Een rondreis door Zuidelijk Afrika met een 4×4 – de voorbereiding

door


Een rondreis met een 4×4 door Zuidelijk Afrika is een aanrader voor iedereen. Waar de meeste mensen enkel Zuid-Afrika aandoen, moet je zeker ook Botswana, Namibië en Lesotho niet overslaan. De combinatie van deze vier landen is enorm divers. Van de welbekende wijnproeverijen in Zuid-Afrika naar de woestijn van Namibië tot de overstekende olifanten in Botswana. Er zijn een tal van activiteiten en ontelbaar veel mooie uitzichten en vergezichten. Maar hoe plan je zo’n reis en wat ga je allemaal doen?

rondreis Zuidelijk Afrika 4x4

Een 4×4

Waar begin je, welke landen doe je aan, hoelang ga je weg? Vele vragen die je moet beantwoorden alvorens je richting Zuidelijk Afrika gaat. Alhoewel je natuurlijk niet alles vast hoeft te leggen (of nauwelijks iets vast hebt liggen), is het wel handig om voor aankomst een auto te huren. Voor deze rondreis door Zuidelijk Afrika is een 4×4 het beste vervoersmiddel. Als je niet van de gebaande paden wilt, dan is het ook mogelijk om een normale auto te huren. Echter is dit avontuur naar ons idee eigenlijk niet compleet zonder een goed uitgeruste 4×4. Wil je helemaal voor avontuur gaan, dan kies je voor een 4×4 met daktent. Onderweg kom je veel medekampeerders tegen die allen overnachten op campings of wild-kamperen. Van een daktent tot een klein grondtentje of een 4×4 camper en een 4×4 vouwwagen; je komt ze allemaal tegen. Wat jouw voorkeur ook heeft, je kan het zo gek niet bedenken en het is te huur. Een betrouwbaar bedrijf dat goed uitgeruste 4×4 jeeps met daktent verhuurt is ‘Ndlovu 4×4 Adventours‘. Met een van deze wagens kan jouw avontuur beginnen.

rondreis Zuidelijk Afrika 4x4

Waar te beginnen?

Wat wil je allemaal zien en doen onderweg en wat is jouw doel van deze reis? Wil je prachtige hikes gaan maken, het avontuur opzoeken of wildlife spotten? Het is allemaal mogelijk in Zuidelijk Afrika. Zuidelijk Afrika is behoorlijk groot en de afstanden zijn dan ook zeker niet mis. Wil je dagelijks 4 tot 5 uur in de auto zitten om zoveel mogelijk moois te zien? Of blijf je liever meerdere nachten op een plek om een locatie echt goed te ontdekken? In 5 weken tijd kan je een mooie route afleggen en veel van Zuidelijk-Afrika zien. Zo kan je een route van bijna 10.000 km (ja dat is best veel!) afleggen door Botswana, Namibië, Zuid-Afrika en Lesotho. Dagelijks zit je 30 minuten tot 6 uur in de auto. Dit klinkt misschien wat veel maar het is het meer dan waard. De omgeving is overal waanzinnig, je raakt niet uitgekeken. Als je na enkele uren rijden toch te vermoeid bent om verder te rijden, klap je gewoon je tent uit en kan je slapen.

Wild-kamperen is in principe overal mogelijk in Zuidelijk Afrika maar een camping is toch comfortabeler. Op alle campings in Zuidelijk Afrika vind je goede faciliteiten en betaal je tussen de 15 en 30 euro per nacht. Op iedere plaats heb je een kraantje, een braai, een prullenbak en soms zelfs je eigen wc en douche.

rondreis Zuidelijk Afrika 4x4

Johannesburg

Voor deze rondreis door Zuidelijk Afrika met jouw 4×4 is Johannesburg een mooi start- en eindpunt. De tickets vanaf Amsterdam naar Johannesburg zijn vaak ook niet al te duur dus win-win situatie! Nadat je de auto in ontvangst hebt mogen nemen, gaat je avontuur beginnen. Wil je niet starten vanuit Johannesburg? Geen probleem, want veel bedrijven brengen de 4×4 naar de voor jouw perfecte locatie. Je betaalt hier slechts een klein bedrag voor. Mocht je er zelf echt niet uitkomen wat je precies wilt, dan helpt ‘Ndlovu 4×4 Adventours‘ je hier ook graag bij. Ze stippelen een route voor je uit naar aanleiding van jouw voorkeuren. En mocht je toch weer wat veranderingen willen, dan wordt dit ook weer meteen aangepast. Ook zij zullen ervoor zorgen dat deze rondreis onvergetelijk wordt.

rondreis Zuidelijk Afrika 4x4

De rondreis

Startend vanuit Johannesburg overnacht je na 3 uur rijden in ‘Waterberg’. Mocht je nog niet meteen willen kamperen, kan je bijvoorbeeld overnachten in een mooie banda bij ‘Ibala Bala Game Lodge‘. Na een heerlijke nachtrust nemen de eigenaren je de volgende ochtend maar al te graag mee voor een gamedrive over hun eigen terrein. Prachtig om je rondreis te starten met zebra’s, giraffen en wrattenzwijnen. Diezelfde dag kan je nog de grens over richting Botswana. De grensovergangen zijn allemaal redelijk makkelijk en als Nederlander heb je nergens een visum nodig. Met de juiste papieren, die meestal in orde zijn gemaakt door het verhuurbedrijf, ben je binnen 15 tot 30 minuten in een nieuw land. Je krijgt een stempel in je paspoort, een stempel voor de auto, je betaalt enkele euro’s voor het importeren van je auto en je kan weer door.

De eerste overnachting in de daktent van jouw 4×4 in Botswana is in ‘Elephant Sands Lodge‘. Je kan hier kamperen, maar ook in glamping-tenten verblijven. Alle plaatsen zijn rondom een waterpoel, waar de olifanten overdag en in de avond komen drinken. Als deze magische beesten op enkele meters van jouw tent lopen; staat de wereld even stil. Je bent nu echt klaar voor de rest van je rondreis in je 4×4 door Zuidelijk Afrika.

AfrikaKamperenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.