Een regenbroek; wat zijn de voordelen en heb je hem echt nodig?

door

De natte herfst- en winterseizoenen zorgen geregeld voor drijfnatte kleding. Niet echt een pretje als je naar jouw afspraak fietst of als je een meerdaagse hike aan het maken bent. Helemaal niet als je weet dat je jezelf niet snel om kan kleden met wat schone en droge kleding. De meeste jassen houden de regendruppels wel een beetje tegen, maar vaak zijn de broeken en de schoenen die het af laten weten. Een perfecte uitkomst is dus de regenbroek. Maar wat zijn de voordelen van een regenbroek en heb je een regenbroek wel echt nodig voor jouw hike, dagelijkse fietstocht of outdoor avontuur?

regenbroek op de fiets

Met een regenbroek ga je door weer en wind

De grootste voordelen van een regenbroek zijn met name de bescherming tegen weer en wind. Het houdt de regen buiten en zorgt eveneens dat je de snijdende koude wind niet voelt. Een regenbroek zorgt er dus al meteen voor dat je het een stuk comfortabeler hebt. Mocht je dus een outdooractitiveit gepland hebben in een seizoen of gebied waar het vaak regent, dan is een regenbroek zeer aan te raden. En als je hem vervolgens in jouw kast hebt liggen, is het extra relaxt als je hem vervolgens kan gebruiken voor jouw daily-commute.

De positieve effecten van een regenbroek

Jouw lichaam hou je op temperatuur door warmte of zweet af te stoten. Als je het koud hebt, trek je snel iets extra aan, want je weet dat je het bij koude temperaturen niet zomaar opgewarmd krijgt. Dus als de temperaturen laag zijn én het regent én er staat een windje, dan is het absoluut aan te raden om een regenbroek aan te trekken. Zo verlies je minder temperatuur en is onderkoeling een stuk verder weg. Wist je dat als jouw kleding en huid nat wordt, jouw warmteverlies met een factor van 25 toeneemt?! Nu weet je dus meteen waar waterkoud vandaan komt. Zorg er dus voor dat je niet nat wordt en houd jezelf op temperatuur.

Kamp opzetten tegen onderkoeling

Hoor de wind waait…

Wind heeft net zoals regen een negatief effect op jouw lichaamstemperatuur. Althans, in de zomer is een briesje natuurlijk heerlijk. Op de momenten dat het koud is, is wind een extra element om tegen te strijden. Hoe harder het waait, hoe kouder je het krijgt. In dat geval helpt een regenbroek dus ook als windblocker en extra isolatielaag. De perceptie bestaat overigens nog steeds dat een regenbroek niet ademt. Gelukkig zijn er ook gewoon ademende regenbroeken. Die houden water en wind tegen, terwijl jouw zweet wel wordt afgevoerd.

Opgeruimd staat netjes

Letterlijk en figuurlijk. Want de meeste mensen laten de regenbroek achterwege omdat ze het er niet echt modieus uit vinden zien. Toch zou je jezelf daar echt overheen moeten zetten. In het geval van een regenbroek gaat de functie écht ver boven vorm. En mocht het niet regenen, dan kan je een regenbroek heel eenvoudig klein opbergen in een tas. Ze zijn vaak licht in gewicht en daardoor geen extra last om hem mee te nemen. Wel een grote lust als het regent en jij met een droge broek aankomt.

Verschillende regenbroeken

Regenbroeken heb je in verschillende soorten en maten. Kijk dus goed naar een broek die perfect voor jouw activiteiten is. ben je juist op zoek naar een regenbroek die je snel over jouw broek heen doet, of gebruik je hem tijdens wintersport als hardshell? Daarnaast zijn er ook afritsbare regenbroeken en regenbroeken die ritsen aan de zijkant hebben. Een grote tip is dat je moet kijken of jouw schoenen zo door de regenbroek heen kunnen. Vaak trek je een regenbroek aan als het al regent. Je wil dan absoluut natte sokken voorkomen!

Een regenbroek kopen

Een regenbroek kopen is op zich weinig moeite. Kijk naar de features die jij belangrijk vindt. En vervolgens naar de prijs, want de portemonnee van iedereen is anders. Voor een zachter prijsje koop je al een waterdichte broek voor € 15 bij Decathlon. Maar Decathlon heeft ook andere regenbroeken, dus voor ieder wat wils. Liever een merk? Wat dacht je van de regenkleding van Rab, Futurelight-collectie van The North Face of check andere merken bij bijvoorbeeld Bever.

Regenbroek The North Face
KledingTheOutdoors.nlWinkels

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.