Photo by Vicky Ng on Unsplash

Is een smoothiebowl echt te mooi om waar te zijn?

door

Een smoothiebowl, de big trend op de socials op dit moment. De schitterende kleurrijke foto’s van de fruitige kommetjes kan je dan ook haast niet ontwijken als je lekker aan het scrollen bent. En sociale media zou sociale media niet zijn als er niet een vleugje influencing inzit. Want als je eerlijk bent, heb ook jij waarschijnlijk wel een keer gedacht: Deze moet ik maken! Naast dat het er natuurlijk superlekker en leuk uitziet, claimt de smoothiebowl ook nog eens gezond te zijn. Maar is dit wel zo? Daar ga jij nu achter komen. Alvast een tipje. Wat er ook uit mag komen, wij geven onderaan het artikel in ieder geval nog wat tips voor smoothiebowls. 

Is een smoothiebowl dan toch niet echt het perfecte plaatje?

Een kom vol fruit, noten en ander toegevoegd lekkers. Super food zou je denken, die smoothiebowl. Maar helaas zit er een keerzijde aan. Want deze smoothiebowl lijkt letterlijk te mooi om waard te zijn. Maar waar ligt dat dan aan? Het zit toch vol vitamines en gezonde producten?

Smoothiebowl bessen
Photo by Vicky Ng on Unsplash

Help us out

Klopt, daar is niks aan gelogen. Fruit, noten en de andere toevoegingen zijn zeker gezond. Tenminste, als je je houdt aan de juiste hoeveelheden. Ook bij fruit geldt de regel: geniet met mate. Het ‘te veel fruit’ bestaat dus wel degelijk. Dit heeft gelukkig een simpele reden. In fruit zit fructose. Fructose zijn de suikers die standaard in fruit te vinden is. Maar helaas kan een te grote hoeveelheid aan fructose hetzelfde veroorzaken als een te grote hoeveel suiker. De aanbevolen hoeveelheid is twee stuks fruit per dag. Als we dat dan vergelijken met de hoeveelheid fruit dat in de blender gaat, moeten we onszelf een beetje teleurstellen. Dit is inderdaad wel meer dan dat er van ons verwacht wordt. 

Maar gelukkig is de fruitsuiker niet het enige wat de smoothiebowl in twijfel trekt als het gaat om gezond zijn. De smoothiebowl staat niet zo te shinen op de foto als er geen toppings op zouden zitten. Alleen worden we van de toppings iets te enthousiast waardoor er ook hiervan te veel in je kom belanden. De verschillende noten, zaden, nog meer fruitstukken en granola zorgen ervoor dat dit uiteindelijk te veel van het goede wordt.  

Hold on: aan het einde van het artikel wordt het allemaal wat positiever (en vooral lekker)

Was dit het dan?

Nee bijna. Want niet alleen de ingrediënten zorgen dat de smoothiebowl maar beter niet je daily breakfast moet worden. De manier waarop het gemaakt en geconsumeerd wordt helpt ook niet erg mee. Wanneer je al dat fruit in een blender gooit, worden een deel van die vezels en vitaminen ‘weggegooid’. Daarbij hoef je niet te kauwen. Door te kauwen op voedsel denken je hersenen namelijk dat je meer eet. 

Smoothiebowl
Photo by Ash Hayes on Unsplash

Maaarr… er is meer

Pff, de smoothiebowl komt nou wel heel slecht over. Gelukkig is een smoothiebowl niet zo ongezond als de lokale friettent, dus je mag je zeker wel eens wagen aan dit gerecht. Alleen moet je bij bepaalde dingen verantwoorde keuzes maken, om hem nét wat gezonder te maken. En daar gaan wij je in helpen:

  • Voeg als topping in ieder geval iets zoals havermout, zelfgemaakt granola of chiazaad. Hierdoor moet je alsnog kauwen, waardoor je hersenen toch denken dat je aan het eten bent;
  • Kies bij de toppings voor een paar in plaats van een handvol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan pindakaas, kokosrasp of noten. Probeer fruit zoveel mogelijk te vermijden bij de toppings. Die zitten er ten slotte al genoeg in;
  • Voeg (plantaardige) yoghurt of melk, kwark of water toe in plaats van nog meer fruit. Hierdoor haal je weer een deel van de fruitsuikers die anders als te veel gerekend worden weg. Daarbij zorgt de (plantaardige) yoghurt, melk of kwark ervoor dat je smoothiebowl wat romiger wordt. Mocht je hiervan houden is dit natuurlijk sowieso een goede keuze;
  • Vervang een fruitsoort met een stuk groen zoals komkommer, spinazie of avocado. Dit voegt extra vitamine toe (maar dan de juiste van de groente). 

Conclusie van de ‘gezonde’ smoothiebowl

Lekker een keer van genieten zou ik zeggen. Zorg alleen dat je dit niet dagelijks gaat eten en dat je met bepaalde toppings of ingrediënten net wat betere keuzes maakt. Smakelijk! Meer inspiratie nodig? Kijk dan eens bij onze Meatless Monday.

Smoothiebowl groen
Photo by Kimzy Nanney on Unsplash
GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.