Wist-je-dat … ?! Alles en meer over de tekenbeet

door

Misschien herken je het wel: je geniet van een mooie boswandeling, spot her en der een vogel en met een beetje geluk ook nog een hertje. Eenmaal thuis geniet je in ontspannen setting na van de fijne inspanning die je net hebt geleverd. Maar als je na een tijdje je kleding uittrekt, ontdek je dat je iets hebt meegenomen uit het bos. Je treft een teek aan, die zich heeft vastgebeten in jouw lichaam. Een onprettige ervaring, die ook nog eens mogelijk vergaande gevolgen kan hebben. Een beet van een geïnfecteerde teek kan namelijk leiden tot Tekenencefalitis (TBE). Maar wist-je-dat je jezelf met de juiste informatie en tools prima kunt beschermen tegen een tekenbeet?! En dat het meestal geen reden is tot paniek, maar het wel noodzakelijk is om hem goed te verwijderen? We vertellen je graag alles dat je moet weten over tekenbeten.

tekenbeet-Pfizer

De tekenbeet; wist-jij-dat…

… je een tekenbeet op allerlei buitenlocaties kunt oplopen?

Teken zijn hele kleine, zwarte, spinachtige beestjes die zich vasthechten aan mensen. Dat vasthechten noemen we een tekenbeet. Je kunt op ieder moment van het jaar een tekenbeet oplopen. Toch zijn teken het meest actief in de periode tussen maart en november, wanneer de temperatuur boven de zes graden ligt. Teken leven buiten. Vooral in bosrijke gebieden en grasvelden, maar ook in weilanden, parken en tuinen. Teken komen niet alleen voor in Nederland. Ook in een groeiend aantal populaire Europese vakantiebestemmingen, zoals Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, en nog een stuk of 25 andere Europese landen, kun je een tekenbeet oplopen. Let dus goed op jezelf tijdens het wandelen, hardlopen, fietsen, kamperen, picknicken of wanneer je fruit of paddenstoelen plukt!

… een tekenbeet ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid?!

In veel gevallen is een tekenbeet pijnloos en onschuldig. Maar wanneer een teek is geïnfecteerd kun je er wel degelijk ziek van worden. Een besmette teek kan met zijn beet namelijk o.a. tekenencefalitis (TBE) overdragen. Dit is een ziekte die de hersenen, hersenvliezen en ruggenmerg aantast, en kan soms fataal zijn. Ook de ziekte van Lyme is een bekende aandoening die door teken wordt overgedragen. Net als TBE, kan ook Lyme ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Denk daarbij aan huiduitslag, spier- en gewrichtspijnen, verminderd gevoel in de ledematen en andere neurologische, spier-, skelet- en huidsymptomen. Denk dus nooit te licht over een tekenbeet en neem bij twijfel altijd contact op met je zorgverlener.

… je een tekenbeet kunt voorkomen?!

Doordat teken zo klein zijn, hebben ze niet veel ruimte nodig om een lekker stukje huid op jouw lichaam te bereiken. Toch kun je het risico dat ze zich in je vastbijten zeker wel verkleinen. Zo kun je je insmeren met een DEET, want net als muggen, zijn ook teken daar niet zo dol op. Sla je meteen twee … beestjes in een klap. Verder raden we aan om nauwsluitende en lichtgekleurde kleding met lange mouwen en broekspijpen te dragen. Zo kun je teken sneller herkennen als ze op je kleding zitten. Aangezien teken dichtbij de grond leven, is de broekspijp ingang nummer één voor teken. Het beste is om daarom de pijpen van je broek in je sokken te stoppen. Niet heel charmant, wel heel effectief.

… de teek een aantal favoriete plaatsen heeft om zich vast te bijten op een lichaam?!

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Toch kun je een tekenbeet niet altijd voorkomen, hoe goed je preventieve maatregelen ook zijn geweest. Controleer daarom regelmatig je lichaam op teken! Doe dat al tijdens je outdoor activiteit, maar zeker ook naderhand. Teken bijten zich het liefste vast op de dunne, vochtige en warme huid. Veel voorkomende plekken van een tekenbeet op je lichaam zijn de oksels, onder de borsten, het gebied rond de taille, de liesstreek en knieholtes. Ook het hoofd en je nek zijn favoriet. Dat wil overigens niet zeggen dat ze alle andere lichaamsonderdelen overslaan. Check jezelf dus altijd van top tot teen.

… je een teek zelf kunt verwijderen?!

Heb je een teek ontdekt, schiet dan niet in de stress, maar verwijder de teek zo snel mogelijk. Doe dit uiteraard wel zorgvuldig, met een speciale tekentang of met behulp van een fijnpuntig pincet. Een tekentang is voorzien van instructies. Volg die altijd op. Gebruik je een fijn pincet, dan is het belangrijk dat je die zo dicht mogelijk op de huid zet, vervolgens de teek omklemt en het beestje er langzaam, steady en in een rechte lijn uit trekt. Draai niet aan het pincet, want het is belangrijk dat de teek heel blijft, zodat hij volledig uit je lichaam komt. Na het verwijderen van de teek, kun je de plaats delict het beste desinfecteren met jodiumtinctuur of 70% alcohol.

… er online nog veel meer nuttige info te vinden is over tekenbeten?

Bij The Hike merken we dat veel mensen niet voldoende op de hoogte zijn van wat voor gemene beestjes teken zijn en welke risico’s een tekenbeet met zich mee kan brengen. Daarom vinden we het belangrijk om onze mede-outdoor enthousiastelingen bewust te maken van de serieuze gevolgen die een tekenbeet mogelijk kan hebben op de gezondheid. We zijn immers allemaal graag buiten en willen dat het liefste nog vele gezonde jaren blijven doen. In samenwerking met Pfizer hebben we daarom dit artikel vol informatie over de tekenbeet en een artikel over TBE opgesteld. Toch kunnen we ons voorstellen dat je na het lezen nog belangrijke informatie mist. We adviseren je daarvoor verder te lezen op www.hoevoorkomjetbe.nl en/of contact op te nemen met de GGD.

Om jullie van zo goed en accuraat mogelijke informatie te voorzien, is dit artikel tot stand gekomen in samenwerking met en gecheckt op juistheid door Pfizer.

GezondheidTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

3 reacties. Reactie plaatsen

  • We kunnen niet wachten totdat het weer wat warmer wordt. Het grootste nadeel is dan wel dat de teken weer actief worden. En de eikenprocessierups…. Ja, het leven voor een hiker (of geocacher zoals wij) is zwaar;-) Wij schreven er ook al een blog over: dnffinder.blogspot.com/2020/07/tekenbeet-en-brandharen-juni-2020.html. Misschien staan daar ook nog wat nuttige tips voor jullie in.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.