Een sportbril op sterkte, hoe werkt het en wat is de beste keus?

door

De brildragers onder ons snappen ongetwijfeld de frustratie wanneer je wilt gaan sporten met beperkt zicht. Want heb je een ‘normale’ bril, dan zit deze misschien met het hardlopen of fietsen helemaal niet lekker. Wil je gaan wintersporten, dan past ineens je skibril niet meer óf zie je gewoon een stuk minder. En ga je de bergen in, dan kan het zomaar zijn dat je door het felle licht verblind wordt terwijl je een zonnebril op hebt, of überhaupt niet voldoende zicht hebt. De uitkomst: een sportbril op sterkte. Wij gingen op onderzoek uit en lieten bij SpecialSpex een skibril én bergsport bril aanmeten op sterkte.

Een sportbril op sterkte

Waarom een sportbril op sterkte?

Sporten met een bril op sterkte kan soms lastig zijn. Zweet, fel zonlicht en beweging zorgen ervoor dat je eigen bril op sterkte soms niet lekker zit, of ervoor zorgt dat je niet veilig kunt sporten. Sportbrillen op sterkte zijn speciaal ontworpen om dit probleem te tackelen. Gelukkig kwamen we er bij SpecialSpex achter dat er veel meer mogelijk is dan we in eerste instantie dachten. We delen graag wat we allemaal hebben geleerd. De voornaamste redenen om een sportbril op sterkte te nemen op een rij:

#1 Beter zicht

Nummer één is natuurlijk vanzelfsprekend; een bril op sterkte neem je waarschijnlijk in eerste instantie om beter zicht te creëren tijdens het sporten. Niets is zo vervelend als in een ‘wazige wereld’ sporten, omdat je geen passende bril hebt. Vooral sommige outdoorsporten zijn ook nog eens randje ‘gevaarlijk’, waarbij goed zicht al helemaal belangrijk is. Al kwamen we er bij SpecialSpex ook achter dat beter zicht niet alleen te bereiken is met de sterkte van je bril. Het is ook belangrijk hoe de glazen zijn ingeslepen in de bril. In het dagelijks leven kijk je namelijk vooral vooruit door je bril, maar tijdens het fietsen kijk je ook veel naar beneden. Het is handig als de aanpassingen in het glas dan ook doorlopen in het onderste deel, zodat je een groter zichtveld hebt.

Ook met het type glas kunnen ze bij SpecialSpex meedenken, zodat bepaalde kleuren beter zichtbaar zijn, maar hierover later meer.

Verschillende sportbrillen op sterkte

#2 Bescherming

Een bril draagt behalve bij het verbeteren van je zicht ook bij aan een bescherming van je ogen. Fijn, want met veel buitensporten kun je te maken krijgen met felle zon, insecten en stof die je ogen teisteren. Draag je helemaal geen bril tijdens het buitensporten in de sneeuw, dan kan dat zelfs leiden tot sneeuwblindheid. Het beschermen van je ogen is belangrijk om zicht op latere leeftijd te behouden. Zo komt de afwijking ‘staar’ vaak voor bij bergsporters leerden we, super zonde en onnodig als je een bril kunt gebruiken.

#3 Comfort

Deze specifieke sportbrillen op sterkte zijn ontworpen om goed op je gezicht te blijven zitten, zelfs bij intensieve beweging. Iedere sport heeft zo zijn eigen beweging, dus zo zijn er ook voor iedere sport oplossingen. Ze zijn vaak lichtgewicht en hebben een antislip-laag om ervoor te zorgen dat ze op hun plaats blijven, zelfs als je zweet. Valt jouw bril af tijdens het sporten? Dan is een passende bril dé oplossing. Een bril die goed op het hoofd zit zal niet afzakken of afvallen. Een koordje kan natuurlijk ondersteunend werken, maar is uiteindelijk niet de echte oplossing.

De sportbril op sterkte wordt perfect aangemeten

Wat zijn je opties voor een sportbril op sterkte?

