REVIEW: HOKA ONE ONE MAFATE SPEED 4 – 100 KM TEST

door

Wat doe je als je alle trailruns op de HOKA One One Speedgoat 4 hebt gelopen en daar heel erg tevreden over bent? Juist, dan trek je als extra uitdaging, voor je eerste trailrun van 100 kilometer, andere trailrunschoenen aan… Dan mogen dat niet zomaar nieuwe trailrunschoenen zijn. Trouw blijf ik aan mijn favoriete merk! Maar niet de logische keuze, Speedgoat 5 (opvolger van), maar de nieuwe HOKA One One Mafate Speed 4. Even wat afwisseling dus. Hoe kan je trailrunschoenen beter testen dan ze te dragen bij het NK Ultra Trail?

Mafate Speed 4 aan de start van een ultratrail

Zonder ook maar een kilometer te hebben gelopen met de Mafate Speed 4, sta ik aan de start van de Grizzly 100. De ervaren organisator Bearsports heeft het voor elkaar gekregen dat hun populaire trailrun dit jaar het NK Ultra Trail is. Dus ik sta zeker niet alleen aan de start. Wel zal ik de enige zijn met maagdelijke trailrunschoenen. Zeker niet maagdelijk wit trouwens, want de HOKA Mafate Speed 4 schittert feestelijk. Niet gek met de kleurstelling Thyme / Fiesta. Het is een gok om op een nieuw model en zonder deze in te lopen, te starten aan een 100 kilometer lange trailrun. Zeker als je zelf nog nooit 100 kilometer hebt afgevinkt. Maar, een beetje vertrouwen in HOKA mag na de vele kilometers trailrunnen op hun populaire Speedgoat. Toch?

Hoka One One Mafata Speed 4

HOKA One One met grip tijdens de Grizzly 100

Het NK Ultra Trail / de Grizzly 100 loopt door de Voerstreek. Dit gebied ligt net over de grens in België, parallel lopend aan het prachtige Limburgse Heuvelland. De Voerstreek en het Heuvelland bieden allebei een mooi en uitdagend landschap. Oftewel, er zijn veel heuvels die behoorlijke hoogtemeters voorschotelen. Wat opvalt tijdens de trailrun, is dat ik bijzonder veel grip heb met deze trailrunschoenen. Aan de onderkant is een duidelijk verschil te zien met de Speedgoat 4. De HOKA Mafate Speed 4 heeft namelijk een grover profiel. Dit profiel resulteert in afdalingen die zonder enige moeite met speed kunnen worden genomen. Omhoog levert ook geen enkele problemen op. Zelfs met de vele herfstbladeren en zanderige stukken, blijf ik makkelijk overeind. Aan de grip kan het niet liggen vandaag. Wat dan wel?

Trailrunschoenen gemaakt voor lange afstanden

Het comfort is anders dan wat ik gewend ben. Deze Mafate Speed 4 heeft minder demping dan de Speedgoat 4. Misschien niets eens minder, maar anders. De Mafate is directer en daardoor responsiever. Je staat meer in contact met de trails, op een fijne, goede manier. Juist daardoor is de trailrunschoen ideaal voor deze 100 kilometer. Mijn verwachting was dat ik last van mijn voeten zou krijgen door het gevoel van minder demping. Maar dat bleek helemaal niet zo te zijn. De reserve trailrunschoenen die ik meehad konden bij de verzorgingspost in de zak blijven. Van begin tot eind gaven de HOKA One One Mafate Speed 4 mij comfort en een heel aangenaam direct contact met de trails. Een perfecte schoen dus voor de lange, technische Grizzly 100.

HOKA bewijst zichzelf opnieuw met Mafate Speed 4

Wat kan ik concluderen na 100 kilometer trailrunnen op de HOKA One One Mafate Speed 4? De schoen zit comfortabel, geeft veel vertrouwen door het directe contact en heeft bijzonder veel grip. Op de website van HOKA wordt het perfect omschreven: “Het is een topproduct voor technische trails.” Ik ben het daar volledig mee eens. Het bewijs is makkelijk aan te leveren. Want welke schoen is zo goed dat je er zonder inlopen 100 kilometer mee kan trailrunnen? De Mafate Speed 4 is een echte aanrader!

HokaKledingReviewsTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel