Ski Alrberg: met ruim 300km aaneengesloten pistes het grootste skigebied van Oostenrijk

door

In de Winterliebe serie van drie artikelen bezoeken we Voralberg in winterse sferen. De meest westelijke provincie van Oostenrijk heeft veel te bieden voor zowel de natuurliefhebber en de wintersporter, als de culinaire fijnproevers. Eerder genoten we al van lokale lekkernijen en een mooie sneeuwschoenwandeling. In dit artikel ontdekken we de eindeloze pistes van Ski Arlberg. Inclusief enkele extra’s die je op de piste kunt verwachten. Benieuwd naar al het moois? Lees dan snel verder.

Drie aaneengesloten skigebieden in Ski Arlberg

Ski Arlberg is met 305 kilometer aan pistes het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk. In 2016 werd de Flexenbahn opgeleverd en kwamen drie gebieden met elkaar in verbinding te staan:

  1. St. Anton – St. Christoph – Stuben
  2. Lech – Oberlech – Zürs
  3. Warth-Schröcken

Zoveel mogelijkheden. Een witte droom van elke wintersporter. En eigenlijk is het niet zo gek dat juist Ski Arlberg de grootste is. Gedurende de reis door de provincie Vorarlberg komt samenwerking bij elk bezoek terug. Of het boeren en restaurants zijn of juist renovatie van hotels met lokale ambachten, in dit gebied sta je voor elkaar klaar. Daar kun je als bezoeker alleen maar van genieten.  

Uitzicht vanaf een van de afdalingen van Lech Zürs

St. Anton – St. Christoph – Stuben

De omgeving St. Anton, St. Christoph en Stuben is één van de meest populaire skigebieden van Oostenrijk. De perfecte geprepareerde pistes maken het zelfs een wintermekka voor snowboarders. Het gebied heeft meerdere downhill-afdalingen, freeride opties en een funpark. Voor de doorgewinterde skiër uiteraard ook een prachtige omgeving.

Lech – Oberlech – Zürs

Lech is bij ons Nederlanders bekend omdat het Koninklijk huis er altijd gaat skiën. Je weet dus zeker dat de afdalingen van topkwaliteit zijn. Dit gebied ligt het meest centraal van Ski Arlberg en is heel divers. Snowboarden, skiën of toerskiën. Iedereen komt er aan zijn trekken.

Der Weiße Ring Race

Lech Zürs staat bij avonturiers bekend om de legendarische “Der Weiße Ring Race”. Halverwege januari gaan 1.000 skiërs de uitdaging aan om zo snel mogelijk een ronde van 22km af te leggen: Der Weiße Ring. Het bijzondere aan de race is dat alle deelnemers ook de normale liften moeten nemen. Soms sta je dus gewoon in de rij te wachten totdat je omhoog kunt. In de zomer kun je dezelfde ronde maken maar dan gericht op trailrunning. Zomer of winter, het rondje is, los van de race, een echte aanrader.

Warth-Schröcken

Wat Warth-Schröken zo bijzonder maakt is de vele pistes die op het noorden liggen. Aan het eind van de dag heb je dus nog een perfecte afdaling in het vooruitzicht. Omdat veel afdalingen op het noorden liggen kun je bovendien tot in de lente van de berg af.

Lege afdalingen op de noordzijde

Stijlvol eten en moderne architectuur bij Der Wolf

Tussen al het skiën en snowboarden door wil de inwendige mens ook weleens verwend worden. Daar zijn op de bergen gelukkig genoeg mogelijkheden voor. Zet in ieder geval één restaurant op je bucketlist: Der Wolf. Het restaurant ligt op 1.930 meter hoogte, tussen de skiliften Petersboden en Weibermahd, en is daardoor goed bereikbaar. Der Wolf is ontworpen door Vorarlberg’s bekendste architect; Bernado Bader. Het bijzondere, eigentijdse ontwerp is in 2016 gebouwd door lokale ambachtsmannen. Trotse en bescheiden eigenaar Christian Wolf is niet bang om te vernieuwen, maar doet dat met respect voor het verleden. De gastvrijheid, het uitzicht, de kunst en de architectuur maken het een restaurant dat je zeker moet bezoeken tijdens je bezoek aan Ski Arlberg.    

Der Wolf: moderne houten architectuur op de berg met heerlijke lunch

Skyspace Lech: de lucht vanuit een ander perspectief

Op een wandelafstand van Der Wolf ligt het kunstwerk Skyspace Lech. Verborgen onder de sneeuw lijken in de winter de meeste mensen eraan voorbij te gaan, maar een bezoek aan het kunstwerk is zeer de moeite waard. Het kunstwerk is ontworpen door James Turrell met de gedachte om je blik op de wereld te verbreden. Bijna paradoxaal, omdat je door een relatief klein gat naar de lucht kijkt. Wanneer je lang genoeg door het gat blijft staren verlies je op een gegeven moment het besef van tijd en ruimte. Ook omdat de kleur van de lucht continu verandert. Wanneer het dak sluit krijg je ook weer een nieuwe dimensie van kleuren te zien. Zet het op je Vorarlberg to-do list. Sit back, relax en geniet van het uitzicht.    

AlpenBergenEuropaOostenrijkTheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.