Photo by Naja Bertolt Jensen on Unsplash

Seaspiracy, over het vernietigende effect van mens op oceaan (en aarde)

door

Er is een opvolger van de indrukwekkende documentaire Cowspiracy, wat gaat over de bio-industrie en het effect op de aarde daarvan. Seaspiracy is een documentaire over het effect van de mens op de oceaan. Want dat effect is er zeker. Je merkt er zelf misschien niet zoveel van, maar juist dan is deze documentaire een aanrader. Het geeft je een andere kijk op de visserij en alles wat er rondom de oceaan gebeurt. Indrukwekkend en inspirerend tegelijkertijd.

Seaspiracy in vergelijking met Cowspiracy

Waar het bij Cowspiracy over de impact van de bio-industrie ging, gaat het bij Seaspiracy over de vervuiling van de oceaan. Huh, maar dat is toch gewoon plastic? Als we stoppen met plastic rietjes gebruiken en starten met plastic recyclen komen we er toch? Helaas, was het maar zo makkelijk. Deze film opent je ogen en laat je nadenken over de problemen die wij als mens veroorzaken.

Wil je meer van dit soort documentaires kijken, waarbij het gaat over mens versus natuur? Klik dan hier. Voor de best beoordeelde natuurdocumentaires volgens IMDb klik je hier.

Verder kijken dan alleen plastic

Bij het probleem oceaanvervuiling denk je waarschijnlijk meteen aan plastic. Iets wat ook zeker een grote impact heeft. Maar er is meer. In Seaspiracy wordt ieder onderdeel van wat er met de oceaan te maken heeft uitgezocht. Van het traditionele walvisjagen tot de commerciële visserij. En vooral die laatste laat een indruk achter. Van deze (grootste) oorzaak van de vervuiling waren wij eigenlijk nauwelijks op de hoogte. Maar het gekke is, we worden er in het dagelijks leven ook niet van op de hoogte gesteld. Toch is het een stille kracht die de oceaan doet uitputten. En waar jij en ik ook schuldig aan zijn. Door deze film kom je te weten wat jij eigenlijk voor impact hebt op deze visserij en of je er wat aan kan doen. Want kennis is één, doen is een tweede.

Nieuwe inzichten

De documentaire geeft nieuwe inzichten in de kijk op de vervuiling van de oceaan. Niet alleen het letten op plastic afval is dus een oplossing, maar ook het letten op het eten van vis. Door het zien van de wereld achter al deze, toch wel, duistere ontdekkingen krijg je een ‘goed’ beeld van wat er gaande is daar midden op zee. Probleem loopt van probleem in probleem. Het lijkt net een in elkaar gewikkeld visnet. In de film worden verschillende harde feiten getoond, die wetenschappelijk bewezen zijn. Veel indrukwekkende informatie, dat er misschien zelfs voor zorgt dat je (nog) een extra stapje zet om duurzaam te leven.

Pijnlijke feiten die we niet willen, maar wel moeten weten

Misschien denk je na het lezen van dit artikel dat het toch allemaal wel meevalt met het belang van de oceanen voor de mensheid. We zetten voor jou een aantal punten op een rij om daar toch maar eens over na te denken.

  • Sterft de oceaan uit, dan sterft de mensheid ook uit. Een schokkend, maar helaas op waarheid gebaseerd feit. Zodra de oceaan uitgeput is en er geen leven meer in zit, dan is het voor ons ook afgelopen. Door de redenen hieronder snap je waarom de oceaan zo belangrijk is voor ons.
  • Elk jaar vind er ongeveer acht miljoen ton plastic zijn weg naar de oceaan. Dit dringt de voedselketens binnen en bedreigt het zeeleven. Dit betekent dat de dieren in de zee dit plastic opnemen. Zodra vissers deze vis vangen om door te verkopen, is er een grote kans dat er in die vissen plastic zit. Wij eten dus eigenlijk ons eigen plastic afval op.
  • Als we zo doorgaan, is de oceaan in 2048 leeg.
  • Het plankton dat in de oceanen leeft, is grotendeels verantwoordelijk voor de zuurstof die wij inademen. Veel mensen denken (yes ik was ook schuldig) dat bomen voor het grootste aandeel zuurstof op aarde zorgt. Dit blijkt dus helemaal niet waar te zijn. Sterft deze plankton uit, hebben wij dus een serieus groot probleem.
  • De problemen gaan verder dan problemen voor dieren in de oceaan. Bij commerciële visserij wordt er regelmatig gebruik gemaakt van slaven en zijn er zelfs piraten actief. Dit vissen gebeurt op een illegale en mensonterende wijze…
  • 46% van het plastic dat je terugvindt in de oceanen is afkomstig van de visserij. Denk bijvoorbeeld aan de visnetten die gebruikt worden bij het vissen. Dit is dus bijna de helft van al het plastic dat er in de oceaan drijft. Is eigenlijk best gek dat we daar niks over horen toch?
  • Je kan bijna geen duurzame vis kopen. Dit is er één waar de meningen over verdeeld zijn. Als we de documentaire aanhouden, dan zit er zeker een kern van waarheid in. De vissen die ‘duurzaam’ geproduceerd worden, worden ook in gevangenschap gehouden. De omstandigheden van deze vissen is dus zeker niet optimaal.

Seaspiracy en Cowspiracy

Wil je meer informatie over deze punten? Dan is Seaspirancy het juiste antwoord. Na het kijken van deze documentaire zijn onze ogen zeker geopend. De documentaire is dus écht een aanrader. Ook als je eigenlijk niet zoveel geeft om oceaanvervuiling, kan dit een indrukwekkende documentaire zijn. Wil je je ook verdiepen in de bio-industrie, kijk dan vooral ook de voorganger van deze documentaire, namelijk Cowspiracy.

  Cowspiracy
Photo by Meritt Thomas on Unsplash
EntertainmentTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.