Credits: NASA - Unsplash

Ruimteorkaan voor het eerst gedocumenteerd

door

Wetenschappers van de Shandong University hebben voor het eerst in de geschiedenis een bijzonder fenomeen in de ruimte gedocumenteerd. Ooit gehoord van een space hurricane, ofwel een ‘ruimteorkaan’? Wij ook niet, tot nu. Dankzij enkele satellietbeelden is te zien dat dit fenomeen boven het noordpoolgebied heeft plaatsgevonden.

Wat is een ruimteorkaan?

Een ruimteorkaan lijkt op de orkanen die we op aarde kennen. Net zoals die orkanen, heeft een ruimteorkaan ook een rustig centrum, meerdere spiraalarmen en wijdverspreide circulatie. Ook bevatte het neerslag, maar in plaats van waterdruppels waren dit energetische elektronen. Tot nu toe waren wetenschappers niet zeker dat er ook ruimteplasma-orkanen bestonden, dus om dit te bewijzen met zo’n opvallende observatie is buitengewoon bijzonder.

De eerste keer ooit

Een team van onderzoekers aan de Shangdong University in China bestudeerden satellietbeelden toen ze de ruimte orkaan ontdekten. Het team zag een kolkende massa geladen deeltjes – geïoniseerd gas, genaamd plasma – enkele honderden kilometers boven de Noordpool zweven tijdens een retrospectieve analyse van gegevens die in augustus 2014 werden verzameld. Die studie is de eerste keer ooit dat er een ruimte orkaan boven onze planeet is ontdekt. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications.

Ruimteweer voorspellen

Het bestuderen van ruimteorkanen is niet alleen interessant om kennis op te doen over het universum, maar ook omdat het ons zou kunnen helpen in beter worden van het voorspellen van ruimteweer, dat satellieten, radar- en communicatiesystemen kan verstoren die van vitaal belang zijn voor het leven op aarde.

NatuurverschijnselenTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.