden afgewezen. Het is daarom dus belangrijk dat je deze verpakkingen even afspoelt voordat je ze in de glasbak of de plastic zak gooit. Je hoeft ze natuurlijk niet grondig te wassen met zeep, maar even afspoelen zodat het meeste vuil eraf is is al genoeg.

recyclen
Credits: Nick Fewings – Unsplash

Tip #3 Metalen recyclen

De productie van metalen verpakkingen en andere metalen goederen vraagt ontzettend veel van ons milieu. De productie is gewoonweg heel vervuilend. Dat kun je proberen op te lossen door metalen zo veel mogelijk te recyclen. Blikjes mogen gewoon in de plastic zak. Denk hierbij aan blikjes van drinken, maar ook blikken waarin bijvoorbeeld groenten worden verpakt. Grotere metalen, zoals ijzeren stangen, kun je uiteraard niet in de plastic zak doen. Deze kun je echter wel inleveren. Zoek hiervoor een bedrijf dat metaal aanneemt en recycled. Vaak krijg je daar ook nog eens geld voor terug. Zeker de moeite waard dus om dit te doen.

Tip #4 Zoek producten van merken die hun plastic recyclen

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen; flessen of andere plastic verpakkingen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Bij Lipton doen ze het bijvoorbeeld ook. Op die verpakking staat dan ook ‘Hey, daar ben ik weer!’ De fles is gemaakt van 100% gerecycled plastic en na gebruik wordt de fles dan ook weer opnieuw gerecycled, mits je ze inlevert natuurlijk. Lipton is niet het enige merk dat dit doet. Er zijn genoeg merken die duurzaamheid steeds belangrijker vinden en meestal is dit ook wel te vinden op de verpakkingen. Probeer dus zo veel mogelijk producten te kopen waarvan het plastic gerecycled is en ook weer gerecycled wordt na gebruik. Zo dragen we allemaal bij aan het reduceren van de plasticproductie.

recyclen

Tip #5 Probeer groenten en fruit te kopen die niet verpakt zijn in plastic

Ook al gaan we steeds duurzamer leven, er liggen in de winkels nog steeds ontzettend veel groenten en fruit die zijn verpakt in plastic. Denk hierbij aan paprika’s, komkommers en avocado’s. Het verpakken van deze voedingswaren in plastic is natuurlijk helemaal niet nodig. Vaak is er dan ook een alternatief en liggen ze er ook zonder plastic verpakking. Probeer deze dan te pakken en vermijd in plastic verpakte groenten en fruit. Liggen ze er niet? Dan kun je natuurlijk achteraf altijd nog het plastic recyclen door het in de plastic zak te gooien.

Tip: Bij de groenteboer verpakken ze vaak de groenten en het fruit niet in plastic en kun je deze los kopen. Neem dan bijvoorbeeld een katoenen zakje mee om de groenten en het fruit in te doen. Hiermee draag je niet alleen bij aan het verbeteren van de natuur, maar steun je ook nog eens de lokale groenteboer.

Tip #6 Neem een broodtrommel mee

Wanneer mensen naar hun werk of naar school gaan nemen ze vaak brood mee in een plastic zakje. Het is ook niet voor niets dat deze zakjes ‘boterhamzakjes’ heten. Toch is dit niet goed voor het milieu en is het dus verstandig om deze voortaan niet meer mee te nemen. Investeer eens in een goede broodtrommel of een Bees wrap. Deze kun je gewoon uitwassen en steeds opnieuw gebruiken. Dit is veel beter voor het milieu en uiteindelijk ook kostenbesparend, aangezien je niet steeds nieuwe plastic zakjes hoeft te kopen.

recyclen
Credits: Caroline Attwood – Unsplash

Tip #7 Vermijd zwart plastic

Er wordt gebruik gemaakt van zwarte plastic verpakkingen om het eten er aantrekkelijker uit te laten zien. Er zit echter een nadeel aan deze zwarte verpakkingen. Automatische sorteermachines herkennen deze verpakkingen niet, waardoor ze momenteel niet kunnen worden gesorteerd. Probeer daarom voedsel dat verpakt is in zwarte, plastic verpakkingen te vermijden. Dit geldt niet voor gekleurde, plastic doppen. Deze worden meestal wel gewoon herkend door de sorteermachines en worden dus wel meegenomen in het sorteerproces.

Tip #8 Maak recyclen makkelijk door je plastic zak in de buurt te hangen

Vaak hangen mensen hun plastic zak buiten in de schuur of in de bijkeuken. Dit doet men vaak om eventuele luchtjes te voorkomen. Toch raden wij je aan om de plastic zak niet te ver weg te hangen. Hierdoor voorkom je dat je toch je plastic in de prullenbak gooit, omdat je gewoonweg geen zin hebt om naar buiten of naar de andere kant van het huis te lopen. Hang de zak bijvoorbeeld in een keukenkastje of koop een prullenbak die een apart vak heeft voor het plastic. Of koop een prullenbak waar je de plastic zak in kunt hangen. Dan kost het veel minder moeite om je plastic in de plastic zak te doen en voorkom je vieze geurtjes.

Credits: Sigmund – Unsplash

Tip #9 Hergebruik verpakkingen

Misschien doe je het al wel, maar het is nooit verkeerd om verpakkingen opnieuw te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan pakketjes die je ontvangt. Je kunt de ontvangen verzenddozen bedrukken met een nieuw adres en daar jouw pakketje aan iemand anders in doen. Minder praktisch en juist wat meer creatief is het idee om bakjes in huis te hergebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je kralen wil opbergen voor de kinderen of wanneer je zelf pepertjes kweekt en je deze op wil bergen in een bakje. In plaats van het kopen van nieuwe plastic bakjes, kun je gebruik maken van verpakkingen die je nog hebt liggen. Denk hierbij aan plastic emmers waarin yoghurt heeft gezeten, blikken van de appelstroop of glazen potjes. Maak ze goed schoon en je kunt ze prima hergebruiken. Het is ook leuk om deze bijvoorbeeld te versieren met je kinderen. Dan zien ze er ook nog wat mooier uit.

Tip #10 Koop metalen rietjes

Deze trend wordt steeds populairder. Rietjes worden ontzettend vaak gebruikt en zijn meestal van plastic. Er zijn al wat alternatieven, waaronder papieren rietjes. Die zijn vaak niet zo populair, omdat ze snel slap worden en de smaak ook een beetje verandert door de rietjes. Er is echter nog een ander alternatief, namelijk metalen rietjes. Deze zijn bij veel winkels al verkrijgbaar en zijn makkelijk uit te wassen. Ook veranderen ze de smaak van de drank niet en worden ze niet slap tijdens het drinken. Een goede investering dus. Voor jezelf én voor het milieu.

Heb jij nog een goede tip om het recyclen makkelijker te maken? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel.

Credits: Mali Maeder – Pexels
Duurzaam levenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.