Trailen in Slovenië, waarom niet?

door

Als je aan landen denkt waar je naartoe moet om te trailrunnen, dan denk je misschien niet direct aan Slovenië. Maar waarom eigenlijk niet? Op de vlag van Slovenië rijkt met trots de berg Triglav. Deze bergtoppen, want het zijn er drie, bevinden zich in het gelijknamige Triglav Nationaal Park, onderdeel van de Julische Alpen. En wie op vakantie gaat naar Slovenië, komt er al snel achter dat het land en die bergtoppen gemaakt zijn voor outdoor activiteiten. Alles is er te doen. Gelukkig heb ik tijdens mijn vakantie mijn trailspullen meegenomen en hoefde ik niet lang te zoeken naar een mooie trailrun naar de top van Visevnik in Slovenië.

Outdoor Slovenië

Dat Slovenië een outdoor paradijs is, is ook de reden dat ik er naartoe ben gegaan. Ik slaap in een mooie accommodatie op het Pokljuka plateau. Het plateau kun je goed als uitvalsbasis gebruiken om naar verschillende plekken te gaan om te hiken, trailen, wielrennen of wat voor outdoor activiteit dan ook. Vanuit de accommodatie waar ik verblijf is het slechts een klein stuk met de auto naar het Biathlon stadion Pokljuka. Volg de borden langs de weg met daarop Rudno Polje en je komt er.

Naar de top Visevnik

Vanaf de parkeerplaats bij het stadion staan meerdere routes uitgezet naar verschillende bergtoppen. Als je die plek uitkiest als startpunt voor een trail of hike kun je veel mooie routes kiezen. Omdat er best wat verschillende routes starten vanaf het punt kun je er terecht voor zowel korte als lange routes. Ik heb die dag niet zo veel tijd en besluit vanaf de parkeerplek de route naar bergtop Visevnik te maken.

De parkeerplek bevindt zich op ongeveer 400 meter hoogte, de klim naar Visevnik is ongeveer 3,5 kilometer lang met daarbij 900 hoogtemeters. Het eerste gedeelte van de trail gaat door een bos langs een skipiste. Op de skipiste grazen in de zomer grote koeien. De trail is goed aangegeven met opvallende rode bordjes, met daarop een tijdsaanduiding bedoeld voor wandelaars. Na een kilometer door het bos wordt de vegetatie kleiner en zijn het vooral lekker geurende naaldstruiken waar de single track doorheen slingert.

Toegankelijk maar technische route

In de zomer is trailrunnen geen onbekende sport in Pokljuka, getuige het aantal trailers die ik tegenkom. Gezien het een relatief korte trail is die ik uitgekozen heb, heb ik mijn stokken in de auto gelaten. Met alleen wat water en een reep ren ik naar boven. Het is warm weer, dus het zweet gutst al snel over mijn lichaam. Na ongeveer 40 minuten over technisch eenvoudige-, maar qua klimmen uitdagende paden, heb ik de top bereikt. Ik geniet even van het uitzicht om vervolgens de ronde af te maken en via een andere route naar de auto terug te keren.

De route via de andere kant is een stuk lastiger. De afdaling is redelijk steil en het pad bestaat uit een variatie van grote en kleine rotsblokken. Tussen de rotsblokken door bestaat het pad uit grote en kleine stenen. De technisch uitdagende terugweg maakt de ronde van ongeveer acht kilometer erg afwisselend en leuk. De beenspieren zijn flink aan het werk gezet.

Prachtige vergezichten

De Visevnik bevindt zich op het plateau richting de Triglav, waardoor het uitzicht aan beide kanten adembenemend is. Je ziet aan de ene kant het hooggebergte liggen, waar weinig planten en bomen groeien. Daardoor is het een woest, grijs tafereel. Als je de andere kant op kijkt zie je de Alpen subtiel overgaan op het plateau.

Kortom: ik heb op alle vlakken genoten van deze trailrun in Slovenië.

uitzicht op outdoor slovenie

EuropaSloveniëTheOutdoors.nlTrailrunning

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel