De stedentrip Bratislava is meer dan de moeite waard

door

Gelegen op nog geen uur rijden van Wenen, is Bratislava een goed toegankelijke stad om te genieten van een heerlijke stedentrip. De hoofdstad van Slowaijke was vroeger natuurlijk deel van Tsjecho-Slowaijke, maar heeft inmiddels haar eigen identiteit ontwikkeld. Dit uit zich in mooie cultuur, een hip eet- en uitgaansleven, lokale lekkernijen, en dat alles gelegen tussen de prachtige natuur van de kleine Karpaten. Dit zijn een paar tips voor de stedentrip Bratislava.

Stedentrip Bratislava als dagtrip vanuit Wenen

Veel toeristen doen een dagtrip naar Bratislava wanneer ze in Wenen zijn. Toch raad ik je aan om dit om te draaien. Het is immers goedkoper om in Bratislava te verblijven, te eten en te drinken, dan in Wenen. En eerlijk is eerlijk, mij beviel het knusse Bratislava een stuk beter dan het drukke en lawaaierige Wenen. Via een bootvaart of busreis is Wenen eenvoudig te bereiken, en kan je er in een dag je hart ophalen aan shoppen en musea bezoeken. Maar er gaat niets boven een stad met een toegankelijk centrum waar jij je echt welkom voelt. Dus na de shopaholic-tour in Wenen ga je snel weer retour naar Slowaijke, om daar van de Oost-Europese gastvrijheid te genieten.

Stedentrip Bratislava

Bezienswaardigheden in Bratislava

Er zijn enorm veel mooie dingen om te bekijken en bezoeken in deze stad, dus hieronder vind je enkel een kleine greep uit wat Bratislava te bieden heeft. Maar uiteindelijk is het eigenlijk het allermooiste om gewoon door de kleine straatjes te dwalen, en je te laten verrassen door de stad zelf.

UFO-Brug

Een markante landmarkering over de machtige Donau rivier welke toegang tot de stad biedt. Deze futuristische brug is een van de langste hangbruggen van Europa. Je kan er niet alleen heerlijk over wandelen en mooie plaatjes van het oude centrum en de Donau schieten, ook kan je met een lift de UFO zelf bezoeken. Hier is naast een observatiedek ook een restaurant gevestigd. Niet echt geschikt voor de kleine portemonnee, maar het is zeker aan te raden om bij zonsondergang omhoog te gaan en onder het genot van een drankje het lichtspel over de stad te bewonderen.

Burcht van Bratislava

Je kan er eigenlijk niet om heen: de licht gekleurde burcht welke duidelijk afsteekt tegen de blauwe lucht, terwijl je in Bratislava arriveert. De grote, licht gekleurde burcht met zijn rode dak doet haast denken aan een kasteel uit een verhaal van de gebroeders Grimm. Ontspanning is te vinden op de terrassen en met bomen omzoomde gallerijen rond de burcht zelf. Of bezoek het museum en beklim de toren voor een groots uitzicht over de stad.

Blauwe kerk

Deze veel gefotografeerde kerk is echt een bezoekje waard. Je vindt hem mooi, of je vind hem gruwelijk, maar hij valt in ieder geval op! Eigenlijk is het de St. Elizabeth Kerk, maar het gebouw doet zijn bijnaam van ´blue church´ meer dan eer aan. De 36 meter hoge koepel, de muren, het dak, alles is hemelsblauw en ingelegd met glinsterende mozaieken. En wil je nog meer pracht en praal zien, dan mag je een bezoek aan de binnenkant zeker niet overslaan.

Culinair Bratislava

Als Oost-Europese stad, heeft Bratislava een eigen culinair karakter. In de afgelopen jaren zijn echter ook de trendy restaurantjes, wijnbars en bierkelders als paddestoelen uit de grond geschoten. Er is dus voor elk wat wils te vinden.

Cafe Mayer

Gegrond in 1873 door Julius Mayer, hofleverancier, biedt dit cafe een blik terug in de tijd. Het interieur lijkt zo uit een oude film te komen, inclusief beeldmateriaal aan de muur. Daarnaast is het een belevenis om een keuze te maken uit het enorme aanbod van zoete lekkernijen. Traditioneel gebak zoals Strudels worden afgewisseld met moderne creaties zoals pistache schnitten, citroen bombes en cheesecake variaties. Lekker genieten met een bakje goede koffie. Ik heb me te goed gedaan aan een zogenaamde ´kardinaal´: een creatie uit eiwitschuim, frambozencreme en -marmelade en biscuitdeeg. Echt iets voor zoetekauwen.

Slovak Pub

Deze eetgelegenheid wordt door velen als een ´insiderstip´ beschreven. Met een uithangbord dat je niet direct aanspreekt, een toegang welke een beetje aan een achteraf steegje doet denken, en een trap die eerst beklommen moet worden, krab jij je waarschijnlijk net als ik eerst even achter je oor als je deze plek voor het eerst bezoekt. Maar als je dan bovenkomt en jezelf achter een knusse houten tafel laat glijden, dan weet je dat het een top avond wordt! De Slovak Pub serveert authentiek Slowaaks eten en drinken. Een echte topper is de ´sharing-plate´ van hun bekendste gerechten: gnocchi-achtige pasta met schapenkaas, deegbuidels met schapenkaas en een zuurkool gerecht met, je raadt het al…schapenkaas. Hartige kost wat met een goede pint bier of een lokale schnapps weg gespoeld wordt.

In zijn geheel sprak de atmosfeer in Bratislava mij zeer aan. Deels omdat de Oost-Europese cultuur mij nauw aan het hart ligt, maar ook de gastvrijheid in deze stad was gewoon heerlijk. In de avond met de tram door de stad cruisen, onbekende barretjes induiken, gezellige gesprekken met locals en de mensen achter de bar voeren. Alles ontspannen en ongedwongen. De stad combineert Balkan elementen met West-Europese standards, en dit geeft een interessante mix. Kortom, de stedentrip Bratislava is een jonge bestemming met een gave vibe, die nog niet wordt overstroomd door hordes toeristen. En een pint bier drinken voor 1,50 euro is natuurlijk ook niet verkeerd!

EuropaTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel