Vakantie in de Vogezen? Dit mag je niet missen

door

Wil je op vakantie naar de Vogezen? Dan zijn er een aantal highlights die je niet mag missen om je trip compleet te maken. Het Massief van de Vogezen is zo’n zes á zeven uur rijden vanaf onze hoofdstad. Mocht je liever willen vliegen dan ben je in een dik uur op EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg en is het nog een uurtje rijden naar het hart van de bergketen. In deze 7.357 vierkante kilometer oppervlakte kun je je als buitenmens helemaal uitleven. In de Vogezen zijn de mogelijkheden namelijk oneindig. Hier een greep uit de mogelijkheden.

Het hoogste punt van de Vogezen: Grand Ballon

Een hike naar Grand Ballon mag tijdens een vakantie in de Vogezen niet missen op de verlanglijst. Deze berg is met 1.424 meter de reus van het massief en voor een stevige hike leent deze berg zich uitstekend. Er zijn verschillende startpunten, wij parkeerden de auto bij Col Amic. Vanuit hier loop je in ongeveer anderhalf uur naar boven en stijg je 580 meter. De paden zijn goed onderhouden en je doorkruist verschillende terreinen. Eenmaal op de top heb je een geweldig panorama uitzicht over de Vogezen. Bij helder weer kun je zelfs de Mont Blanc zien liggen in de Alpen.

Het radarstation op Grand Ballon

Kenmerkend voor deze berg is het radarstation wat op de top staat. De grote bol is een radar voor de luchtvaart, waaraan laten ook een weerfunctie is toegevoegd. Daarnaast staat er iets lager een beeld van een Franse Alpine soldaat, ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog. In 1940 werd het beeld door de Duitsers verwoest en in 1960 werd het opnieuw opgebouwd. De GR5 (2.150 kilometer) van Hoek van Holland naar Nice voert je over de top van Grand Ballon, de route is te herkennen aan de rode bordjes.

Vogezen vakantie Grand Ballon

Ballon d’Alsace

Rij je tijdens je vakantie in de Vogezen verder naar het zuiden, dan ligt daar de Ballon d’Alsace met 1.247 meter hoogte. Hier kwam in 1905 voor het eerst de Tour de France langs, sindsdien is de Tour al vaker de Ballon d’Alsace gepasseerd. Rondom de top van de berg is een beukenbos te vinden, met veel blauwe bessen struiken die de bodem bedekken. De beuken die hier groeien zien er heel anders uit dan in het dal. Door de harde omstandigheden waarin deze bomen groeien – regen, wind, kou – kruipen ze als pinguïns tegen elkaar aan. Zo beschermt de een de ander en is de kans op overleven groter. Zeker wanneer het mistig is, levert dit hele mooie plaatjes op! Het uitzicht op de top dan dan wel erg beperkt.

Downhill park Lac Blanc

Mocht je het hiken beu zijn en even zin hebben in wat snelheid dan is Station du Lac Blanc – Bike Park iets voor jou! Voor ieder niveau zijn er trails in dit downhill park. Zo kun je kiezen voor een groene route tot en met een zwarte route. De routes worden naarmate het niveau vordert steeds sneller en technischer. Mocht je niet in het bezit zijn van de geschikte gear of heb je geen zin om het mee te slepen, dan kun je alle spullen huren, inclusief dagpas voor de skilift. Gas erop!

Hartmannswillerkopf

Een plek die niet op de lijst mag ontbreken is Hartmannswillerkopf. Deze berg is het toneel geweest van een hevige strijd tussen de Fransen en de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog die plaatsvond in loopgraven. Veel van deze loopgraven en hun bunkers zijn vandaag de dag nog intact, met alle restanten die daarbij horen. Op de berg is een crypte gebouwd met daarbij een militaire begraafplaats. Er liggen hier zo’n 2000 mannen tussen de twintig en veertig jaar oud begraven. Deze crypte, begraafplaats en het oude slagveld zijn gratis te bezoeken.

Vogezen vakantie Hartmannswillerkopf

Eerste Wereldoorlog museum in de Vogezen

Op 3 augustus 2017 is er op de Hartmannswillerkopf een museum geopend. Deze collectie beschrijft de Eerste Wereldoorlog, maar is toegewijd aan de tragische gebeurtenissen op deze plek. Zo is het mogelijk een guided tour te volgen door zowel het museum als over het oude slagveld. Dit kost je € 90 ongeacht de grootte van de groep, de gids Marc Middleton spreekt uitstekend Engels. Deze tour is echt een aanrader! De gidsen onderhouden tevens het terrein, zodat de geschiedenis hier kan voortbestaan.

Vogezen vakantie Hartmannswillerkopf

Biatlon

Dit is niet zo zeer een bezienswaardigheid, maar een must-do in de Vogezen. Net als in andere berggebieden wordt de sport biatlon veelvuldig beoefend, zo ook in het Vogezenmassief. Hier kun je lekker langlaufen om vervolgens een aantal patronen leeg te schieten op de biatlon doelen. De ESF La Bresse biedt verschillende lessen aan in het zowel het langlaufen als het schieten met een biatlon geweer. De kunst is om na een ronde langlaufen je ademhaling en hartslag zo snel mogelijk omlaag te krijgen om de kans op raak schieten te vergroten. Conditie en techniek komen in deze sport samen! Aanrader!

Kaysersberg, ultiem vakantie gevoel in de Vogezen.

Welkom in het favoriete dorp van de Fransen van 2017. In het schilderachtige Kaysersberg waan je je echt even in een andere wereld. Dit typische dorp ligt omringd door wijnvelden in de Elzas. Het dorpje heeft meer weg van een attractie in de Efteling en het duurt dan ook even voordat je beseft dat het echte huizen zijn. Ieder huisje heeft een andere kleur en zelfs de daken zijn versierd. Boven op de Kaysersberg staat een ruïne van het oude kasteel in perfecte staat van ontbinding. Je kunt uren struinen door dit dorpje en zult iedere meter iets anders zien. Mocht je na een lange dag trek hebben in een natje en een droogje hoef je het dorp niet uit!

Vogezen vakantie Kaysersberg

Wijnen in de Elzas

Denk je aan de Elzas, dan hoor je de wijnglazen al klinken. De verwarring die bestaat over de Vogezen en de Elzas zal ik direct even voor je wegnemen. De Vogezen is het gebergte, waar de Elzas een streek is. Door de glooiende heuvels is de Elzas erg geschikt voor het verbouwen van druiven. Het klimaat in de streek is zonnig, warm en droog. Dit in combinatie met een bodem van graniet, kalk, klei, leisteen en zandsteen, maakt het een broedplaats voor kwaliteitswijn. Er zijn in deze streek dan ook heel wat Grand Cru’s te vinden in de lokale winkeltjes. Een lekker aandenken aan jouw vakantie in de Vogezen. Santé!

ActiviteitBergenEuropaFrankrijkTheOutdoors.nl

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.