Heb je een sterkte nodig voor goed zicht, dan bestaan er gelukkig verschillende opties qua sportbrillen. Allereerst is het altijd aan te raden om eens advies in te winnen bij een specialist, zoals SpecialSpex, waar wij langsgingen. Een goede oogmeting is cruciaal en zij kunnen meedenken hoe jij het beste je sport kunt beoefenen met goed zicht. Als je het in grove categorieën opdeelt heb je drie opties; het dragen van lenzen onder een reguliere sportbril, een inzetsysteem in je sportbril of waar wij voor kozen: een sportbril voor jouw specifieke sport op sterkte.

Een inzetglas voor een skibril op sterkte

Hoe gaat het opmeten van een sportbril op sterkte?

Een sportbril is qua meting in principe niet veel anders dan een reguliere bril. Belangrijk natuurlijk wel is dat je oogmeting correct is en een beetje up-to-date. Zo om de twee jaar wordt aangeraden om ze opnieuw te laten meten. Wij dragen allebei al jaren een bril, maar gelukkig week de uitslag niet al te veel af van onze vorige metingen. Wil je een sportbril op sterkte, dan kun je namelijk het beste dezelfde sterkte als je ‘normale’ bril gebruiken. Je ogen hoeven zich dan niet steeds aan te passen mocht je van bril wisselen. Dus óf allebei een nieuwe sterkte, óf je sportbril op de sterkte houden van je reguliere bril. In ons geval kunnen we voor de sportbril dus de sterkte van onze reguliere bril aanhouden.

Oogmeting voor de sportbril op sterkte

Wat is het verschil tussen een sportbril en reguliere bril op sterkte?

Wanneer je in de winkel tussen de sportbrillen kijkt valt je waarschijnlijk één ding gelijk op: de brillen hebben bijna allemaal een ‘bolle vorm’. Waar een reguliere bril vaak met het glas recht op je neus staat, volgt een sportbril de bolling van je gezicht. Het maken en aanmeten van dit soort glas en brillen is wel een vak apart, en daarom niet mogelijk om bij iedere willekeurige brillenwinkel te laten doen. Door de bolling van het glas werkt de sterkte namelijk anders. Nog een bijkomend aspect van een sportbril is het type glas. Wist je dat je met bepaalde soorten glas bepaalde kleuren beter kunt zien en onderscheiden? Zo zijn er speciale brillen voor golfers om het groen en de heuvels beter te kunnen zien, maar ook ski en bergsport brillen, waardoor je de bergen veel mooier en helderder kunt zien.

Uit wat voor brillen kun je kiezen bij SpecialSpex?

Wij gingen op pad met twee missies: een bergsportbril en een skibril op sterkte. Ben je een andere sporter dan heb je hier gelukkig ook genoeg keus, want voor alle type sporten hebben ze iets beschikbaar en op maat gemaakt. Denk aan een hardloopbril, kitebril of fietsbril op sterkte. Zelfs duik- en snorkelbrillen bestaan op sterkte, hoe tof is het om onderwater alles helder te kunnen zien?

Hoe werkt meekleurend glas en wat is het voordeel?

Meekleurende glazen zijn absoluut een uitkomst voor buitensporters. Want bij een reguliere zonnebril heb je één optie qua ‘donkerheid’, maar wat nou als het ineens toch zonniger of donkerder weer wordt onderweg? Meekleurende glazen kleuren zoals de naam al zegt mee met de hoeveelheid UV straling die erop schijnt. Wanneer je glas UV straling op het oppervlak krijgt, kleurt het donkerder naarmate de hoeveelheid UV meer wordt. Wanneer je dus bijvoorbeeld in de bergen op pad bent en je loopt ineens een donkerder bospaadje in, kleuren jouw glazen gewoon mee met de hoeveelheid licht. Je hoeft je bril dan dus niet af te zetten.

Hoe worden de meekleurende glazen gecategoriseerd en wat heb ik nodig?

Nu je waarschijnlijk het besef hebt gekregen dat meekleurende glazen ontzettend fijn zijn om te hebben. Als je toch voor een sportbril op sterkte gaat, vraag je je misschien af waar je uit kunt kiezen. De lichtheid van het glas wordt aangegeven in verschillende categorieën, van categorie 0 (helder) tot categorie 4 (donker). Loop je ook in de winter overdag, dan is een categorie 1-3 of 0-3 bijvoorbeeld top, maar loop je vaker in fel zonlicht dan is 2-4 beter geschikt. Hieronder op de foto zie je ook nog de verschillende opties in het glas, waarmee je de verschillen kunt ervaren op de afbeelding van de bergen. Tof om het zo te testen.

Meekleurende glazen zijn ook een optie bij je sportbril op sterkte

Wat betekent polarisatie in je sportbril op sterkte?

Polarisatie ben je misschien al eens eerder tegengekomen bij filters voor je camera. Het heeft bij zowel een bril als camera dezelfde functie: namelijk schittering uit het oppervlak weghalen. Dit betekent dat je door water heen kunt kijken, meer diepte ziet en niet verblind wordt door waterschittering. Ideaal voor watersporten dus, maar ook voor wintersporten en bijvoorbeeld tijdens het motorrijden.

Hoe was het om een bergsportbril uit te kiezen?

Nadat het opmeten van de ogen was voltooid was het tijd om een bergsportbril uit te gaan kiezen. Super leuk dat je genoeg brillen als optie hebt en er zelfs veel modieuze keus. Merken waar SpecialSpex vooral mee werkt, zijn Julbo, Oakley, Rudy, Evil eye en Goodr. Onze opticien Gijs wees na de oogmeting gelijk al een paar monturen aan, die hij in ons geval aanraadde. Na wat passen was er direct een match, de Julbo Shield M. Deze bril zat echt heerlijk en sloot goed aan op mijn gezicht. Dit is extra belangrijk bij een sportbril, anders kun je alsnog stof en zon in je ogen verwachten. Aan de zijkant heeft de Julbo Shield M ook nog speciale zijkapjes voor UV bescherming, maar deze kunnen er eventueel ook af. De Julbo Shield M is verkrijgbaar met meekleurende (fotochromatische) glazen, maar ook met vaste “donkere” glazen in bijvoorbeeld categorie 4 voor in het hooggebergte. Die heeft tevens een speciale antireflectie coating om alle hinderlijke schitteringen te filteren in de lens, zodat je de bergkleuren nog beter kunt zien. Missie één geslaagd!

Opticien Gijs van SpecialSpex had meteen goede ideeën welke sportbril op sterkte bij ons past

Hoe beviel het om een bergsportbril op sterkte te dragen in de praktijk?

De bergsportbril op sterkte werd getest tijdens een 7-daagse trektocht op de Jordan Trail in Jordanië. Het was dan wel eind november en dat betekent ook in Jordanië dat de winter voor de deur staat, maar toch waren de dagen nog steeds bijzonder zonnig en warm. Jordanië bestaat voor het grootste deel uit woestijn en ook waar wij liepen was weinig schaduw. De ondergrond was erg droog en daardoor ook stoffig. De ideale omstandigheden dus om een goede bergsportbril te dragen. Ik merkte dan ook meteen het verschil met mijn gewone bril. De Julbo Shield M zat echt heerlijk en sloot goed aan op mijn gezicht, waardoor stof geen kans had om in mijn ogen te waaien. Een duidelijk verschil met mijn normale zonnebril op sterkte.

Blij met een scherp zicht

Wat hiken in Jordanië ook anders maakt dan hiken in bijvoorbeeld de Alpen, is dat de routes niet gemarkeerd zijn. Ook is er geen trailonderhoud. Het gebeurt dus regelmatig dat je ergens loopt en je opeens niet meer verder kunt, omdat er rotsblokken op de trail zijn gevallen. De enige optie is dan om je een weg naar boven of opzij te ‘boulderen’. En dat is zeker niet zonder risico, want als je een keer mispakt, dan kun je zomaar een paar meter naar beneden vallen. Ik kan je vertellen dat het dan erg fijn is als je scherp ziet. En natuurlijk ook dat je bril goed op je neus blijft zitten als je net even iets meer zweet dan normaal en je naar beneden kijkt om te zien waar je je voeten moet plaatsen.

