Review Stryd: next gen hardlopen op vermogen Γ©n slim beter worden (met minder blessures)

door

Stel dat je als hardloper of trailrunner hoort dat er een manier is om slimmer te trainen en zowel je conditie als prestaties te verbeteren. Dan let je meteen op, toch? Ik ging op pad met de Stryd, een footpod die sinds een aantal jaar een revolutie zou zijn voor hardlopers. Maar is dat zo? In dit artikel lees je alles over wat Stryd is, wat je ermee kunt en natuurlijk m’n eigen ervaringen.

Wat is Stryd?

Stryd is een kleine, spatwaterdichte en lichtgewicht carbon vermogensmeter van 8 gram die je op je schoenen klikt. Maar ook al is deze vermogensmeter klein van formaat, hij zit vol met geavanceerde technologie zoals bewegingssensoren, algoritmes en zelfs een windsensor. Hierdoor meet hij zeer nauwkeurig gegevens, zoals je tempo, afstand, cadans en kracht, terwijl de meter constant rekening houdt met hellingsgraad, temperatuur en windsnelheid.Β Zo bepaalt hij dus het vermogen dat jij op dat moment produceert. Hoe dat zit? Lees ook even ons artikel met een snelcursus hardlopen op vermogen.

De inhoud van je Stryd kit

Bevestiging

De footpod bevestig je simpel aan de bovenkant van je hardloop- of trailrunschoen met een kliksysteem. Handig, want daarmee wip je hem er ook zo vanaf en zet je hem in een handomdraai op je andere loopschoenen. En met z’n Darth Vader-waardige looks, is het ook nog een toffe verschijning. Die overigens qua batterijduur zo’n 20 uur continu rennend meegaat. Handig om te weten.

Stryd vs smartwatch

Het is geen in plaats van. Eerder een ‘en-en-situatie’. De Stryd geeft een veel nauwkeuriger beeld dan wat je met een traditioneel GPS-horloge krijgt qua prestaties en afstand. Maar het een sluit het ander niet uit. Gelukkig is de footpod via bluetooth te koppelen aan bijna alle gangbare sporthorloges en platformen, zodat je het beste van twee werelden combineert. Werkt wel zo lekker.

Hoe werkt het?

Zodra je de Stryd uit de doos haalt, werkt het meteen intuΓ―tief om de boel in te stellen en te koppelen aan je horloge. Gewoon even opladen, ondertussen de Stryd app downloaden en vermogensmeter koppelen aan je horloge en vervolgens op je schoen klikken en je bent good to go. Als je net begint met de Stryd, is het bepalen van je Critical Power de eerste stap. Oftewel het maximale vermogen dat je een uur lang vol kunt houden. Al heeft Stryd gelukkig allerlei manieren om dat te berekenen, dus hoef je niet meteen een uur als een dolle te rennen. 

Stryd biedt verschillende manieren om je critical power te bepalen

Je critical power (CP) berekenen

Stryd biedt namelijk verschillende testprogramma’s om die critical power (CP) te berekenen. Het programma dat ik zelf deed, bestond uit zes trainingen waarin ik onder andere een kwartiertje rustig mocht rennen, maar ook een aantal pittige intervaltrainingen. Waaronder eentje met een kwartier op vol vermogen hardlopen, waarin ze die Stryd ook prima Strijd hadden kunnen noemen. Interessant om te zien is hoe de app vervolgens je critical power bepaalt en blijft bijstellen na de trainingen. En voor het gemak onderverdeeld naar vijf zones:

EfficiΓ«nter trainen door inzicht in je vermogenszones

Ook na de testperiode blijft Stryd je critical power constant bijhouden. In het begin zal dit nummer dan ook nog vaker veranderen, maar op de langere termijn stabieler blijven. Op basis van je CP bepaalt Stryd je vermogenszones en ook je Target Power; het vermogen waarop je een wedstrijd kan lopen. 

Inzicht in je data

In de app omgeving vind je naast je CP en zones ook andere belangrijke functies en gegevens zoals trainingsdata met splits, grafieken, cadans en trainingsbelasting. Daarnaast kun je kiezen voor een lidmaatschap, waarmee je een berg extra workouts en schema’s krijgt of zelf een workout samenstelt. En natuurlijk nog veel meer data in kunt zien. Fijn is dat je in de gratis versie ook verschillende trainingsschema’s en handige tips en workouts vindt. Zo begeleid Stryd je op verschillende manieren op weg naar jouw beste resultaat.

Waarom je met Stryd wil hardlopen

Klinkt goed toch? Bij fietsers is vermogen dan ook allang de normaalste zaak van de wereld omdat deze op de fiets simpel te meten is. Voor hardlopers is het nog steeds iets relatief nieuws. Mede omdat het benodigde meetwerk lange tijd lastiger was. Maar met een vermogensmeter, zoals Stryd, dus niet meer. Zodra jij de footpod op je schoenen bevestigt en gaat rennen, begint het feest. En zie je hoeveel energie het je kost om een bepaalde snelheid te rennen. Je zult onderstaande voordelen dan ook zelf merken.

Je haalt elke keer het optimale resultaat uit je training

Doordat je één vooraf bepaald vermogen vasthoudt, word je tijdens je runs niet afgeleid door allerlei ingewikkelde tussentijden en ren je nooit meer te hard of te zacht. Dat betekent dat je tijdens je training constant weet welk vermogen je moet aanhouden om je gewenste resultaat eruit te halen. Maar ook dat je de beruchte man met de hamer voorblijft. Ook zie je tijdens het rennen op je horloge en/of telefoon de vermogenszone waar je in zit met de onder- en bovengrens. Zo blijf je ook tijdens een spontane β€˜losse’ training mooi in de gewenste zone hardlopen.

Helder inzicht tijdens het trainen in je vermogen

Nauwkeuriger en efficiΓ«nter trainen

Door het Γ©chte real-time inzicht in je inspanningsniveau, krijg je zowel tijdens als na een training of wedstrijd alle gewenste info. Zo meet Stryd naast vermogen ook je tijd, snelheid in minuten per kilometer, afstand, hoogtemeters, pasfrequentie en grondcontacttijd. Ook meten de sensoren wind, temperatuur en luchtvochtigheid, die meegenomen worden in de berekening van het vermogen dat je loopt. 

Zo loop je onder alle omstandigheden zo efficiΓ«nt mogelijk. Die eerder genoemde afstand en snelheid meet Stryd overigens met versnellingsmeters. Dit is veel efficiΓ«nter dan gps, waardoor je ook in het bos of tussen de hoge gebouwen geen last hebt van wegvallende gps en de juiste afstand krijgt. En natuurlijk bekijk je alle trainingsdata lekker overzichtelijk in de app.

Stryd geeft een berg data over elke training

Haal meer uit je intervaltrainingen en sprints

Door die versnellingsmeters meet de Stryd ook razendsnel veranderingen in je snelheid en inspanning bij versnellingen. Zo geeft deze direct het vermogen door en zie je op je horloge het real-time berekende wattage. Ter vergelijking: hartslag loopt altijd achter, waardoor een optimale intervalsessie of heuveltraining vrijwel onmogelijk is. Met vermogen haal je dus ook een stuk meer uit je intervaltrainingen, wat weer helpt om je trainingsdoelen gerichter te behalen en je aerobe capaciteit en lactaatdrempel te verbeteren.

Verbeter je prestaties en PR’s op basis van je Critical Power

Net als bij hartslag, heb je bij vermogen een omslagpunt. Met deze zogenaamde Critical Power bepaalt Stryd je verschillende vermogenszones. Handig, want hiermee ga je overzichtelijk en effectief aan de slag met trainen. Met een vermogensmeter kun je zelf je loopefficiΓ«ntie bepalen en dus ook zuiniger gaan lopen. En wie zuinig loopt, kan bij hetzelfde energieverbruik harder lopen – en zo zijn prestaties aanzienlijk verbeteren.

Ook tof is dat je op basis van je vermogenscapaciteit in de app een prognose ziet van je potentieel snelste tijd die je kunt halen op de mijl, 5 kilometer, 10 kilometer, halve marathon en marathon. Een interessant inzicht dat voor mij motiverend werkt en waarmee je nog eens extra resultaat van je trainingen ziet.

Weten wat je snelste tijd kan zijn? Stryd vertelt het je

Verklein de kans op blessures

Als hardloper wil je nog weleens getrakteerd worden op een blessure hier en daar. Te hard of te vaak rennen ligt vanuit enthousiasme tenslotte nogal eens op de loer. Daarom is het fijn en waardevol dat Stryd de fysieke belasting van je trainingen bijhoudt als Running Stress Score en Lower Body Score. 

Hierbij waarschuwt de app ook als je te intensief traint of dreigt overtraint te raken. Maar ook hoe lang je moet herstellen van een training of race. Zo helpt Stryd om pieken in je trainingsbelasting te vermijden en voldoende herstel in te bouwen. En daarmee verklein je dan weer de kans op veelvoorkomende hardloopblessures zoals stressfracturen, peesontstekingen en verrekte spieren.

Stryd geeft ook waardevolle inzichten in de fysieke belasting

Verbeter je looptechniek

Een groot voordeel ten opzichte van andere vermogensmeters, is dat Stryd je ook inzicht geeft in je hardloopvorm tijdens het lopen. Zo brengt de footpod elementen zoals cadans, verticale oscillatie (de verticale beweging van je torso tussen stappen), de tijd dat je contact met de grond maakt en de veerkracht van je benen het in beeld. Interessante gegevens waarmee je inefficiΓ«nties (of blessuretriggers) in je hardlooptechniek opspoort en je vorm actief kan verbeteren.

Next level trainen: Stryd Duo en Foot Path

Wil je echt het maximale uit je hardloopprestaties halen of heb je last van hardnekkige blessures? Dan helpt Stryd Duo en de Foot Path analyse je om nog een stapje verder te gaan. Hierbij klik je een footpod op elke schoen, die vervolgens de hele run je bewegingen van de zij-, achter- en bovenkant in kaart brengen. 

Inzicht in je looptechniek en voetafwikkeling met de Footpath analyse – Credits: Stryd.com

Hiermee zie je bijvoorbeeld je loopbalans real-time tijdens de training en vind je in de app omgeving een hoop interessante data terug waarmee je:

  • Een 3D-weergave van je looppatroon ziet en hier veranderingen in bijhoudt
  • Ziet wanneer vermoeidheid optreedt, zodat je je trainingen verder optimaliseert om dit te voorkomen
  • De resultaten van specifieke oefeningen bekijkt om te bepalen of deze het gewenste resultaat opleveren
  • De impact ziet van de schoenen die je draagt en het verschil van die verschillende type schoenen op je looppatroon en loopefficiΓ«ntie 
  • Je herstelproces kunt volgen door subtiele veranderingen te analyseren
Stryd duo geeft je gedetailleerde extra inzichten – Credits: Stryd.com

Zo helpt Stryd Duo je nog een stap verder op weg naar je optimale vermogen en prestaties. Nieuwsgierig? Ontdek meer over de Stryd duo.

Drie redenen waarom Stryd misschien niet jouw keuze is

Een hele hoop goede eigenschappen en een berg mogelijkheden dus voor hardlopers en trailrunners die graag meer uit hun trainingen en wedstrijden halen. Wel zijn er drie overwegingen om even rekening mee te houden:

  • Hij is wat prijzig: de Stryd Foot Pod vraagt om een investering. Zo kost deze 269 euro voor de Next Gen Stryd en 459 euro voor de Next Gen Duo. Wel kun je ook een combipakket met een abonnement nemen, waarbij je voor de Next Gen Stryd en een app abonnement van 6 maanden zo’n 229 euro aftikt;
  • Discussie over dΓ© optimale trainingsmethode: zoals wel vaker met dit soort onderwerpen, zijn de meningen verdeeld over wat nou Γ©cht de allerbeste methode is. Zit jij in het kamp β€˜hartslag is the way’? Dan is Stryd wellicht minder je ding. Al blijft het een mooie aanvulling die weer extra inzichten geeft waarmee je ook tijdens het trainen op hartslag verder komt;
  • Check je horloge: de Stryd is met heel veel horloges te gebruiken, maar soms niet met een wat verouderd model. Check dit dus altijd even om teleurstellingen te voorkomen. Al is er met de 30 dagen bedenktijd ook dan geen man overboord.

Eindoordeel over de Stryd

Zoals je al kunt raden, ben ik erg enthousiast over de Stryd. Wat ik vooral fijn vind is dat ik nu met één getal op m’n horloge duidelijk zie hoe hard (of juist minder snel) ik mag rennen, wat zorgt voor een stabielere trainingservaring. Ook geeft het zekerheid dat je weet dat er een gigantische bak rekenwerk en ervaring schuilgaat achter die wattage. 

Soms voelt het bijna als een soort van coach. En dat geeft dan weer vertrouwen dat je goed op weg bent om die PR’s te verbreken en stabiel toe te trainen naar (ooit) een ultra marathon. Met zo min mogelijk blessures, omdat ik nu m’n trainingsbelasting beter in de gaten kan houden. Natuurlijk is dit ook een experiment voor de langere termijn of het echt zo is. Maar gevoelsmatig geeft het in ieder geval meer grip op blessurepreventie en goed voor m’n lichaam zorgen.

Soms zit het gemak overigens ook gewoon in die kleine dingen. Zoals dat ik de footpod eenvoudig overklik van m’n hardloopschoenen naar m’n trailrunschoenen. En dat ik niet meer hoef te wachten tot m’n horloge eindelijk z’n gps signaal heeft gevonden. Gewoon lekker die deur achter me dichttrekken en meters maken. Op weg naar nieuwe hardloop en trailrun avonturen. Just the way I like it!

AccessoiresGearGezondheidReviewsTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

2 reacties. Reactie plaatsen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.