Mark von Roy en Lisa Zimmermann | Credits: RedBull Content Pool

Ski ballet: het nieuwe flaneren over de pistes of toch niet?

door


We kennen allemaal die vriend(in) die tijdens het wintersporten hun meest gekke onesie aantrekt om zoveel mogelijk op te vallen wanneer ze naar beneden razen. In het middelpunt staan is hun favoriete bezigheid. Dan heb je ook nog die vrienden die de meest gekke capriolen proberen uit te halen terwijl ze de piste afvliegen met de nodige valpartijen. Wat als ik je eens vertel dat er vroeger een combinatie bestond van deze kekke pakjes en acrobatische stunts, maar dan op Olympisch niveau. Jazeker, het bestond echt. Maak kennis met ski ballet.

Ski Ballet

Van 1988 tot en met 1992 was het ski ballet onderdeel van de Olympische Winterspelen. In 1988 maakte het zijn debuut op de winterspelen in Calgary. De sport die een combinatie is van figuurschaatsen en gymnastiek, trok de aandacht van het publiek, maar was helaas niet genoeg om lang onderdeel te blijven van de spelen. Ook al werd er in deze sport op de Olympische Spelen gestreden, toch vielen ze onder het kopje demonstratiesport. Dit houdt in dat de sport niet in het officiële olympische programma mee deed en alleen als promotie van de sport diende. De winnaars in de competitie kregen daarom ook geen officiële Olympische medaille. Helaas werd in 1994 duidelijk dat de sport toch niet genoeg aansloeg en is ski ballet sindsdien niet meer te zien tijdens de Olympische Winterspelen.

Hot or not?

Oké, oké, we kunnen voorstellen dat ski ballet niet iets voor iedereen is, maar het zou toch te gek zijn als je de bovenstaande trucs kunt uitvoeren. Één ding is dan zeker, het zal dan nooit meer saai zijn op de pistes en je weet zeker dat je je vrienden, partner of je nieuwe schoonfamilie met zekerheid kunt verrassen. Wij zijn benieuwd wat jij van deze bijzondere sport vindt en of jij het zou uitproberen.

TheOutdoors.nlWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.