Wat een natuur tijdens de Jordan Trail

Hoe was het om een skibril op te meten?

Het uitkiezen van een skibril op sterkte is een iets ander proces, hierbij heb je namelijk meerdere opties. Een inzet-bril in je skibril, of het daadwerkelijke skibril-glas op sterkte. Beide hebben hun voordelen, alleen moet de bril zelf natuurlijk ook nog lekker zitten en goed passen. Een inzetbril is wat goedkoper en heeft als optie een condenscoating. Dit zodat de bril niet beslaat met kou. Alleen geeft een inzet bril zelf weer minder weids zicht, omdat de sterkte stopt bij de randen van de inzetbril. Uiteindelijk gingen we voor de SK-X POC Opsin white Orange Mirror skibril. Een bril waarbij het daadwerkelijke brilglas op sterkte is.

Een skibril op sterkte is ook mogelijk

Hoe beviel het om een skibril op sterkte te dragen in de praktijk?

De skibril op sterkte werd getest tijdens een wintersportvakantie in Oostenrijk. De sneeuwcondities konden beter, maar waren voldoende. Het weer varieerde van zonnig met strakblauwe lucht tot volledig bewolkt. Van mist en sneeuw was geen sprake. Dat was gunstig voor het vakantiegevoel, maar natuurlijk jammer voor het echte testen van de bril. Desondanks was al snel duidelijk dat een wintersportbril op sterkte he-le-maal top is. Maar voordat die conclusie werd getrokken, was het wel even wennen.

Kun jij je nog herinneren dat je voor het eerst je normale bril op sterkte droeg? Toen was je misschien in het begin ook een beetje draaierig, doordat je ogen moeten wennen aan een ander zicht. Door de bolling in het glas van een wintersportbril, werkt de sterkte anders dan bij een normale bril op sterkte. Hierdoor moesten de ogen opnieuw wennen aan het zicht, wat wederom een beetje draaierigheid veroorzaakte op de piste. Gelukkig was dit gevoel van korte duur en was Mechteld vooral positief verrast over het grote verschil dat de bril maakte qua scherpte, ondanks dat haar oogafwijking niet heel groot is. Daarover binnenkort meer in een uitgebreide review over de skibril op sterkte.

Kan ik vanuit huis een sportbril aanmeten?

Heb je niet de mogelijkheid om langs te gaan in de winkel en weet je al wat voor bril je zoekt, dan kun je gelukkig ook online een bril bestellen. Met hun online tool en jouw recente oogmeting wordt zo jouw bril online samengesteld. Het voordeel van een meting op locatie, is dat de optometrist ook nog bekijkt waar jouw pupil zich bevindt ten opzichte van het montuur dat je hebt uitgezocht. Op die manier wordt het glas op de, voor jou, perfecte plek geslepen. Bestel je digitaal, dan gebeurt dit op basis van gemiddelden. Gelukkig heeft SpecialSpex inmiddels zoveel data verzameld, dat een gemiddelde eigenlijk ook altijd voldoende werkt.

Houd verder wel altijd rekening met een beetje levertijd, zowel bij een bestelling op locatie als bij een digitale bestelling. Het glas moet natuurlijk eerst op jouw sterkte worden gemaakt. Maar na ongeveer twee weken kun je zeker op pad met je nieuwe bril.

Een sportbril op sterkte, wat ons betreft ideaal

Gelukkig zijn we beide goed geslaagd met een bril op sterkte. Extra bonuspunt: doordat SpecialSpex een gecertificeerde optometrist is, valt een sportbril op sterkte bij deze partij gewoon onder je reguliere brilverzekering. Een optometrist is ook gespecialiseerd in iets complexere ogen, dus grote kans dat ze jou blij kunnen maken.

Behalve de ski- en bergsport bril die we hebben uitgezocht zijn er nog veel meer brillen voor verschillende sporten, zoals een fietsbril op sterkte.

AccessoiresBikingHikingTheOutdoors.nlTrailrunningWinkelsWintersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.