De ultieme outdoor roadtrip door Noorwegen

door

Eén van de outdoor walhalla’s in Europa is Noorwegen. Het veelzijdige landschap met fjorden, bergen, meren, bossen en lange kustlijnen maakt het de ideale plek voor een roadtrip door de natuur. Op zoek naar de mooiste plekjes van Noorwegen rijden we in achttien dagen door de Noorse wildernis en selecteren we de ideale roadtrip voor avonturiers die steden zoals Oslo en Bergen het liefst skippen.

Via Nederland door Noorwegen: zo maak je de tofste outdoor roadtrip

Met de boot vanuit Denemarken

Er zijn in totaal twee manieren om over land vanuit Nederland naar Noorwegen te reizen. Eén manier is om de tolbrug van Denemarken naar Zweden te nemen om vervolgens richting Noorwegen te rijden. Maar je kan ook met de boot vanuit het topje van Denemarken direct naar Noorwegen. Omdat we tijdens deze roadtrip onze focus op Noorwegen leggen, kiezen we voor de laatste optie. In slechts een paar uur varen we van Hirtshals naar Langesund en beginnen we onze outdoor roadtrip in stijl op het dek terwijl we van de zon genieten. Laat het avontuur maar beginnen!

roadtrip Noorwegen
Foto: Lourenzo Boogert Photography

Bossen en meren

Eenmaal in Noorwegen word je direct ondergedompeld in een oase van oneindige bossen en kraakheldere meren. Van Langesund rijden we richting onze eerste stop Odda. Onderweg picknicken we tussen de dennenbomen en springen we in een van de vele meren die we niet kunnen weerstaan. Tegen het eind van de middag gaan we op zoek naar onze eerste kampeerplek. Eén van de mooiste dingen aan deze outdoor roadtrip is dat je in Noorwegen overal legaal mag wildkamperen. We zetten onze tent op aan een meer tussen de bergen en koken met de ondergaande zon op ons gasstel. De avond sluiten we af met een wandeling. Wat is het buitenleven fijn.

Foto: Lourenzo Boogert Photography

Hiken naar Trolltunga

We kunnen ons geluk niet op: we gaan onze eerste hike in Noorwegen doen! Met in onze backpack een tent, matje, slaapzak, warme kleding en voldoende eten trotseren we het Hardangervidda National Park. Hierin ligt de iconische rots Trolltunga. Ondanks dat de tocht in één dag op en neer gedaan kan worden, kiezen wij ervoor om meer tijd door te brengen in het nationale park en een nachtje te kamperen. Pal naast de rots kamperen is heel erg populair en we adviseren je daarom dit juist niet te doen. Het is er heel druk en op ongeveer 5 minuten van de rots ligt een prachtig meer waar je ineens alle ruimte voor jezelf hebt. Wie wil er nou niet kamperen op zo’n mooie plek zonder dat er tientallen tentjes om jouw kamp heen gebouwd staan?

Roadtrip Noorwegen
Foto: Lourenzo Boogert Photography

Meerdaagse hike door Jotunheimen

Als echte hike liefhebbers reizen we af naar het volgende wandelgebied: Jotunheimen National Park. Maar eerst brengt onze outdoor roadtrip ons langs (alweer) talloze meren, kruisen we verschillende Noorse wateren per pont en kamperen we op de meest mooie, afgelegen plekken. Jotunheimen stond hoog op onze hike verlanglijst door de vele besneeuwde pieken en azuurblauwe meren. We besluiten te starten op de iconische (en zeer drukke) Besseggen ‘richel’, om vervolgens vier dagen lang dieper het park in te gaan en op deze manier onbekendere paden te bewandelen. Terwijl we op de eerste dag bijna over de hoofden kunnen lopen, komen we de rest van de hike maar een handvol mensen tegen. Tip: doe ook een meerdaagse wandeling door het Jotunheimen National Park en ontdek hoe mooi en rustig het hier kan zijn.

Roadtrip Noorwegen
Foto: Lourenzo Boogert Photography

Kronkelend tussen hoge bergtoppen

Een weg die zeker niet mag ontbreken tijdens een outdoor roadtrip door Noorwegen is Trollstigen. Deze kronkelweg is één van de meest bezochte attracties van Noorwegen en ondanks dat je in de zomer soms in de rij staat om deze weg te kunnen rijden is hij het meer dan waard. Aan het begin van de weg is een uitkijkpunt gemaakt waar je je alvast kunt voorbereiden op één van de meest technische wegen die je ooit hebt gereden. Neem de tijd voor een foto en laat je rustig naar beneden rollen terwijl je geniet van de vele (besneeuwde) bergtoppen om je heen.

Foto: Lourenzo Boogert Photography

Op naar de zee

Na besneeuwde bergtoppen, fjorden, talloze meren en bossen zijn we op weg naar de Atlantische Oceaan waar we één van de mooiste autoroutes van de wereld gaan rijden. De Atlantische weg verbindt sinds 1989 verschillende eilanden met het vasteland. Al eerder tijdens onze outdoor roadtrip zagen we hoe de Noren de wonderen der natuur combineren met kunst, design en architectuur, maar deze weg zelf is al een kunstwerk op zichzelf. Bij zonsondergang is deze iconische brug het mooist, dus kamperen we pal langs deze rustige weg voor het beste uitzicht. Uitkijkend over de zee zien we de zon wegzakken en wordt alles om ons heen pastelkleurig. Vanaf deze plek keren we terug in zuidelijke richting door het binnenland, maar we willen hier eigenlijk niet meer weg.

Roadtrip Noorwegen
Foto: Lourenzo Boogert Photography

Schuilen in een houten boshutje

Kamperen is bij ons favoriet: al zestien nachten op rij slapen we in ons tentje. Ondanks dat het slapen door het vele licht in de zomer in de tent soms lastig is, genieten we van het slapen in de buitenlucht en de zon die elke dag schijnt (het was de warmste Noorse zomer sinds zo’n 20 jaar). Maar op weg naar het zuiden begint het ineens extreem hard te regenen. Als het na uren nog niet is opgehouden ga ik op zoek naar een van de vele houten hutjes die in Noorwegen te vinden zijn. Op de valreep vinden we via Airbnb een primitief houten boshutje. Deze bevindt zich diep in het bos en is alleen te bereiken door een 40 minuten lange wandeling. Terwijl het heel even droog is, pakken we onze spullen in en maken we ons klaar voor de hike. We halen onderweg schoon drinkwater uit een natuurlijke bron en bereiken net voordat het weer begint te regenen het hutje. ’s Nachts vallen we in slaap met dierengeluiden die alleen diep in het bos te horen zijn. Eén ding is zeker: overnachten in een Noorse blokhut mag zeker niet ontbreken tijdens een outdoor roadtrip!

Foto: Lourenzo Boogert Photography
Foto: Lourenzo Boogert Photography

EuropaNoorwegenRoadtripTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel