Rondstruinen in natuurgebied Surae (Boswachterij Dorst)

door

Dorst is een klein dorp vlakbij Breda. Maar wel eentje met een groot pluspunt; Surae. Hele zomers heb ik er vroeger doorgebracht. Het was tot 15 jaar geleden namelijk een geweldig natuurzwembad met grote speeltuin en roeivijver. Middenin de bossen! Surae is inmiddels teruggegeven aan moeder natuur. Het is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een geweldig natuurgebied, waar je ook prachtig kunt hiken. Extra leuk is dat je overal mag struinen. Je hoeft dus niet op de gebaande paden te blijven en mag zo je eigen route creëren.

Surae en Boswachterij Dorst

Boswachterij Dorst is gelegen tussen Dorst, Oosterhout, Rijen en Teteringen. Samen met de Seterse Heide is het gebied 1.117 ha groot. In de tijd dat Surae nog een natuurbad was, werden de bossen van boswachterij Dorst gebruikt voor de productie van hout. Daardoor was het bos vrij eentonig. De afgelopen jaren is het veel gevarieerder geworden. De (zwem)vijvers van vroeger zijn er nog steeds en hebben een sterke aantrekkingskracht op een hoop dieren.  Natuurlijk zie je er een hoop vogels en eenden. En opvallend is het grote aantal vlinders en libellen dat je ziet vliegen.

Van het padje af

Ik kan nu een suggestie doen voor een mooie route, maar eigenlijk moet je gewoon zelf gaan kijken. Parkeer je auto bij restaurant Beum en loop vanuit daar een van de wildroosters over. Ga dwalen en kijk waar je uitkomt. Het zal je niet teleurstellen. Wil je toch iets gerichter lopen, dan kun je de QR wandelroute volgen. Er hangen op verschillende punten in het bos QR codes. Deze helpen je zoeken naar de dieren in het bos en geven daar informatie over. Als je trouwens vrienden of familieleden hebt, die liever iets meer snelheid willen in hun bosbezoek, dan kunnen zij de mountainbikeroute verkennen. De rit is 9.4 km lang en behoort tot de beste mountainbikeroutes van Nederland.

Sky From Above maakte een dronevideo van het gebied. De film is een tikkeltje aan de lange kant, maar geeft wel een mooie overview.

EuropaNatuurgebiedenNederlandTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel