Credits: Steiermark Tourismus | Peter Lugosi

Schladming Dachstein, authentiek winters vermaak

door

Zoek je eens wat anders dan het bekende, doldwaze Tirol of Salzburgerland? In Steiermark kun je nog een authentieke wintersport ervaren. Half maart onderzocht ik de wintersport potentie van Schladming Dachstein, het bekendste wintersportgebied van Steiermark, en dit is wat ik er van vond.

Onbekend Steiermark

Schladming Dachstein ligt in de deelstaat Steiermark (Stiermarken, Styria), de op één na grootste deelstaat van Oostenrijk, maar zeker niet de bekendste. De grootste stad is Graz. Deze regio staat ook wel bekend als het groene hart van Oostenrijk. Zelf denk ik dan aan een centrale ligging én veel rust en ruimte. Groen associeer ik liever niet met wintersport. Toch is het als we aankomen al aardig lenteweer in Schladming. De dalen kleuren al wat groen. Gelukkig zijn de bergen wit.

uitzicht Schladming Dachstein regio
Credits: Suzanne Tholenaar

De vier bergen van Schladming Dachstein

Schladming Dachstein bestaat uit tien bergen, waarvan ik vooral Four Mountain Ski Area persoonlijk ga verkennen. Dit deel van het gebied bestaat uit de vier bergen Hauser Kaibling, Planai, Hochwurzen en de Reiteralm. De bergen zijn met elkaar verbonden en zijn goed voor 123 kilometer piste. Via paden ski ik van de ene berg naar de andere. Wat ik mooi vind aan dit gebied is dat ik bovenin over brede open pistes kan skiën en daarna vooral afdaal tussen de bomen. Je kunt hier mooie tochten maken van berg naar berg.

De andere bergen van Schladming Dachstein

Naast de vier bergen kun je uitstapjes maken naar een aantal kleinere skigebieden die ook bij Schladming Dachstein horen en waar je nog meer pistes vindt. De Rittisberg in Ramsau am Dachstein, de Galsterberg, de Riesneralm en de Planneralm, maken dat het totale gebied van Schladming Dachstein uit 230 kilometer piste bestaat.

Ski Amadé

Denk je dat je daar niet genoeg aan gaat hebben? Dan is het goed om te vermelden dat Schladming Dachstein onderdeel is van Ski Amidé, één van Oostenrijks grootste wintersportgebieden. Ski Amadé omvat vijf skigebieden, 25 dorpen en zo’n 750 kilometer aan pistes. Met je skipas heb je toegang tot al die gebieden. Houd er wel rekening mee dat de gebieden wel even uit elkaar liggen.

Nachtelijk pisteplezier

Op de Hochwurzen berg bij Schladming, is van dinsdag tot zaterdag de nachtpiste geopend. Dezelfde gondel als die voor de nachtpiste, kun je nemen om via de andere kant, met slee naar beneden te roetsjen. De rodelpiste van Hochwurzen is maar liefst 7 kilometer lang en is één van de langste van de Alpen. Hoewel ik wat slee-ervaring heb, blijft sturen met een slee een dingetje voor mij. Mijn innerlijke snelheidsduivel valt lastig te rijmen met de haarspeldbochten die toch wel wat techniek vereisen. Voor als je nu denkt, niet voor kinderen? Echt wel! Dit alles zegt vooral iets over mijn rodeltechniek, niet over de moeilijkheidsgraad.

Hoe is dit afgelopen? De ene keer haalde ik de binnenbocht met gemak, de andere keer was het kielekiele in de buitenbocht. Deze rodelbaan geeft je echter genoeg tijd om je techniek te verfijnen. Na 12 bochten ben ik gestopt ze te tellen. Al met al staat deze de rodelpiste garant voor 30 minuten opperste concentratie, heel veel plezier en natte sokken.  

Alpine Cuisine, smakelijk opladen

Schladming Dachstein heeft zo’n 100 hutten, dus er is meer dan genoeg gelegenheid om onder het genot van allerlei lekkers, opwarmend in de lentezon of binnen bij de kachel, nieuwe energie op te doen. Wil je nu echt iets bijzonders proeven? Ga voor de gastronomische keuze, zoek op het menu naar een gerecht van het Alpine Cuisine (Almkulinarik) programma.

Als fijnproever val je met je neus in de boter als je één van de 14 hutten bezoekt waar topkok Richard Rauch met elke hut eigenaar een culinair hoogstandje ontwikkelde. Uniek te bestellen in één berghut dus. Het gerecht is samengesteld met lokale ingrediënten en door deze speciale samenwerking past het gerecht (en niet onbelangrijk; de prijs ervan) perfect bij het karakter van de hut. In de Krummholzhütte probeerde ik de Beef Tartaar en in de Hochwurzenalm proefde ik van de rösti en de lamspiesjes. Het smaakte méér dan uitstekend.

Ski Yoga

Heb je er ooit bij stil gestaan hoezeer focus, lenigheid en je ademhaling bijdragen aan een goede balans op de piste? Ik bedoel dit figuurlijk én letterlijk. Ik doe toch al jaren aan yoga, maar voor het eerst in mijn lange wintersportcarrière, maak ik er deze reis een moment van om yoga en skiën bewust te combineren. Ik deed er van te voren een beetje lacherig over, maar door yogadocente Karin van Bio Hotel Bergkristall ervaar ik in een mum van tijd dat (ski) yoga uiterst goed van past komt.

We beginnen met een paar minuten gefocust ademhalen; 5 seconden in, 5 seconden uit. Deze doodsimpele ademhalingstechniek maakt je hoofd leeg en op termijn verbetert het zelfs je conditie. In die paar minuten voel ik me vooral rustig worden. Als ik mijn ogen opendoe, zie ik dat het ook een kalmerend effect heeft op mijn groepsgenoten.

Nu het tijd wordt om weer wat spieren te bewegen, besef ik dat ik mijn ski’s nog aan heb en ook mijn helm op. Het begin gaat wat wankel en ik strek spieren die ik nog niet eerder zo bewust gebruikte op de ski’s. Als ik de ski’s na de eerste houdingen mag uitdoen, blijk ik zelfs met skischoenen aan tot balancing sticks en warrior houdingen in staat. Werken aan mijn lichaam en geest met uitzicht op besneeuwde pieken, moet ik er misschien maar in houden.

yogahouding in sneeuw
Credits: Suzanne Tholenaar

Ramsau am Dachstein

Na een ontspannende avond met uitgebreide wellness en heerlijk eten in het hotel (Berghof), maken we de volgende ochtend een wandeling op de Rittisberg. Heinz Prugger, die 40 jaar directeur was van de plaatselijke VVV en voor wie de regio geen geheimen kent, vertelt met aanstekelijk enthousiasme over zijn Ramsau. Hij vertelt dat de grootschalige resorts in de regio geen voet aan de grond krijgen. Lokale families runnen hier nog hun eigentijdse hotels en chalets.

De afdalingen vanaf de Rittisberg zijn echt gericht op families, maar als we boven staan begrijp ik waarom onze opperbest gehumeurde gids het vanaf hier wil laten zien. Vanaf de Rittisberg heb je goed zicht op aan de ene kant het Dachstein massief met ruige pieken van kalksteen, en aan de andere kant de glooiende toppen van oergesteente, met bergmeren en alpenweiden rondom Schladming. Recht vooruit kijk je over het plateau van Ramsau am Dachstein (1135 meter), dat een stuk hoger ligt dan Schladming (745 meter). Mede vanwege het plateau staat de regio bekend als het langlauf mekka van Oostenrijk. Helaas voor mij zal ik deze reis niet óók nog mijn primeur maken op een langlauf loipe.

Echt Schladming

Kies je voor Schladming Dachstein als volgende wintersportbestemming, dan ga je voor een veelzijdige vakantie, want er is genoeg te beleven. Schladming Dachstein lijkt als wintersportgebied nog lekker zichzelf gebleven; sportief, wijds én relatief rustig.

AlpenBergenEuropaOostenrijkReisverhalenTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.