De Vaude Rupal 35+ is de ideale klimrugzak

door

Niets is zo belangrijk als goede gear. En dat geldt nog meer als de uitdagingen nog groter zijn. Je komt met een zwaardere rugzak en mindere schoenen zeker weg bij een simpele hike. Bij een expeditie of flinke rotsklim is goede gear echter essentieel. We namen de Vaude Rupal 35+ mee naar de Elbrus, om daar op expeditie te gaan. En op die hoogte en omstandigheden, telt élke gram en functionaliteit.

Elbrus summit

Vaude Rupal 35+

De Vaude Rupal 35+ is echt bedoeld voor bergbeklimmers en dat merk je aan alles. De rugzak is zeer robuust en waterbestendig zonder dat je er een hoes omheen hoeft te trekken. Misschien zijn dit al wel de belangrijkste features van een klimrugzak, maar de Vaude Rupal 35+ gaat verder. Zo heeft de rugzak plek voor een helm, een Camelbak en EHBO-setje. Voor jouw lawine- en klimuitrusting zijn perfecte opberg en bevestigingsmogelijkheden, zodat je jouw ski’s, sneeuwschoenen, touw, pickel, karabiners en stokken super easy mee kan nemen. In geval van nood, heb je uiteraard een fluitje aan je borststrap en vind je alle alpine noodsignalen op een informatielabel aan de binnenkant van de tas.

Vaude Rupal 35+ noodsignalen in rugzak

Klimt als gegoten

Tijdens expedities, bergklimtochten of skitoeren is er bijna niets zo belangrijk al een tas die gegoten zit. Zodoende kan je de schouder- en heupbanden perfect op jouw lichaam afstellen. Daarnaast heeft de rugzak weinig frutsels die afleiden, rondslingeren of achter rotsen kunnen blijven hangen. Natuurlijk kan je er al jouw klim en skispullen aan de buitenkant aan hangen, maar meer dan dat wordt het niet. Je kan dus geen drinkflessen aan de buitenkant stoppen. Gelukkig voldoet een Camelbak je aan jouw dorst. De Vaude Rupal 35+ kenmerkt zich om de grote tas zonder teveel binnenzakken. Indien je makkelijk bij essentieel spullen wil komen, dan kan je die het makkelijkste bovenop in de aparte boventas stoppen.

Duurzaam

Vaude is misschien wel het duurzaamste outdoormerk dat er te vinden is. En zo is ook de Vaude Rupal 35+ een duurzame keuze als je een bergklimrugzak nodig hebt. Het merk zet zich namelijk is voor goede arbeidsomstandigheden en eerlijke lonen. Daarnaast zijn de producten altijd milieuvriendelijk en duurzaam. Je merkt dat laatste meteen aan de ‘Eco Finish’ die Vaude gebruikt. Het is een waterafstotende afwerking dat water zo van jouw product laat druppelen, zonder het belastende PFC te gebruiken.

Vaude Rupal 35+ logo

Put it to the test

De Vaude Rupal 35+ klinkt op papier als de ideale rugzak voor een expeditie zoals de Elbrus. Je kan eenvoudig je gletsjer- en klimspullen kwijt en hebt ruim 35 liter voor extra spullen. Aan ruimte hadden we zeker geen gebrek en ook waren de pickel, touwen en andere gear zo binnen handbereik. De Camelbak bevroor overigens bij temperaturen van -25 graden zeer snel, dus ben je genoodzaakt om flessen te gebruiken. Het nadeel dus van deze tas is dat je de tassen altijd in het hoofdvak moet stoppen en dus niet zomaar tijdens het lopen of klimmen bij jouw flessen kan. Je kan het ook zien als een voordeel, want zo verplicht je jezelf om even te rusten en op adem te komen. Verder maakt de rugzak gebruik van haken om de tas open en dicht mee te maken. Of je dit fijn vindt, dat is persoonlijk. De haken kunnen wel eens open schieten, zonder dat je dat wilt.

Specs

De Vaude Rupal 35+ is gemaakt van 100% Polyamide, gecoat met een 420 D Ripstop Polyurethan. De rugzak weegt 1160 gram, biedt ruimte voor 35+ liter en is 66 x 31 x 27 centimeter.

RugzakkenTheOutdoors.nlVaude

Delen op socials

Over de auteur van dit artikel