Een SUP board kopen, welke SUP uitrusting heb je nodig?

door

Watersporten raken steeds meer in trek onder een steeds breder wordend publiek. Er is echter één sport die er op het moment qua populariteit duidelijk uitspringt: suppen. Suppen is dé nieuwe rage als het op watersporten aankomt en dat is ook niet zo gek. Suppen kan namelijk door alle leeftijden beoefend worden en het is de perfecte combinatie van ontspanning en lekker bezig zijn. Maar hoe begin je nu eigenlijk met suppen, hoe koop je een SUP board, welke SUP uitrusting heb je er allemaal voor nodig en hoe kies je de juiste SUP materialen? Wij zochten het voor je uit!

Wat is SUP, een SUP board en Stand Up Paddling?

Suppen of Stand Up Paddling is een watersport die is ontstaan op Hawaii. Surfleraren ontdekten dat ze staand op een surfplank, met een peddel in de hand, goed overzicht kunnen houden over hun klasje en zich snel konden verplaatsen naar de leerlingen die hulp nodig hadden. Al snel won suppen aan populariteit over de gehele wereld. Het is niet verwonderlijk, want suppen kan je immers overal waar water is beoefenen. Van de grachten van Amsterdam tot op de golven van de zee en van een grote recreatieplas tot een rivier en de sloot achter je huis. Daarnaast zijn er zoveel verschillende vormen van suppen dat er altijd wel een variant is die bij jou past. Hou je van actie en ben je een echte adrenaline junk? Dan kan je vast je ei kwijt in wild water SUP. Of gaat jouw hart meer uit naar wat rust en ontspanning? In dat geval is SUP Yoga wellicht iets voor jou. Zorg er in ieder geval voor dat je het juiste SUP board en materiaal gebruikt.

Hoe kies ik het juiste SUP materiaal?

Welke SUP vorm jouw voorkeur ook heeft, elk succesvol SUP avontuur begint met de juiste materialen. Gelukkig heb je voor SUP in de basis niet veel nodig. Gewapend met een SUP board en een peddel kom je al een heel eind. Toch is het van groot belang om materiaal te kiezen dat is afgestemd op de SUP vorm die je wilt beoefenen, je niveau en je lichaamsgewicht. En vergeet niet om een pomp mee te nemen. 

Stand Up Paddling paklijst

Het juiste SUP board voor jouw SUP avontuur

Voor het kiezen voor het juiste SUP board bij jouw SUP avontuur maken we ruwweg onderscheid in vier verschillende manieren van suppen:

Recreatieve tochten op een SUP board

Je maakt af en toe korte tochtjes op het water en je bent nog niet zo ervaren. Stabiliteit is daarom belangrijk. Een breed en dik SUP board is daarom de beste keuze.

Golf suppen

Wanneer je voornamelijk supt op relatief kleine golven is wendbaarheid van groot belang. Jouw ideale SUP board is daarom minder lang en minder dik. Daarnaast heeft een gebogen neus de voorkeur, zodat je niet met de punt van je board in het water kan happen. Voor de veiligheid heb je bij dit type SUP board wel een leash nodig. Een leash voorkomt dat je plank iemand anders raakt en zorgt ervoor dat je board nooit ver weg kan drijven.

Competitief suppen

Als je meedoet aan wedstrijdtochten wil je natuurlijk dat je board snel is en makkelijk door het water heen snijdt. Voor jou is een lang, smal en lichtgewicht stand up paddle board de beste keuze.

Jouw SUP niveau

Naast je SUP discipline wordt er ook vaak een indeling gemaakt afhankelijk van je niveau. Begin je net met suppen, heb je al enige ervaring, of ben je een ervaren supper? Een kleiner en smaller board zal zorgen voor meer snelheid, maar is instabieler en daarom minder geschikt voor een beginner. Over het algemeen geldt: Hoe groter je plank, des te stabieler en hoe smaller de plank, hoe sneller hij zal zijn.

SUP board kopen SUP uitrusting

Gewichtsklassen bij SUP boards

  • <60 kilo
  • 60-80 kilo
  • >80 kilo

Als je een SUP board kiest dat binnen jouw gewichtsklasse valt, zijn de stabiliteit en het drijfvermogen vaak gegarandeerd. Daarnaast speelt ook het materiaal van je SUP board mee. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

SUP board materialen

Epoxy: epoxy is een harde harssoort. Een board van deze harssoort is bestand tegen indrukken, maar de verf zal wel gemakkelijker afbladderen

Polyester: polyester is een zachtere harssoort. In dit board zitten sneller deukjes, maar het is gemakkelijker te repareren dan een epoxy board. Het gebruik van houten latten maakt het board ook steviger.

Schuimrubber: een board van schuimrubber of polystyreenschuim vangt makkelijk schokken op en deukjes in je board worden beperkt. Net als bij een polyester board maakt het gebruik van houten latten het board steviger.

Opblaasbaar SUP-board: deze SUP-boards zijn makkelijk te vervoeren en kunnen tegen een stootje. Je moet ze wel oppompen en er bestaat een kans dat ze lek raken. Net zoals bij alle andere materialen, is het belangrijk dat je het na het kopen van een SUP board, je hem ook goed blijft onderhouden.

Een SUP board vervoeren

Naast het selecteren van je board op discipline, niveau en lichaamsgewicht, kan het vervoer van je SUP board ook een rol spelen in je uiteindelijke keuze. Een opblaasbaar SUP board past in een rugzak en is daarom makkelijk mee te nemen, maar moet voor gebruik opgepompt worden. De gouden tip is om een elektrische pomp te gebruiken, want met een handpomp is het opblazen al een workout op zich. Een massief board is echter weer sterker en stabieler, maar neemt meer ruimte in. Bovendien zijn dakdragers op je auto dan essentieel om je sup board te kunnen vervoeren.

De totale SUP paklijst

De SUP peddel 

Een ander essentieel onderdeel van je SUP uitrusting is natuurlijk een peddel. Ook hier is jouw niveau van belang. Ben je een beginner? Dan is het handig om een verstelbare peddel te nemen. Je kan deze dan aanpassen aan je vorderingen. Ben je al meer ervaren, dan is een carbon SUP peddel of een vaste peddel die je op maat kan afsnijden een betere keuze. Deze vaste peddels zijn over het algemeen wat sterker en lichter.

Het belangrijkste aan een SUP peddel is dat de lengte ervan klopt. Een te lange peddel kan zorgen voor vermoeide armen omdat je deze snel te hoog houdt wat veel energie kost. Een te korte peddel kan weer zorgen voor een te grote belasting op je rug omdat je constant voorover moet buigen om bij het water te komen. De ideale lengte van je peddel hangt af van wat je met het SUP board wilt doen. Voor een race is het belangrijk dat je peddel ongeveer 20 tot 25 cm langer is dan jijzelf. Wil je voornamelijk langere tochten maken? Ga dan voor een peddel die 15 tot 20 cm langer is dan jouw lichaamslengte.

Leash

Een leash is op wat ruiger water essentieel, maar ook op wat rustiger water is een leash aan te raden. De leash zorgt er immers voor dat je SUP board niet te ver van je vandaan kan drijven. En mocht je onderuit gaan, dan worden mede SUPpers niet geraakt door jouw board. 

Reddingsvest

Ook als je goed kan zwemmen is het dragen van een reddingsvest aan te raden. Na een onverwachte val kunnen golven en het troebele water ervoor zorgen dat je gedesoriënteerd raakt en je niet meer weet hoe je boven water moet komen. Met een reddingsvest drijf je vanzelf naar de oppervlakte. Een reddingsvest is overigens vrijwel alleen aan te raden als je op zee of op een drukke rivier gaat suppen.

Uv-werende kleding

Niets fijners dan op een mooie zomerdag een lange SUP tocht maken. Helaas ligt, zeker op het water, verbranden altijd op de loer. We raden daarom aan om uv-werende kleding te dragen. Uiteraard moet je jezelf ook goed insmeren in de warme maanden. Wil je op de SUP stappen als het kouder is, dan kan je een wetsuit overwegen.

Waterdichte rugzak

Voor het vervoeren van je lunch, sleutels en mobiele telefoon is het altijd handig om een waterdichte rugzak bij je te hebben.

SUP board kopen SUP uitrusting

 Let’s go SUP

We hopen dat je met onze tips weer een stap verder bent bij het kiezen van jouw ideale SUP uitrusting en je binnenkort kan genieten van al het moois dat deze prachtige sport te bieden heeft! Laat je ons weten hoe het bevalt?

Stand Up Paddling

PaklijstenTheOutdoors.nlWatersporten

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.